Astăzi, tot mai multă lume a renunțat la ideea de a avea un loc de muncă până la pensie. Lumea este în continuă schimbare și pentru a ține pasul, o posibilă soluție este să îți creezi un business din lucrurile care te pasionează. Dacă ești în căutarea unei idei, ai ajuns in locul potrivit. Din lista de mai jos poți alege între activități realizate manual și oportunități în retail și de la servicii prietenoase cu mediul la afaceri concentrate strict pe web.
Cafenea
Fermă de animale
Dezvoltator imobiliar
Cameră video pentru mașină
Produse și servicii pentru copii
Salon de tatuaj
Plimbatul câinilor
Vânzare de plante
Creșterea iepurilor
Sucuri naturale
Web design
Cultura șofranului
Cosmetice cu ingrediente naturale
Cartofi mov
Creșterea prepelițelor japoneze
Crearea de produse handmade
Renovări casnice
Magazin mobil sau foodtruck
Comerț cu haine
Vlogging
Cafenea
În cadrul industriei HORECA, deschiderea unei cafenele continuă să fie o afacere profitabilă. Tot ceea ce ai nevoie este un buget inițial, pasiune, perseverență și puțin noroc. Potrivit celor care au deschis deja o cafenea ar trebui să te gândești la câteva lucruri înainte de a deschide o cafenea: locația (să poți ajunge ușor pe jos, cu mașina sau cu bicicleta), să oferi o atmosferă cool (ai un plus dacă ai și terasă), să servești băuturi de calitate și să îți vezi de activitatea ta (oamenii de afaceri spun că ai mai multe șanse de succes dacă te concentrezi pentru a obține tu un produs bun).
Fermă de animale
În ultimii ani, oamenii au început să fie din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă iar orice aliment cu eticheta bio/eco/organic se vinde din ce în ce mai bine. Iar cum carnea, laptele și ouăle sunt alimente de bază, o fermă de animale poate fi cheia succesului pentru tine. Vei avea nevoie să muncești foarte mult (cel puțin în primele luni) și să pui pasiune în ceea ce faci iar clienții nu se vor lăsa așteptați.
Dezvoltator imobiliar
Afacerile imobiliare continuă să fie un pariu bun, cel puțin în orașele mari. Dacă ai depozite generoase sau îți poți permite împrumuturi consistente, poți investi în construcția de case sau blocuri. Trebuie să știi că vei avea ceva de umblat, deoarece vei avea nevoie de autorizații, va trebui să cauți muncitori buni și arhitecți cu experiență. Riscul există, însă câștigurile sunt pe măsură.
Cameră video pentru mașină
Camera video pentru mașină a început să fie tot mai populară în ultimii ani. Acest lucru vine în contextul în care multe persoane conduc agresiv, iar companiile de asigurări primesc ca dovezi imaginile înregistrate de camerele montate pe mașină. Specialiștii în domeniu cred că până în 2020 se vor vinde camere video pentru mașini în valoare de peste 4 miliarde dolari.
Produse și servicii pentru copii
O altă sugestie de afaceri implică realizarea de produse și crearea de servicii speciale pentru copii. Fie că e vorba de artă, matematică, tenis sau limba chineză (este foarte căutată acum la nivel global), tot ceea ce ai de făcut este să îți transformi expertiza într-un business. Te poți chiar asocia cu câțiva prieteni pentru a oferi o varietate mai mare de servicii.
Salon de tatuaj
Realizarea tatuajelor reprezintă o altă oportunitate de afaceri. În ultimii ani, tatuajele (atât artificiale cât și permanente) au fost tot mai căutate, atât în București cât și în restul țării (mai ales la festivalurile de muzică de la Cluj sau de la mare). Dacă ești pasionat de artă și ai îndemânare, un salon de tatuaj s-ar putea să fie ideea câștigătoare pentru un business.
