Ce este o imprimantă laser și cum funcționează
Imprimanta laser – avantaje și dezavantaje
Cum să alegi o imprimantă laser
Top cele mai bune imprimante laser

Ce este o imprimantă laser și cum funcționează

72% dintre persoanele intervievate apreciază că imprimantele laser sunt mai eficiente din punct de vedere al reducerii consumului de energie, arată un studiu realizat de către specialiștii de la Epson. Acest aspect nu este însă singurul avantaj adus de alegerea unei imprimante cu tehnologie laser, mai ales dacă dorești să achiziționezi una pentru utilizarea ei în cadrul unei firme, unde volumul de printat este unul semnificativ în fiecare lună.

Ce este o imprimantă laser

Precum fotocopiatoarele digitale și multifuncționalele, imprimantele laser folosesc tehnologia de imprimare xerografică. Imprimantele laser se dovedesc a fi foarte utile în domeniul businessului, pentru că pot printa mai multe foi și au o viteză mult mai mare decât cele inkjet. Totodată, pot reproduce perfect o mulțime de fonturi.

Principii de funcționare

Așa cum sugerează și denumirea, imprimantele laser funcționează pe baza unei raze laser care „imprimă” imaginea pe un tambur rotativ încărcat electric pozitiv. Imaginea finală este realizată de laser pe hârtie, prin acțiunea de selectare a unor puncte cu sarcină negativă, conform imaginii pe care vrei să o printezi.

Imprimanta laser – avantaje și dezavantaje

În ultimii ani, imprimantele laser au evoluat spre modele din ce în ce mai complexe. Laserele au devenit mai performante în ceea ce privește calitatea și viteza de tipărire, mai flexibile din punctul de vedere al conectivității și, foarte important, mai accesibile din perspectiva prețului de achiziție.

5 avantaje ale unei imprimante laser

  1. Viteza de printare a unei imprimante laser poate sa fie pana la de 3 ori mai mare decat a unei imprimante inkjet. Daca o imprimanta inkjet poate printa 4-5 pagini pe minut (ppm) o imprimanta laser poate ajunge la 16 ppm.
  2. Calitatea tipăririi  – imprimantele laser stau foarte bine și la capitolul tipăririi documentelor text, redând fidel un număr foarte mare de fonturi, indiferent de dimensiunile caracterelor.
  3. Silențiozitatea -deși zgomotul produs de imprimantă nu poate fi considerat un dezavantaj major în cazul unui aparat achiziționat pentru uz personal, în condițiile în care imprimanta este instalată într-un birou, utilizarea ei ar putea perturba concentrarea angajaților. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, imprimantele laser au devenit din ce în ce mai silențioase, avantaj de luat în calcul în cazul în care vrei să o instalezi într-un birou.
  4. Costuri de tipărire mai mici -deși imprimantele laser sunt mai scumpe decât cele inkjet, este foarte important să analizezi și costul cartușelor. Chiar dacă sunt mai scumpe, cartușele laser sunt capabile să printeze până la 2.000 de pagini, comparativ cu cele numai 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneală. În ambele situații ai posibilitatea de a reîncărca aceleași cartușe de câteva ori, lucru care poate contribui la reducerea costurilor de utilizare și la amortizarea treptată a investiției.
  5. Capacitatea de stocare a colilor de hârtie-dimensiunile mai mari permit imprimantelor laser să aibă tăvițe cu capacitatea de până la 250 de coli, în timp ce imprimantele cu jet de cerneală se mulțumesc cu numai 50-150 de coli.

Dezavantajele imprimantei laser

  1. Prețul ridicat – intr-adevăr, în cazul unei imprimante laser, prețul este unul mai mare decât în cazul unei imprimante inkjet, iar acest aspect ar trebui să fie luat în calcul în momentul achiziției.
  2. Dimensiunile relativ mari – faptul că sunt mai voluminoase poate crea o problemă în cazul în care nu există suficient spațiu pentru amplasare. Imprimantele laser tind să ocupe mai mult loc, atât ca amprentă (suprafață), cât și ca înălțime.
  3. Costul mai mare al cartușelor de toner – spre deosebire de cartușele destinate imprimantelor inkjet, costul pentru cele compatibile cu o imprimantă laser este mai ridicat, lucru ce nu le face neapărat cea mai bună alegere pentru uzul personal.

Cum să alegi o imprimantă laser

Dincolo de analiza listei cu avantaje și dezavantaje generale, trebuie luate în considerare mai multe variabile specifice care te pot ajuta să alegi cel mai potrivit model de imprimantă laser pentru nevoile tale.

Formatul de tipărire

Cele mai uzuale modele sunt cele care printează pe hârtie în format A4, dar poți găsi și imprimante compatibile cu formatul A3 (pentru printuri mari) sau A6 (pentru fotografii). Alegerea trebuie făcută în funcție de dimensiunea maximă necesară în lucrul de zi cu zi.

Trebuie spus că se pot imprima și formate mai mici, majoritatea tăvilor de alimentare pentru hârtie (feedere) putând accepta și hârtii de dimensiuni reduse.

