programul investeste in tine

Dacă vrei să urmezi cursuri de specializare sau de reconversie profesională, dar nu ai banii necesari, poți aplica pentru un program de creditare garantat de stat, cu rate fără dobândă. Programul „Investește în tine” îți dă posibilitatea să obții un credit pentru studii de până la 40.000 lei, pe o perioadă de cel mult 10 ani, în care este inclusă și o perioadă de grație.

Informații generale despre programul de creditare
Cum poți beneficia de acest credit fără dobândă
Cum poți folosi banii
Ce sume poți obține prin acest credit
Cine suportă costurile
Care sunt condițiile pentru acordarea creditului
Care va fi impactul programului

Informații generale despre programul de creditare

Programul de creditare „Investește în tine” a fost lansat anul acesta de Guvernul României, pentru a susține tinerii care au nevoie de fonduri pentru școlarizare. În cadrul acestui program, statul va plăti de la buget toate dobânzile și comisioanele necesare, iar tinerii care aplică vor avea de achitat numai ratele lunare. Un alt avantaj este că există o perioadă de grație, pe toată durata studiilor, care poate ajunge până la 5 ani.

Suma totală disponibilă în perioada 2018-2019 pentru subvenții în cadrul acestui program este de 5 milioane de lei, iar suma totală garantată de stat pentru anul acesta, în cadrul programului, este de 600 milioane de lei.

Contextul legislativ care reglementează acest program guvernamental este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 50/2018. În această lege regăsim toate informațiile necesare despre cei care pot primi acest credit fără dobândă, condițiile în care se acordă și cheltuielile care pot fi acoperite prin banii astfel obținuți.

Cum poți beneficia de acest credit fără dobândă

Poți beneficia și tu de acest credit avantajos, garantat de stat în proporție de 80%, dacă îndeplinești următoarele criterii:

 • ai cetățenie română și domiciliul în România,
 • ai între 16 și 26 de ani și ești la facultate sau urmezi cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației sau de Ministerul Muncii,
 • dacă ai între 26 și 55 de ani, poți primi acest credit dacă urmezi cursuri de specializare sau reconversie profesională (suma maximă în acest caz este însă de numai 35.000 lei),
 • dacă te angajezi în perioada derulării acestui credit, poți primi un credit suplimentar de 20.000 de lei.

Cum poți folosi banii

Sumele obținute prin creditul „Investește în tine” pot fi folosite de beneficiar și de familia acestuia pentru diferite cheltuieli legate de educație, cultură, sănătate, sport sau pentru plata utilităților.

Regulile sunt însă clare, de aceea trebuie să te informezi cu atenție, pentru a ști care sunt cheltuielile eligibile, conform legii. Iată pentru ce poți folosi banii obținuți prin creditul fără dobândă:

 • plata cărților, rechizitelor, cursurilor sau revistelor de specialitate,
 • plata pentru creșe, grădinițe sau școli particulare,
 • plata pentru cursurile de calificare, specializare sau reconversie profesională,
 • taxele pentru studii aprofundate (masterat, doctorat, MBA),
 • plata chiriei și utilităților într-un cămin studențesc,
 • modernizarea sau renovarea locuinței,
 • o parte din costurile de construcție sau achiziție a unei locuințe,
 • costul tratamentelor medicale, al intervențiilor chirurgicale sau stomatologice,
 • costul deplasării la concursuri sau manifestări științifice,
 • bilete la instituții culturale (teatru, operă, cinema, muzee, biblioteci),
 • costul publicării unor studii de specialitate,
 • cumpărarea de articole sportive sau abonamentele la săli de sport,
 • taxa de participare la concursuri,
 • cumpărarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate,
 • taxa de participare la manifestări științifice și concursuri.

Astfel, acest program de creditare are ca scop oferirea unui sprijin financiar pentru tinerii șomeri, pentru cei care vor să-și continue studiile, dar nu au banii necesari, sau pentru cei care nu se pot angaja și pentru care singura soluție este reconversia profesională. În urma unor cursuri de specializare sau reconversie, tinerii se vor putea angaja mai ușor și vor obține slujbe mai bune, fiind calificați.

Ce sume poți obține prin acest credit

Dacă ai între 16 și 26 de ani și îndeplinești criteriile notate mai sus, poți primi un credit de cel mult 40.000 de lei. Dacă ai între 26 și 55 de ani, suma maximă este de 35.000 de lei.

La aceasta sumă se poate adăuga un credit suplimentar de 20.000 lei, dacă ești angajat sau te angajezi în timpul derulării creditului.

Cine suportă costurile

Dacă vei plăti de fiecare dată ratele lunare la data scadenței, atunci nu vei mai plăti nimic în plus. Toate comisioanele aferente contului și dobânda vor fi achitate de la bugetul de stat, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. În plus, creditul este garantat în proporție de 80% de către stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare. Diferența de 20% va fi garantată de un co-debitor, dacă tu nu ești încă angajat.

Care sunt condițiile pentru acordarea creditului

Sumele vor fi oferite sub formă de linie de credit cu trageri multiple, în maxim 5 ani de la acordare. Asta înseamnă că va trebui să prezinți pentru decontare facturile care vor justifica pentru ce au fost cheltuiți banii; sau plata poate să fie directă, la furnizor, pe bază de factură proformă.

Prin urmare, nu vei putea folosi acești bani decât strict pentru cheltuielile eligibile menționate mai sus, nu și pentru altceva. Totodată, pentru a beneficia de acest credit trebuie să ai un codebitor.

Creditul este acordat pe o perioadă maximă de 10 ani, care include și o perioadă de grație. Aceasta o vei stabili împreună cu finanțatorul, adică banca la care vei merge pentru acordarea creditului. Perioada de grație va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mare de 5 ani.

Care va fi impactul programului

Potrivit Economica.net, cel puțin 25.000 de persoane ar putea beneficia chiar din acest an de programul de creditare „Investește în tine”. Guvernul speră ca proiectul să aibă un efect vizibil pe piața muncii și să ajute anual, în medie, 10.000 de români să-și găsească un loc de muncă datorită cursurilor urmate prin acest credit.

Rămâne de văzut cât de interesate vor fi băncile să se înscrie ca finanțatori în cadrul acestui program.

Foto: Shutterstock

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*