idei cadouri secret santa

Ne petrecem cea mai mare parte a zilei la muncă (conform unui studiu, 8,7 ore la birou şi doar 7,7 ore dormind), aşa că este firesc să se dezvolte legături strânse şi prietenii în afara sediului companiei, între colegi, fapt ce poate duce, uneori, chiar şi la proiecte profesionale implementate împreună, ca start-up-uri. Într-un astfel de context, alegerea unui cadou pentru colegul de muncă este aproape la fel de importantă precum selectarea unui cadou pentru un prieten.

De unde să începi?

7 reguli de bază în alegerea cadourilor pentru colegi
Idei de cadouri pentru colegii de birou
Alte idei de cadouri pentru colegii de birou

7 reguli de bază în alegerea cadourilor pentru colegi

Dacă tu eşti responsabil de alegerea şi cumpărarea cadoului pentru unul dintre colegii tăi, structurează-ţi planul în funcție de anumite repere, pentru a-ţi uşura efortul:

1. Verifică politica firmei cu privire la cadourile pentru colegi

Unele companii au un buget dedicat cadourilor în anumite contexte, astfel încât nu mai e nevoie de cheta clasică a colegilor, ci doar de puţină inspiraţie în alegerea unui cadou. Altele organizează o anumită activitate dedicată Sărbătorilor (Secret Santa, de exemplu), aşa că înainte de a lua daruri tuturor, ar trebui să întrebi dacă există o „cutumă” a firmei în privinţa acestor lucruri. Cel mai în măsură să-ţi detalieze aspectul este Office Manager-ul.

2. Păstrează un buget limitat pentru orice cadou oferit colegilor de birou

Pentru a nu da naștere unor discuţii inutile, stabiliți un buget estimativ pentru fiecare ocazie de cadou, astfel încât fiecare coleg să primească ceva de valoare asemănătoare. Acest lucru vă va ajuta să evitați nu doar discuţiile despre un statut privilegiat, dar şi efortul în plus de a compara anumite produse de pe lista scurtă a darurilor.

3. Fă-ţi temele înainte de a oferi cadouri colegilor

O cercetare pe reţelele de socializare preferate de coleg, câteva întrebări pentru colegii mai apropiaţi de sărbătorit sau o recomandare de la şeful lui direct ar trebui să îţi dea o idee despre ce ar prefera să primească.

4. Nu lăsa etichetele cu preţuri pe cadourile oferite colegilor

Pentru a nu păţi asta din neglijenţă, fă-ţi o rutină: imediat ce vine cadoul prin curier, scoate-i eticheta, împachetează-l şi ascunde-l într-un loc ferit.

5. Oferă cadoul colegilor de birou în văzul tuturor

Momentul oferirii cadoului este unul plăcut nu doar pentru cel care-l primeşte, dar şi pentru cei care au contribuit la achiziţionarea lui şi cărora li se confirmă alegerea bună. Asigură-te că toţi cei implicaţi în selectarea şi cumpărarea darului sunt prezenţi, atunci când sărbătoritul îl primeşte.

6. Regula top-down a cadourilor pentru colegii de birou

Chiar şi în privinţa cadourilor, se reflectă ierarhia (piramida funcţiilor). Asigură-te că darul ales va corespunde statutului sărbătoritului.

7. Ce cadouri NU trebuie să oferi colegilor de birou

Pentru a nu transmite o idee greşită, evită cadourile intime, nu alege cadouri amuzante pentru colegii cu funcţii înalte sau pentru cei despre care nu ştii foarte multe şi nu include cadouri dulci care nu se pot împărţi cu colegii.

Idei de cadouri pentru colegii de birou

Iată, concret, ce poţi lua cadou pentru colegii tăi de birou:

1. Cadouri „gustoase” pentru colegi

Pentru că sunteţi o comunitate, e important ca sărbătoritul să poată împărţi cadourile dulci, altfel momentul în care mulţumeşte și îl pune în frigider pentru a-l lua apoi acasă ar putea fi stânjenitor. Poţi alege între un platou de prăjituri, un tort personalizat sau anumite produse pe care le poate asambla şi de care se poate bucura acasă, precum un aparat de făcut floricele, dacă este pasionat de filme, disponibil chiar şi la 250 de lei.

2. Cadouri de „bun venit” pentru noii colegi de birou

Perioada de acomodare poate fi simplificată cu un cadou de „bun venit”. Ai putea alege între un voucher de cumpărături, cu completarea că va avea nevoie de el pentru a-şi personaliza biroul, sau chiar decoraţiuni de birou sau obiecte de birotică (un stilou special, o agendă frumoasă etc.).

