transfer bani western winion

Cum poți transfera bani din România în străinătate și invers
De ce ai nevoie pentru a putea transfera bani
Care este modul în care se face transferul
Care sunt condițiile de transfer
Cum poți ridica banii transferați

Diaspora românească se află în top 5 în Europa, numărul românilor care trăiesc în afara țării atingând 3,4 milioane pe continent și 60.000 în afara statelor UE. În acest context, tranzacțiile financiare spre și dinspre România sunt la ordinea zilei, mai ales că majoritatea celor plecați sunt tineri și efectuează cu ușurință o operațiune de acest fel. Însă, în cazul în care intenționezi să trimiți bani în afară sau aștepți să primești și nu știi cum trebuie să procedezi, ți-am pregătit o serie de sfaturi, astfel încât totul să fie foarte simplu.

Cum poți transfera bani din România în străinătate și invers

Durata de procesare a unei plăți internaționale poate varia între câteva minute și cinci zile. Totul depinde de modul cum se face plata, însă vom enumera alternativele mai jos:

a.  Western Union

Western Union este liderul mondial al transferurilor de bani și asigură astfel de servicii din România în străinătate, din străinătate în România și din România în România. Are 500 000 de puncte de lucru în 200 de țări și banii pot fi trimiși sau primiți în peste 130 de valute.

Procesul este simplu:

  • Te prezinți la o sucursală Banca Transilvania cu un act de identitate;
  • Specifici numele complet al destinatarului, suma pe care dorești să o trimiți și țara de destinație;
  • Precizezi suma pe care dorești să o transferi; vei plăti concomitent și comisionul, achitat doar de expeditor;
  • Verifici chitanța primită, pentru a te asigura că toate datele sunt corecte; numărul de control al transferului, numit și MTCN, precum și toate detaliile tranzacției le vei găsi atașate;
  • Semnezi chitanța.

În anumite țări, destinatarul trebuie să comunice operatorului MTCN-ul pentru a ridica banii, iar în România, are la dispoziție șase ore pentru a ridica suma primită.

cum poti transfera bani

b. Alte metode de a transfera bani

TransferWise este o alternativă la Wester Union, dezvoltată de creatorii Skype și finanțată de milionarul Richard Branson. În ciuda faptului că se promovează prin faptul că percepe comisioane mai mici decât liderul mondial, tranzacțiile sunt limitate doar la transferuri bancare din cont în cont, fără operațiuni cash. Acest lucru se datorează faptului că totul se întâmplă online, iar micșorarea comisioanelor presupune și eliminarea costurilor de administrare a ghișeelor.

Și coloșii din telecom au dezvoltat servicii de transfer bancar internațional. Spre exemplu, serviciul Orange trimite banii la destinație în doar 10 minute, chiar și pentru cei care nu sunt clienții lor. Tranzacțiile au loc în lei sau în euro și presupun prezentarea la unul dintre ghișeele Orange cu actul de identitate și urmarea unui proces similar cu Western Union. Operațiunea se realizează prin MoneyGram, cu comisioanele aferente.

PayPal este un serviciu deja cunoscut și foarte folosit, mai ales în Statele Unite. Peste 6 miliarde de tranzacții se realizează anual prin PayPal, care permite transferuri în 78 de țări, în 26 de valute, dar numai în conturi PayPal. În ciuda faptului că serviciul este securizat și are o reputație foarte bună, fiind folosit mai ales în mediul high-tech și business, comisioanele percepute sunt considerabile.

De ce ai nevoie pentru a putea transfera bani

În majoritatea cazurilor, actul de identitate este suficient pentru a putea transfera banii, iar la ghișeul companiei vei primi toate actele necesare. În funcție de opțiunea aleasă, uneori este necesar și un cont bancar sau un anumit tip de card ori o aplicație de homebank sau cont de tip PayPal. În cazul Western Union, procesul este simplificat la simpla înmânare a buletinului.

Care este modul în care se face transferul

Dacă transferul de la ghișeu prin operațiuni cash se realizează folosindu-se doar de lichidități, ai la dispoziție și alte metode de tranzacționare internațională, care elimină așteptarea la ghișeu și interacțiunea cu staff-ul. Iată-le pe cele practicate de Western Union:

a. ATM

Dacă ai de primit bani și nu vrei să implici terțe părți, poți ridica suma direct de la ATM.

Dacă ai un card emis de Banca Transilvania și un Gold Card emis de Western Union, poți trimite bani prin bancomat.

b.  BT24

Internet Banking nu anulează doar necesitatea prezentării la ghișeu, dar și la bancomat. Serviciul BT24 simplifică procesul la selectarea beneficiarului în sistemul de home banking, alegerea țării de destinație, introducerea sumei și a valutei dorite și confirmarea disclaimerului.

c. Mobile Banking

În cazul Mobile Banking, accesezi de pe telefon site-ul BT24, te identifici cu un user și o parolă sau cu un token și inițiezi tranzacţia. Tot ce ai nevoie se rezumă la un cont în euro, lei sau dolari la Banca Transilvania, un telefon mobil, un abonament la serviciul de Mobile Banking al Băncii Transilvania și un Gold Card Western Union.

Care sunt condițiile de transfer

Majoritatea operațiunilor presupun informarea în prealabil asupra condițiilor impuse de bancă pentru transfer, astfel încât să fii în cunoștință de cauză privind comisioanele și perioada de procesare a operațiunii. Asigură-te că afli condițiile înainte de a iniția procesul.

a.  Comisioane

Poți găsi aici întreaga listă de comisioane, denumite și tarife, percepute de Western Union, pentru tranzacțiile în euro, valabile și în 2017.

b.  Timp de transfer

Majoritatea operațiunilor de transfer bancar internațional durează între trei și cinci zile, dar, în funcție de metoda aleasă pentru operațiune, timpul poate fi redus semnificativ.

cat dureaza sa transferi bani

Cum poți ridica banii transferați

Pentru a primi banii trimiși prin ATM, destinatarul are nevoie să aibă și el un card emis de Banca Transilvania și informațiile privind detaliile tranzacției, iar suma va fi convertită în moneda contului lui.

În cazul primirii, alternativa este un card Maestro sau Mastercard ce permite folosirea bancomatelor Băncii Transilvania, selectând opțiunea Western Union și introducând datele tranzacției. Operațiunea se procesează în cel mult 30 de minute și banii pot fi primiți oriunde în lume, sub formă de lei, euro sau dolari americani.

Primirea banilor prin internet banking nu necesită decât selectarea rubricii Western Union, introducerea detaliilor tranzacției și citirea disclaimerului, urmând apoi ca suma să fie virată în noul cont, convertită la valuta acestuia. În străinătate, asociată acestei metode, există și posibilitatea ridicării banilor de la ATM sau ghișeu.

Primirea sumei prin Mobile Banking se realizează similar cu metoda internet banking, necesitând în plus doar abonamentul la serviciul de Mobile Banking.

Acum că ai informațiile necesare pentru a te folosi de serviciile liderului mondial în transferuri de bani, dar și detalii despre alternative la acesta, poți alege tu care este cea mai bună metodă pentru tine. Mult succes!

Sursa foto: Unsplash 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*