Experiența în muncă este esențială dacă vrei să devii antreprenor. De aceea, trebuie să știi care sunt locurile de muncă unde te poți pregăti cel mai bine, înainte de a-ți deschide propria afacere. În acest fel vei dobândi toate abilitățile necesare în antreprenoriat.
Joburi unde vei deprinde abilitățile necesare
Locuri de muncă unde ai program flexibil
Cele mai bune joburi pentru cineva care vrea să devină antreprenor sunt acelea în care este încurajat spiritul de inițiativă, care îți va fi esențial dacă vrei să te lansezi într-o afacere proprie. În acest fel, vei putea învăța și experimenta fără teamă de eșec. Practic, vei avea ocazia să înveți lecții importante din propriile tale greșeli, dar fără a te expune pericolului de a-ți pierde afacerea sau o sumă uriașă de bani.
Ideal ar fi să alegi slujbe cu program flexibil sau redus, astfel încât să ai suficient timp și pentru pasiunile tale, dacă vrei să începi treptat să pui bazele unei afaceri. Astfel vei avea un loc de muncă și un venit sigur, în cazul în care afacerea pe care tocmai ai lansat-o nu va merge prea bine. Trebuie să fii realist și să ții cont că rata de succes a unei afaceri este destul de mică în primii 5 ani, atrag atenția experții de la publicația The Balance. Prin urmare, nu trebuie să fii dezamăgit dacă primii tăi pași în antreprenoriat vor fi mai dificili și nu te vei bucura de la bun început de succesul și profitul la care visezi.
Joburi unde vei deprinde abilitățile necesare
Iată care sunt locurile de muncă unde poți învăța tot ce ai nevoie pentru a-ți deschide propria afacere. La început, poți începe o afacere ca activitate secundară, iar apoi, după ce lucrurile vor merge mai bine, te vei putea dedica în totalitate proiectului tău.
Încearcă să găsești un job în aceste domenii:
Publicitate, marketing și relații publice: Lucrând în aceste domenii vei învăța cum să-ți promovezi eficient produsele sau serviciile și să ajungi la un public din care pot face parte apoi clienții tăi. Totodată, vei putea cunoaște oameni care te vor putea ajuta în afacerea ta și vei pune bazele unor relații profesionale de viitor.
Dezvoltarea afacerii: Învățând cum să dezvolți o afacere, vei putea ulterior să înveți cum să-ți conduci propriul proiect. În acest fel vei afla cum poți identifica oportunități de afaceri și vei ști cum să dezvolți și să conduci o afacere. Toate aceste aspecte sunt esențiale atunci când vei lucra pe cont propriu.
Design: Aceste abilități îți vor fi foarte utile atunci când va trebui să concepi și să promovezi un produs sau un serviciu. Indiferent dacă ai ocazia să lucrezi în industria modei, în design interior sau de produse, nu refuza o ofertă de muncă de acest fel.
Social media și e-commerce: Prezența în online și cunoașterea regulilor din social media sunt esențiale în antreprenoriat. În plus, trebuie să știi cum funcționează motoarele de căutare online, adică să înveți și regulile de SEO. Acestea sunt obligatorii indiferent dacă vrei să începi o afacere ambițioasă sau un proiect mic.
Management: În orice afacere trebuie să știi cum să coordonezi o echipă și cum să asiguri succesul unui proiect. Prin urmare, ar fi bine să ai ceva experiență și într-o funcție de conducere, chiar dacă nu va fi una de top. În acest fel vei deprinde abilități importante de comunicare, coordonare și vei învăța cum să te porți cu angajații și cum să-i înțelegi.
Programare: În orice afacere vei avea nevoie de cunoștințe tehnice. Un job în domeniul software sau web development te va ajuta să te descurci singur când vei lansa platforma de promovare pentru proiectul tău, iar apoi îi vei putea învăța pe angajații tăi ce trebuie să facă. Așa că profită de orice ocazie și învață cum să faci un website sau o aplicație.
Imobiliare: Munca în acest domeniu îți va dezvolta abilitățile de comunicare, negociere și vânzare, de care vei avea mare nevoie când te vei lansa într-o afacere.
Director de vânzări: Cea mai bună slujbă care te va învăța cum să vinzi produse și servicii și cum să-ți atingi obiectivele de business pentru a genera profit este cea de director de vânzări.
Consultant: Poți lucra la o firmă importantă de consultanță, unde vei câștiga experiență și vei dobândi cunoștințe despre mai multe tipuri de companii. În acest fel vei putea cunoaște din interior diferite tipuri de companii și provocările cu care se confruntă.
Manager de produs: Este cea mai bună ocazie ca să înveți cum să concepi și să dezvolți un produs. Vei afla care sunt pașii necesari pentru cercetarea, dezvoltarea, conceperea, promovarea și distribuirea unui produs. Iar după ce vei ști cum să faci asta pentru proiectul altcuiva, vei putea face acest lucru și cu propria ta afacere.
Locuri de muncă unde ai program flexibil
Cum spuneam și la început, dacă vrei să începi propria ta afacere, ideal ar fi să te angajezi într-un domeniu care permite un program flexibil și unde nu trebuie să stai peste program. În acest fel vei avea timp și pentru job și pentru proiectul la care visezi. Iată care sunt domeniile unde ai un program convenabil:
Finanțe sau contabilitate: Un job în acest domeniu te ajută să deprinzi abilitățile financiare și contabile necesare unei afaceri și vei avea un program lejer.
Angajat la stat: Bugetarii au de obicei un program de muncă lejer, cu multe zile libere și weekend-uri în care te poți dedica exclusiv proiectului tău.
Resurse umane: Acest domeniu te va ajuta să deprinzi abilități interpersonale, astfel încât vei ști ulterior cum să alegi cei mai buni oameni care să lucreze pentru afacerea ta.
Asigurări: Dacă vei lucra ca agent de asigurări vei avea un venit bun, program flexibil și nu va trebui să faci ore suplimentare.
Profesor: dacă vrei o program redus, cea mai bună slujbă este cea de profesor sau învățător. Lucrezi ore puține, ai serile libere și multe zile de concediu, mai ales vara, când te poți implica total în noua ta afacere.
O altă variantă foarte bună pentru a face primii pași în antreprenoriat este să te lansezi într-un proiect ca asociat, nu pe cont propriu. În acest fel vei împărți cu partenerul sau partenerii tăi costurile finanțării proiectului și vei face schimb de cunoștințe cu ei. Veți învăța unul de la altul și vă puteți completa perfect pentru a pune bazele unei afaceri de succes.
La fel de utilă este și munca într-un start-up. Aici ai posibilitatea să vezi exact care sunt provocările și problemele pe care le poți întâlni după lansarea unui proiect. Vei învăța totodată cum să conduci și să dezvolți o afacere și la ce să te aștepți în momentul în care vei avea propriul tău proiect.
Foto: Pixabay