Ce este o casă smart
Cum funcţionează o casă smart
Ce poate schimba tehnologia
Ce poate îmbunătăţi tehnologia
Exemple de gadgeturi

Adeseori, stilul de viaţă modern nu mai include îndeplinirea treburilor casei atât de meticulos cum se făcea odinioară. Acest fapt nu se datorează schimbării nevoilor oamenilor, ci mai degrabă restabilirii priorităţilor, într-un context în care timpul este mereu împărţit între multiple activităţi, deci limitat. Este contextul în care oamenii au căutat alte metode de a îndeplini responsabilităţile casnice care le solicită, totuşi, atenţia și eforturile: casele smart. Până în 2020, se estimează că piaţa caselor smart va ajunge la aproximativ 41 de miliarde de dolari. Statele Unite sunt pe primul loc în integrarea caselor smart în viața de zi cu zi, urmate de Japonia şi Germania.

1. Ce este o casă smart

Încă din timpuri străvechi, oamenii au căutat permanent modalităţi de a-şi uşura viaţa de zi cu zi. Cu toate acestea, ideea unei locuinţe automatizate nu a devenit posibilă până la distribuţia energiei electrice, la începutul anilor 1900. Din acest moment, a apărut o gamă largă de aparate, iar mai târziu tehnologia informatică a ajutat inventatorii să dea frâu liber imaginației, în timp ce reţelele wireless au modelat cu adevărat lumea inteligentă în care trăim astăzi.

Casa smart este rezultatul acestei evoluţii şi se referă la locuinţa în care un număr de dispozitive interconectate şi aparate de uz casnic realizează anumite acţiuni pentru ca proprietarul să economisească bani, timp şi energie.

Acestea înlocuiesc munca manuală, ba chiar o realizează mai bine, fără intervenţia factorului uman. Casa smart include gadgeturi de la sisteme complexe de securitate până la televizoare cu comandă vocală.

2. Cum funcţionează o casă smart

Sistemul din spatele caselor smart se numeşte sistem casnic de automatizare şi este deja folosit de zeci de ani în forma sa de bază. Câteva exemple includ programarea unui cuptor cu microunde pentru o anumită perioadă de timp sau deschiderea unei uşi de garaj automatizate cu telecomandă. Sistemele actuale de automatizare a locuinţei sunt, cu toate acestea, mult mai avansate. Acestea permit integrarea diverselor dispozitive inteligente şi controlul facil al acestora, de multe ori accesibil de la distanţă prin internet.

Un exemplu al unei astfel de tehnologii de început este alarma de securitate, care utilizează senzori pentru a detecta mişcarea în casă şi deschiderea sau spargerea uşilor şi a ferestrelor. O locuinţă inteligentă poate integra alarma de securitate într-un sistem mai complex, în care sunt realizate și alte acţiuni, cum ar fi blocarea ieşirilor sau furnizarea accesului la înregistrările de supraveghere prin internet.

3. Ce poate schimba tehnologia

Încă de la inventarea termostatului, în 1620, de către Cornelis Drebbel, s-a demonstrat că tehnologia poate aduce beneficii omului şi modului său de viaţă. Pentru o mai bună înţelegere a schimbărilor aduse de aceasta, rezumăm câteva idei care au uşurat responsabilităţile casnice:

  • În bucătărie

Trăim într-o lume în care linguriţele au termometru, iar frigiderele se conectează la internet. Bucătăria se află în topul spaţiilor revoluţionate de tehnologie.

Unul dintre instrumentele realizate de Amazon este un scanner complex. Nu numai că poţi să scanezi obiectele din bucătărie pentru a le adăuga în lista ta de cumpărături, dar poţi să îi ceri Alexei, asistentul comenzilor vocale, să comande lucruri de pe pagina serviciului de mâncare al Amazon, să citească reţete sau chiar să convertească măsurătorile.

În privinţa frigiderului, există acum posibilitatea să-l conectezi la internet şi, cu ajutorul camerelor din interiorul său, să analizezi de pe telefon conţinutul pentru a-ţi actualiza lista de cumpărături.

22b859eea5e6a08ebb8e16d3d4c9fa04

Există vase de preparat mâncarea pentru care poţi regla setările de gătit de oriunde te afli. Cu o aplicaţie gratuită, poţi să verifici temperatura, timpul de preparare, să schimbi setările de încălzire sau chiar să opreşti dispozitivul prin intermediul unor aplicații de pe smartphone.