Plimbatul câinilor
Odată cu dezvoltarea hotelurilor pentru animăluțele patrupede a început să se dezvolte și ideea de dogsitter (adică persoană care plimbă și are grijă de căței). La început poți avea grijă tu de câini iar în timp îți poți crește rețeaua de clienți și face angajări. Nu trebuie să ai doctorat în medicină veterinară, ci doar dragoste pentru cel mai bun prieten al omului.
Vânzarea de plante
Fie că e vorba de ierburi uscate sau proaspete precum mărar, pătrunjel sau mentă (acestea sunt foarte căutate la restaurantele din marile orașe ale țării) sau flori și mușchi/licheni (gardurile vii sunt foarte populare în rândul sediilor afacerilor mici și mijlocii), vânzare plantelor poate fi, la rândul ei, o idee de afacere. Dacă ai o bucată de teren, tot ceea ce îți mai rămâne de făcut este să cumperi semințe pentru a crește plante – cresc singure iar tu va trebui doar să cureți din când în când buruienile.
Creșterea iepurilor
Creșterea iepurilor îți poate aduce o sursă suplimentară de venit. Ai nevoie de câteva cuști și de hrană (în general, iarbă sau legume) iar bugetul este minim (poți începe cu doi iepuri și să te dezvolți de acolo).
Sucuri naturale
Același trend care a crescut vânzarea produselor animale bio face ca și sucurile naturale să fie din ce în ce mai căutate. Pline de vitamine, acestea asigură necesarul nutrițional, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În plus, trebuie să iei în calcul că ai la dispoziție o gamă mare de produse, de la sucurile naturale pasteurizate și ambalate la fresh-urile proaspăt stoarse și siropurile pe bază de antioxidanți naturali (de exemplu, cei din zmeură sau mure). Dacă ai un teren pe care sunt cultivați pomi fructiferi (sau pe care poți planta butași), o afacere cu sucuri naturale poate fi o oportunitate de afaceri. Mai mult, dacă îți creezi un stand cu sucuri naturale, îți poți promova produsele (alege un nume și un logo sonor) la târguri și festivaluri.
Web designer
Dacă ești pasionat de web design și ai un calculator performant, te poți apuca să lucrezi de acasă cu investiții minime. Fie că e vorba de un site web, de landing page-uri sau galerii foto personalizate, dacă ai expertiza necesară și te promovezi (vei avea nevoie de un portofoliu) nu vei duce lipsă de clienți.
Cultura șofranului
Șofranul este una dintre cele mai scumpe plante din lume (1 kg de șofran de calitate se poate vinde chiar și cu 40.000 euro) iar în ultimii ani a devenit foarte căutat. Vestea bună este că poți începe ușor, de la câteva sute de metri pătrați și apoi să te extinzi. Costul inițial pornește de la 550 euro pentru 700 bulbi însă deși pare mult, după acestă investiție nu te vei confrunta cu cheltuieli suplimentare. Lumina și plivirea regulată sunt singurele reguli atunci când vine vorba de cultivarea șofranului. După recoltare poți vinde restaurantelor locale (șofranul este folosit, mai ales, în preparatele mediteraneene și indiene) sau în străinătate (de exemplu, prin intermediul unui site de comerț online).
Cosmetice cu ingrediente naturale
În ultimii ani, oamenii sunt tot mai preocupați ca ceea ce consumă să fie cât mai natural și lipsit de poluare, iar cosmeticele pe care le aplică direct pe piele nu fac excepție. Cererea pentru produse de îngrijire cu ingrediente naturale este pe un trend ascendent. Fie că e vorba de creme, deodorante, săpunuri, loțiuni de corp sau chiar machiaj, toate aceste produse pot fi create din ingrediente naturale deci dacă ești pasionat de chimie sau ai un prieten chimist iar tu te poți ocupa de partea de business, acest tip de afacere poate fi pentru tine.