3. Cadouri pentru colega ta, viitoare mămică, înainte de concediul maternal

Dacă ai o colegă ce urmează să plece în concediul maternal, iată ce îi puteţi cumpăra din partea colegilor: o ramă foto pentru primele 12 luni ale copilului, un buchet format din hăinuţe de bebe, o păturică pentru bebe sau o lampă cu sunete şi proiecţii pe perete.

Cadourile sunt compatibile şi cu situația în care colegii sunt proaspeţi părinţi.

4. Cadouri pentru colegul care „se plânge” la birou

Cadourile din ciocolată îi pot reda din confortul pierdut, însă poţi încerca şi un voucher de sesiuni de masaj, cu preţuri ce pornesc de la 250 lei, sau Mica Enciclopedie Hygge.

5. Cadouri pentru colegul care se mută în altă sucursală

Cadourile pot reflecta dorinţa colegilor de a fi vizitaţi de către colegul care se mută (o bicicletă, un rucsac) sau îi puteţi oferi un kit de acomodare (o cană de cafea cu mesaj încurajator, o agendă pentru observaţii).

6. Cadouri pentru colegul care se pensionează

Un balansoar în care să stea atunci când citeşte sau chiar o colecție de cărţi ar putea fi o idee bună. Aţi putea să-i luaţi şi un storcător de fructe sau să-i achitați o excursie, pentru a intra relaxat în noua etapă a vieţii sale.

7. Cadouri pentru colega sau colegul care s-a căsătorit

Bucură-te alături de colegul proaspăt însurat, oferindu-i cadouri apreciate, în general, de cupluri: o hartă răzuibilă pe care s-o parcurgă împreună cu soţia, lenjerie de pat, album foto sau un set de pahare de vin.

8. Cadouri pentru sărbătorirea unui obiectiv atins

Felicitaţi-l pentru promovare, vechimea în companie sau pentru o vânzare spectaculoasă cu o sticlă de vin de colecţie sau o sticlă de vin specială, pe care să scrieţi mesaje, sau cu o invitaţie la golf.

9. Cadouri pentru Secret Santa

Pentru Secret Santa, poţi apela la toată gama cadourilor de Crăciun (papuci, mănuşi, căciuli, fulare), poţi cumpăra decorațiuni tematice sau chiar şi globuri şi ornamente de brad.

Alte idei de cadouri pentru colegii de birou

Dacă listezi cadourile pentru colegi nu în funcţie de ocazie, ci în funcţie de caracteristicile darului, iată încă nişte idei pentru tine:

1. Idei de cadouri simbolice pentru colegii de birou

De cele mai multe ori, gestul contează. De aceea, pentru a marca o ocazie şi a nu forţa lucrurile, îi poţi oferi colegului tău ceva simbolic: o felicitare pentru atingerea unui obiectiv, o cană cu mesaj sau o ramă foto pentru imortalizarea unui moment special. Le poţi găsi pe toate sub 100 lei.

2. Idei de cadouri practice pentru colegi

Cadourile practice sunt cele mai recomandate pentru că nu pot induce o impresie greşită. Alege între pixuri, portofel, husă de telefon sau un bilet la teatru.

3. Idei de cadouri hazlii pentru colegii de birou

Pe oaches.ro sau smuff.ro poţi găsi o varietate de astfel de cadouri, de la puşculiţa care mestecă monedele sau şosetele de Wonder Woman până la o lampă în forma capului lui Darth Vader sau a unui soldat al Imperiului.

4. Idei de cadouri personalizate pentru colegii de birou

Dacă îi cunoşti gusturile şi personalitatea, ai un avantaj în alegerea cadoului. Poţi opta pentru un tricou imprimat sau o cană cu un mesaj ales de voi, o carte cu citate pentru un anumit context (30 de ani, căsătorie etc.) sau chiar şi un cadou „gustos”, personalizat.

5. Idei de cadouri originale pentru colegii de birou

Dacă eşti în căutarea unui cadou original şi eşti suficient de apropiat de colegul căruia îi este adresat, ce spui de un onesie pe care să-l poată purta de Halloween sau un workshop culinar alături de întreg departamentul?

6. Idei de cadouri handmade pentru colegii de birou

Pe Breslo poţi găsi o mulţime de cadouri handmade, de la cercei şi coliere până la modele de portofel şi căciuli. Nu ai nevoie decât de câteva informaţii despre preferinţele colegului tău.

Căutarea cadoului poate fi distractivă, iar momentul în care este primit emană de obicei emoţie şi satisfacţie, aşa că investeşte suficient timp şi energie pentru găsirea celui mai potrivit cadou şi ţine cont de recomandările noastre.

Sursa foto: Unsplash & Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*