Viteza de tipărire

Dacă anticipezi un volum mare de printare, de câteva sute de pagini zilnic, atunci are sens să investești într-o imprimantă mai rapidă, pentru că îți poate salva zeci de minute bune de așteptare. Trebuie să știi însă că viteza declarată de producător este calculată, de obicei, pentru pagini acoperite cu text în proporție de 5%, deci dacă documentul tău cuprinde și grafice, fotografii sau mult text cu font mic, viteza reală de imprimare va fi mai redusă decât cea declarată.

Tipuri de hârtie suportate

Această caracteristică se referă la greutatea mediului de imprimat, exprimată în grame pe metru pătrat. Medii mai grele înseamnă hârtie mai groasă, de calitate, care va rezista mai bine în timp, dar va fi și mai costisitoare.

Ce se întâmplă dacă vei cumpăra o hârtie prea ușoară sau una prea grea? Rolele care trag hârtie prin dreptul capului de imprimare fie nu vor putea trage hârtia (dacă este prea ușoară), fie se vor bloca (în cazul hârtiei prea grele).

Rezoluția de imprimare, copiere și scanare

Această valoare este exprimată în DPI (dots per inch), adică numărul maxim de puncte pe un inch liniar. Cu cât mai mare este această valoare, cu atât imprimarea, scanarea și copierea vor fi mai detaliate. O valoarea DPI mare (configurabilă din software-ul multifuncționalei) se traduce prin timpi mai mari de lucru.

Volumul lunar care poate fi tipărit

Dacă depășești constant cifra acceptată de producător în ceea ce privește volumul lunar care poate fi tipărit, trebuie să accepți și posibilitatea uzurii premature a imprimantei, în special a capului de citire, care este cea mai costisitoare componentă în cazul înlocuirii.

Modalitatea de conectare

Cea mai răspândită modalitate de conectare este cea prin USB, dar pentru compatibilitatea cu calculatoarele vechi încă mai există modele cu port paralel. Dacă nu ai nevoie de el este bine să-l eviți. Imprimantele de rețea, care pot fi folosite simultan de mai mulți utilizatori fără a fi conectate la un PC, se leagă în rețeaua locală fie printr-o mufă, fie prin sistem wireless.

Sisteme de operare suportate

Driverele de imprimantă pot fi foarte problematice, așa că asigură-te că modelul ales de tine suportă Windows (exact versiunea pe care o rulezi) sau sisteme de operare mai puțin întâlnite, precum Linux sau Mac OS X. Diagnosticarea problemelor legate de drivere este costisitoare ca timp și nu ai garanția rezolvării acestora.

Top cele mai bune imprimante laser

Conform unui top, cele mai bune imprimante laser din 2017 sunt:

5. Imprimanta laser monocrom Samsung SL-M2026

Deși este lipsită de scanner sau fax (inclus în cazul celorlalte aparate menționate în top), este ideală pentru cei care doresc o imprimantă bună care-și face treaba și la un preț ceva mai mic. Este potrivită pentru un volum de muncă mic și pentru cei care nu au nevoie de o viteză de printare foarte mare.

 Imprimanta laser monocrom Samsung

4. Multifunctional laser monocrom CANON MF3010

Mai degrabă dedicată uzului personal, este ideală pentru un volum mic de lucru. Principalul său avantaj este viteza bună de printare, de până la 18 pagini/minut.

 

laser monocrom canon

3. Multifunctional laser monocrom Samsung Xpress M2675F

Multifuncționala Samsung vine cu o serie de funcții smart care îți ușurează considerabil munca și oferă o calitate superioară printului. Viteza de printare este de 26 de pagini/minut.

multifunctionala samsung

2. Multifunctional HP Laserjet Pro M127FN MFP

Principalele avantaje ale acestei imprimante HP sunt viteza bună de imprimare și tehnologia instant-on care face posibilă printarea primei pagini în doar 9,5 secunde și a următoarelor 19 în alte 50 de secunde. Este, de asemenea, adaptată pentru economisirea energiei și a timpului, fapt care o face alegerea ideală și pentru antreprenori sau cei care lucrează de acasă.

multifunctionala hp

1. Multifunctional laser monocrom Canon i-Sensys MF411DW                       

Potrivită atât pentru munca la birou, cât și pentru utilizarea în interes personal, oferă o imprimare rapidă și calitativă. Este, de asemenea, echipată cu Wi-Fi, un plus dacă dorești să scapi de conexiunea prin fir cu dispozitivul central. Ai, de asemenea, posibilitatea să printezi direct de pe telefon sau tabletă. În funcție de cartușul utilizat, o singură reîncărcare ar trebui să fie suficientă până la 6.400 de pagini.

multifunctionala laser canon i sensys

Imprimantele laser sunt ideale pentru utilizatorii care printează în special documente text într-un ritm susținut, mai ales că viteza de imprimare este semnificativ mai bună, iar prețul ridicat se justifică prin prisma avantajelor expuse anterior. În plus, în momentul în care decizi să achiziționezi o imprimantă laser este foarte important să citești cu atenție caracteristicile tehnice și să alegi una care să răspundă tuturor nevoilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*