Cartofi mov
Cartofii mov au început în ultimii ani să fie din ce în ce mai căutați pe piața de la noi, iar prețul mai mare (un kilogram pornește de la 7 lei) prin comparație cu verii săi face din acest aliment, considerat cea mai nutritivă legumă, o oportunitate de afaceri. Dacă deții pământ, investiția inițială este minimă.
Creșterea prepelițelor japonez
Dacă deții spațiu, creșterea prepelițelor japoneze poate reprezenta o ocazie de afaceri. Nu este nevoie de investiții mari, iar păsările sunt rezistente, nepretențioase și consumă cantități mici de hrană, deci costurile cu întreținerea sunt minime. Vestea bună este că după doar 40 zile apar primele ouă – pe care le poți vinde (o prepeliță produce 350 ouă pe an) fie pentru consum fie unor companii cosmetice (ouăle de prepeliță conțin cantități importante de proteine folosite în produsele antiaging). Poți chiar păstra ouă “pentru sămânță” pentru a obține pui. Mai mult, carnea de prepeliță este un deliciu prezent în meniul restaurantelor iar gunoiul generat de păsări este foarte căutat pentru a fi folosit pe post de îngrășământ natural la flori.
Crearea de produse handmade
Dacă ești îndemânatic și ești pasionat de împletit, croșetat sau creat bijuterii, o afacere pe bază de produse handmade poate fi afacerea ideală pentru tine. Materia primă este destul de ieftină și vei putea scoate profit vânzând ceva unicat.
Renovări casnice
Dacă tu ești persoana la care apelează lumea atunci când are de pus gresie, parchet sau vrea să zugraveasca, s-ar putea ca un business focusat pe renovări să fie cea mai bună idee. În general, dacă ai mână bună, lumea te va recomanda (îți poți chiar ruga cunoscuții să pună o vorbă bună colegilor de la muncă sau altor cunoștințe). Partea bună este că întotdeauna vor apărea mici defecțiuni și alte probleme la o locuință, așa că vei avea mereu clienți.
Un magazin mobil sau foodtruck
Ideea de foodtruck (adică tonetă cu mâncare) a început să prindă tot mai mult la noi. Fie în jurul clădirilor de birouri, în zonele aglomerate din centru sau la festivalurile de muzică, toată lumea vrea mâncare proaspătă. Dacă ai economii și ești un mic master chef în bucătărie, acesta poate fi una dintre cele mai profitabile idei de afaceri în 2019. Alege ingrediente organice, gătește preparate ușoare, salate, hamburgeri și preparate vegetariene și nu vei duce lipsă de clienți.
Comerț cu haine
Dacă ai un furnizor serios sau ai descoperit o nișă încă neexploatată suficient, poți spune că ai dat lovitura în comerțul cu haine. În ultimii ani, sunt la modă hainele pentru gravide, echipamentele sportive și piesele delicate pentru copii (în special, hainele din bumbac organic și lână merinos sunt cele mai căutate printre mămicile de prichindei).
Vlogging
Ești expert într-un domeniu și îți place să vorbești mult? Te poți dedica vlogging-ului. De la călătorii la modă, gătit, reparat prin casă, contabilitate sau limbi străine, cam orice domeniu este căutat pe YouTube. Ai nevoie de un computer cu o conexiune rapidă la internet și o cameră video de calitate. Banii îți pot veni din reclamele de la Google sau de la recenziile la produsele și serviciile de interes din domeniul tău de activitate.
Înainte de a-ți deschide afacerea încearcă să identifici care sunt pasiunile tale (ce faci în timpul liber sau cum îți petreci timpul online, atunci când nu dai scroll pe Facebook); multe idei de business sunt excelente, însă dacă nu ești entuziasmat pentru un domeniu riști să pierzi și timp și bani. Ideile de afaceri sunt importante însă la fel de mult contează implicarea, perseverența și pasiunea.
Sursa foto: Pexels