Nu toate clădirile de birouri sunt la fel: birourile din clasa A sunt construcții noi, înalte, situate în zone bune, cu arhitectură modernă și numeroase facilități.

Cu îmbunătățiri și reparații, o clădire încadrată în clasa C poate ajunge la nivelul B, însă clădirile din prima clasă sunt greu de ajuns din urmă, diferența făcând-o zona în care acestea se află.

Cu toate acestea, cele mai frumoase clădiri de birouri din lume nu sunt situate întotdeauna în zone cu vizibilitate. Printre finaliștii de anul trecut ai World Architecture Festival, în categoria office buildings, se numără proiecte de arhitectură de o mare diversitate, din diferite colțuri ale lumii, unele aflate în zone recunoscute pentru business, altele izolate, dar suficient de atractive încât să redefinească conceptul de navetă.

Iată câteva dintre proiectele care au intrat în atenția juriului festivalului, anul trecut, dar și alte clădiri aflate pe lista celor mai frumoase construcții de acest tip, inclusiv de la noi din țară:

  • Port House, clădire în care își desfășoară activitatea Autoritatea Portuară din Anvers, Belgia – al doilea cel mai mare port al Europei – poartă semnătura Zaha Hadid Arhitects și este o adevărată operă de artă modernă, după cum poți vedea în aceste fotografii.
  • Sediul în care își desfășoară activitatea redacția Wrzesińskie News, din localitatea Września, Polonia, arată că se poate construi modern, cu bani puțini. Fațada neobișnuită lasă lumina să pătrundă fără să deranjeze, în timpul zilei, lucru apreciat de angajații care petrec multe ore în fața monitoarelor.
  • Sonnesgade 11, din Aarhus, Danemarca, este, dimpotrivă, o clădire construită parcă din jocuri de lumini și umbre. Aspectul industrial nu te face să ghicești, inițial, cât de naturală este de fapt atmosfera, la interior.
  • Sanctuary Office, din Bangalore, India, este o clădire de birouri atipică, după cum indică și numele. Inspirată din arhitectura templelor și a caselor tradiționale din Asia, această construcție pare mai degrabă un loc de retragere pentru relaxare, decât un spațiu de lucru.
  • Clădirea Lai Yard, din Niajing, China, este o construcție istorică, devenită bibliotecă și restaurată în stilul vechilor temple, având acum și un spațiu destinat meditației.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*