În urmă cu trei ani, numărul freelancerilor din România ajungea la 400.000, potrivit datelor publicate de Registrul Comerțului. Între timp, cifra a crescut foarte mult, iar munca la distanță a fost reglementată, multe companii având acum posibilitatea nu doar să lucreze cu freelanceri, dar și să își lase angajații să lucreze de acasă.
Potrivit unui profesor în economie de la Stanford, care a studiat îndelung problema, angajații care lucrează de acasă sunt mai fericiți și mai eficienți, comparativ cu cei care își desfășoară activitatea întotdeauna la birou. Pe de altă parte, unii dintre participanții la studiu au ales să revină la birou, principalul motiv invocat fiind acela că s-au simțit izolați lucrând de acasă.
Concluzia este simplă: munca remote ne face mai fericiți și poate chiar mai productivi, dar e mai bine să ne luăm biroul în spate și să ieșim în lume, decât să lucrăm zilnic de acasă. Iată cum imaginea lucrătorului pe cont propriu care își deschide laptopul pe o plajă, într-o cafenea sau într-un spațiu de coworking nu mai este deloc un clișeu, ci o recomandare bazată pe studii.
Întrebarea este: unde găsim astfel de locuri, unde să putem lucra fără să avem senzația că am fugit de lume și totuși fără să fim întrerupți?
Iată câteva recomandări pentru cei care lucrează în București – locuri care pot deveni oricând birou și unde o zi de lucru nu te face să scoți (mulți) bani din buzunar.
1. Biblioteca Centrală Universitară Carol I
Așezată în centrul Bucureștiului, pe strada Boteanu nr. 1 (Piața Revoluției), BCU este cea mai veche bibliotecă universitară din București și un loc unde poți la fel de bine să studiezi sau să lucrezi în liniște. Cu un permis care costă 15 lei, poți veni aici de luni până sâmbătă, timp de 6 luni. Un permis valabil pentru o singură zi costă 5 lei.
Nu doar că te costă puțin, dar lucrând de aici te vei afla în vecinătatea multor locuri din București unde ai putea să îți dai întâlnire cu clienții și colaboratorii.
2. Qreator by IQOS
Tot în centrul Capitalei – mai exact, foarte aproape de stația de metrou din Piața Victoriei – se află Vila Oromolu, o clădire interbelică impresionantă, care găzduiește astăzi cel mai nou hub creativ din București – Qreator by IQOS.
Qreator este atelier și loc de întâlnire pentru cei care lucrează în industriile creative și este unul dintre puținele spații de lucru cu intrare gratuită. Cei care îi trec pragul găsesc aici opt camere tematice, unele destinate diferitelor activități (Camera Tehnologiei, Camera de Fotografie și Pictură, Camera de Dans și Film, Camera de Co-Creare etc.), altele – momentelor de pauză (Camera de Relaxare, Camera Re-taste, zona pentru fumători).
Qreator este deschis vizitatorilor de luni până vineri, între orele 9 și 20, iar în zilele de weekend, în intervalul orar 10 – 21.
3. Seneca AntiCafe
Seneca AntiCafe (Strada Arhitect Ion Mincu, nr. 1) este prima anticafenea din București – un loc unde se intră cu laptopul sau cu teancul de cursuri și unde nu se plătește consumația, ci doar timpul petrecut aici.
În schimbul a 8 lei pe oră, ai parte de ceai și fructe din partea casei, conexiune bună la net, acces la cărți și reviste, imprimantă și scanner. Există aici chiar și o mică bucătărie, unde îți poți încălzi gustarea adusă de acasă.
4. J’ai Bistrot
J’ai Bistrot (Calea Griviței, nr. 55) este una dintre grădinile de vară din București unde te vei întâlni și cu alții care își cară biroul în spate. Dacă vii aici, e ca și când ai lucra din parc, dar fără să-ți lipsească tot confortul: wireless, prize, liniște și, bineînțeles, destulă cafea.
O cafea simplă are un preț cât se poate de decent, dar marele avantaj al acestui loc este de fapt curtea mare, cu mese rare și mulți copaci.
Sursa foto: Qreator by IQOS