Dacă îţi faci griji în privinţa caloriilor, există farfurii cu senzori de greutate şi minicamere video care te vor alerta dacă depăşeşti porţia potrivită. Acestea se pot conecta la internet prin aplicaţii de smartphone pentru a monitoriza mesele şi numărul caloriilor și pot fi asociate cu aplicaţii deja folosite precum MyFitnessPal.

Există, de asemenea, şi o furculiţă care să te ajute să mănânci mai sănătos. Ea va monitoriza ritmul în care mănânci, iar dacă iei prea multe înghiţituri într-un timp prea scurt, te va alerta sonor pentru a savura pe îndelete preparatul, pentru sănătatea sistemului tău digestiv.

În afara acestora, tehnologia a ajutat la realizarea unor obiecte care să faciliteze monitorizarea stării ţevilor din bucătărie.

  • În dormitor

Termostatul wireless este unul dintre instrumentele inteligente deja folosite de mulţi români. El se conectează cu boilerul, fără a fi necesar să fie fizic aproape, şi poate regla de la distanţă setări precum temperatura sau oprirea apei. Cele complexe pot detecta atunci când pleci de acasă, pentru a economisi energie, şi îţi trimit un raport despre consumul lunar, alertându-te atunci când ar fi cazul să reduci temperatura. Cu un astfel de gadget, poţi lenevi confortabil în dormitor, fără a fi nevoie să te ridici din pat.

2ddcce7c4640c27100d6a2f3c81f4a82

Becurile care-şi schimbă culoarea fac parte dintr-un kit controlat de o unitate wireless. Poţi alege dintre 16 milioane de culori. Sau poţi aprinde şi stinge luminile de la distanţă. Poţi adăuga efecte în plus, pentru a „modela” ambianţa aşa cum îţi doreşti.

Speakerul inteligent de la Google arată mai bine decât Echo-ul lui Amazon şi face aproape aceleaşi lucruri, de îndată ce i-ai atras atenţia spunând “OK, Google”. Dacă ai folosit comenzi vocale Google pe smartphone, vei şti rezultatul. Va pune muzică de la servicii precum Spotify sau va seta alarme, cronometre, va adăuga elemente pe o listă de cumpărături sau va acţiona ca un calendar. Poate inclusiv să acţioneze ca un termostat, dacă este compatibil cu sistemul de încălzire.

Există chiar şi o saltea conectată la smartphone, care se adaptează automat la mişcarea, poziţia şi obiceiurile tale de somn, datorită celor 21 de camere de aer dispuse pe fiecare parte a saltelei, care sunt controlate în şase zone. Salteaua se conectează la o cutie de dedesubt, ce reglează automat cantitatea de aer necesară în aceste camere. Aceasta urmăreşte, de asemenea, cât de bine dormi, iar informaţiile sunt transmise prin Bluetooth către o aplicaţie de pe smartphone-ul tău.

  • În alte încăperi

Nu uita de sistemul de securitate: deşi nu este un sistem de alarmă, camera video de la Nest controlată Wi-Fi funcţionează precum asistenta vocală Alexa de la Amazon, filmează 1080p (HD) şi are rolul de a îndepărta sau de a identifica potenţialii intruşi de acasă. Filmează bine pe timp de noapte, emite sunete în două direcţii (pentru a speria hoţii) şi are zoom digital. Şi dacă eşti îngrijorat că cineva încearcă să distrugă filmul, poţi plăti 10 $/lună pentru accesul la spaţiul de stocare în cloud.

rawpixel com 369789

4. Ce poate îmbunătăţi tehnologia

De la gadgeturi care cresc nivelul de siguranță al locuinței tale la aplicaţii care te distrează, o casă smart îţi uşurează viaţa, pentru ca tu să te concentrezi pe priorităţile tale. Poṭi delega:

  • Securitatea casei

Modul în care se realizează siguranța locuinței a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, modelele de astăzi având toate condiţiile care le permit să fie complet integrate cu sistemul Wi-Fi de acasă şi cu dispozitivele inteligente. Alarme, senzori de cameră, senzori de mişcare şi multe altele, iată opţiunile de luat în calcul atunci când vine vorba de păstrarea siguranței în casa ta. Acum poţi sta liniştit, la atingerea unui buton.

