administrare flota auto

Știm cât de complicat este să ai responsabilitatea administrării unei flote auto. Fie că este vorba de reparațiile auto, de reînnoirea asigurărilor RCA/CASCO sau de reviziile tehnice periodice, rezultatul este un consum mare de timp, de energie și, mai ales, de bani. Soluția pentru a scăpa de acest multiplu consum este apelarea la un serviciu externalizat de administrare a parcului auto: fleet management.

Ce este serviciul de management al flotei auto și cui se adresează
Ce include serviciul de fleet management
5 motive să optezi pentru fleet management

Fleet management – ce este și cui se adresează

Un serviciu externalizat de administrare a flotei de mașini înseamnă o soluție eficientă pentru achiziția flotei, asigurare, exploatare, întreținere și mentenanță. 

Fleet management – avantaje

Fleet management-ul permite companiilor să elimine sau să minimizeze riscurile asociate investițiilor făcute în legătură cu vehiculul, îmbunătățind eficiența, productivitatea și reducând costurile totale de transport și de personal.

o singura solutie, numeroase avantaje

În 2016, un studiu al ABI Research estima că numărul de abonamente corporate ‒ atât pentru sisteme de management al flotei auto, cât și pentru trailer tracking-ul din întreaga lume ‒ va ajunge la cel puțin 30 de milioane.

Creșterea interesului pentru serviciile de administrare a flotelor auto, cât și pentru închirierea de vehicule pe termen lung, cu servicii de management incluse, este determinată de copierea modelelor de pe piețele internaționale.

Managementul flotei auto în piața din România

Piața românească este din ce în ce mai educată în privința externalizării administrării flotelor auto către firme specializate. A administra sau a avea în grijă o flotă auto presupune ca toate aspectele, de la achiziție, finanțare, control în exploatare și urmărire în caz de accident și până la închirierea și revânzarea unui autovehicul să cadă în responsabilitatea unei companii specializate. Managementul flotei este valabil la fel de bine pentru un parc de numai cinci mașini, dar și pentru o flotă de 500 de vehicule.

Ce include serviciul de fleet management

În funcție de furnizorul de servicii pe care-l alegi, un pachet de fleet management poate include atât servicii ce pot fi furnizate managerilor de companii cum sunt monitorizarea, întreținerea și repararea flotei auto, cât și asistența rutieră sau înlocuirea unei mașini în caz de accident. De asemenea, externalizând managementul flotei auto, poți scăpa de grija plăților taxelor și a asigurărilor.

Servicii de întreținere și reparare a flotei auto

De la întreținerea autoturismelor și până la reparații și revizii efectuate la zi, managementul de flotă este răspunzător de tot ce ține de verificarea stării anvelopelor, ștergătoarelor, sistemelor de iluminare etc.
În plus, se asigură schimbarea pieselor în caz de necesitate, fără ca sarcinile de achiziționare și montare să pice în grija clientului. Un bun serviciu de fleet management va avea grijă să planifice mașinile în service și se va asigura că toate operațiunile se desfășoară în parametrii normali, eliminând orice fel de costuri suplimentare.

Monitorizarea flotei auto

Acest serviciu se transpune prin sistemul de monitorizare a flotei, cunoscut și sub numele de telematică. Monitorizarea se face prin sistemul de poziționare global (GPS) cu echipamente proiectate pentru a înregistra și determina parametrii vehiculului pe care sunt montate.

Aparatele de GPS de top procesează și interpretează orice mișcare a mașinii și generează scoruri atât de siguranță, cât și eco-drive, pentru a reflecta stilul de condus al șoferului. Informațiile provenite de la GPS împreună cu cele primite de la furnizorii de combustibil pot genera o serie de alerte pentru diferite situații, precum alimentarea cu mai mult combustibil decât capacitatea rezervorului.

Mai mult decât atât, echipamentul GPS poate fi de ajutor în cazul unui furt. Aparatele pot fi echipate cu butoane de panică sau senzori de depășire a limitei de viteză. Informațiile primite în urma folosirii butonului de panică, spre exemplu, pot fi trimise pe diferite canale de comunicare (e-mail, dispecer disponibil 24/7). Tot în sprijinul companiei, firma poate oferi un registru de evidență pentru fiecare autovehicul și rapoarte periodice referitoare la costuri, intervenții, revizii, consumul de combustibil ș.a.

Schimbarea anvelopelor

schimbarea cauciucurilor

Un contract de fleet management preia responsabilitatea programărilor mașinilor în service, dar și pe cea a găsirii și schimbării anvelopelor. Deși aceste operațiuni nu necesită expertiză tehnică, ele consumă mult timp managerului unei companii, iar externalizarea lor este soluția optimă.

Asistență rutieră și înlocuirea unei mașini în caz de accident

Serviciile de fleet management se pot ocupa de tractarea vehiculului până la service-ul unde se vor efectua reparațiile, dar oferă și asistență în completarea documentelor pentru repararea autoturismului.

În caz de indisponibilitate temporară a autoturismului în urma unor defecțiuni sau daune, compania ce asigură managementul flotei auto poate oferi clienților înlocuirea unei mașini pentru perioada imobilizării în service.

5 motive să optezi pentru fleet management

„Pe termen lung, este mult mai scump să nu ai un sistem de management al flotei. Costurile cu combustibilul sunt esențiale, iar controlul asupra acestui factor e mai mult decât avantajos pentru o companie ce gestionează un număr de peste 50 de vehicule. Cele mai importante avantaje, în afară de transparența completă pentru controlul prețurilor și al costurilor, rămân viteza și fiabilitatea”, explică Cătălin Tudorache, autor al blogului Ad Garage.

Concret, motivele pentru care ar trebui să optezi pentru un serviciu de fleet management sunt:

  • economisirea resurselor financiare și reducerea costurilor cu aproximativ 30%;
  • economisirea timpului de administrare a flotei;
  • accesul la o platformă specializată și verificarea online, în orice moment, a situației parcului auto;
  • siguranță și eficiență în cazul unui accident sau al unui furt;
  • asigurarea că vehiculele circulă conform planificării/comenzilor și cu reviziile și verificările efectuate la timp.

Avantajele externalizării serviciului de fleet management sunt numeroase, iar contractele oferite de firmele prestatoare pot fi personalizate astfel încât să corespundă exact nevoilor avute. De la reducerea costurilor și până la posibilitatea verificării informațiilor în orice moment, prin intermediul unei platforme online, afacerea ta va fi eficientizată, iar cele mai importante resurse economisite.

Sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*