Vă recomandăm câteva dintre cele mai apreciate instrumente:

  • Lacăte inteligente care se deschid doar cu smartphone-ul, oferindu-ţi posibilitatea să le deschizi altora uşa de la distanţă;
  • Kitul de monitorizare îți trimite notificări privind cine vine şi cine pleacă, iar monitoarele de fum şi cele pentru nivelul de monoxid de carbon îți garantează siguranţa familiei; utilizează dispozitivul iOS sau Android pentru a controla luminile şi aparatele din casă, atunci când lipseşti;
  • Senzorul de apă monitorizează nivelul de umiditate şi temperatură, prevenind situația în care scurgerile mici de apă pot deveni o problemă mare, costisitoare, prin alertarea imediată; de asemenea, acesta previne apariţia mucegaiului, iar durata sa de viață este de 10 ani sau mai mult; un alt avantaj este că se instalează cu uşurinţă, în mai puţin de o oră.

048972d9a62799a5ac2854d563a98307

  • Divertismentul

Cele mai bune dispozitive smart de divertisment de acasă ar trebui să colaboreze pentru a iniţia o experienţă de divertisment interconectată. Rezultatul este facilitarea relaxării, fără efort:

  • Harmony Hub integrează până la opt dispozitive de divertisment din casă – televizoare smart, laptopuri, tablete – cu ajutorul unui smartphone, astfel încât să ai control total asupra lor pe un singur panou central; în plus, poate regla luminile şi termostatele inteligente; Wink Hub 2 face acelaşi lucru, dar este capabil să traducă toate conţinuturile acestor dispozitive de divertisment pentru a avea un control mai bun asupra lor;
  • Există chiar şi un dispozitiv care îţi transformă smartphone-ul într-o telecomandă universală, facilitând accesul la televizor;
  • OLED TV aduce experienţa de la cinema chiar acasă, prin tehnologia de ultimă generaţie atât din perspectiva vizuală, cât şi din cea audio.

ab71f7cc316c734745f3eafa9a1d863c

  • Curăţenia

Dispozitivele inteligente de curăţare a casei facilitează curăţarea prin automatizarea procesului. Multe dintre ele pot fi controlate de smartphone-ul tău pentru o utilizare mai uşoară:

  • Robotul circular aspiră murdăria de pe podea într-un mod mai eficient decât primele prototipuri, mişcându-se singur, dar poate fi monitorizat și de pe smartphone cu ajutorul camerei video incluse în sistemul său; poate lua chiar pauze pentru a se încărca timp de 75 de minute, ca apoi să reia curăţenia;

5168bbd3c52ecd20bda1c95cf993bbba

  • Litiera automată se curăţă singură, după fiecare utilizare a sa de către pisică: conţinutul solid este izolat într-o soluţie de unde poate fi aruncat cu uşurinţă, pentru a păstra nisipul curat cât mai mult timp;

litiera

  • Airwair identifică cinci niveluri de temperatură, umiditate, CO2, compuşi organici volatili şi praf din aerul din interiorul casei şi oferă rapoarte despre acestea. Dispozitivul inteligent învaţă din stilul tău de viaţă şi din setările anterioare pentru a te ajuta să îţi îmbunătăţeşti comportamentul pentru o mai bună calitate a aerului. Utilizând smartphone-ul, setează dispozitivul să monitorizeze alergenii sau calitatea somnului, pentru o productivitate sporită, iar el va urmări zilnic nivelurile de calitate a aerului, oferindu-ţi recomandări.

5. Exemple de gadgeturi

Iată o listă a celor mai bune dispozitive pentru o casă smart în 2017:

  • Cel mai bun speaker smart: Amazon Echo
  • Cel mai bun integrator smart de dispozitive: Wink Hub 2
  • Cel mai bun bec smart: Philips Hue
  • Cel mai bun termostat smart: Nest Learning Thermostat
  • Cea mai bună cameră de securitate smart: NetGear Arlo Q
  • Cel mai bun comutator inteligent de alimentare: iHome ISP5 Control Smart Plug
  • Cel mai bun sistem de blocare inteligent: August Smart Lock
  • Cel mai bun detector de fum inteligent: Nest Protect

Cu o casă smart, poţi scăpa de stres, doar cu o privire rapidă aruncată asupra smartphone-ului sau asupra tabletei tale. Poţi conecta dispozitivele şi aparatele de acasă pentru a comunica între ele şi apoi cu tine, pentru a ține lucrurile sub control. De aceea, casa smart este casa viitorului.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*