Proiectoare – de la becuri tradiționale la cele LED
Soluții de iluminare oferite de proiectoarele LED
Toate motivele pentru a alege un proiector LED
Tipuri de proiectoare LED – cum știi ce este mai potrivit pentru tine
Cele mai bune proiectoare în funcție de nevoi
Trei pași simpli pentru montarea unui proiector LED pe șină
Știai? Corpurile de iluminat care funcționează cu sistem LED te ajută să economisești până la 80% față de lămpile tradiționale. Dar reducerea semnificativă a facturii la energie electrică nu este nici pe departe singurul avantaj. Pe scurt, cu un proiector LED vei avea mai multă lumină și vei crea o ambianță plăcută în orice spațiu comercial.
Proiectoare – de la becurile tradiționale la cele LED
Motivul pentru care proiectoarele incandescente și fluorescente au început să fie înlocuite tot mai mult de cele care utilizează tehnologia LED constă în raportul dintre nivelul de luminozitate și consumul de energie. Astfel, proiectoarele LED conțin mai multe LED-uri care sunt alimentate împreună pentru a genera o anumită cantitate de lumină. Așa se explică atât consumul energetic redus, cât și nivelul mai mare de luminozitate.
De unde vine denumirea? LED este prescurtarea de la Light Emitting Diodes, o componentă electronică ce generează lumină atunci când este străbătută de un curent electric.
Dacă în trecut proiectoarele LED erau foarte scumpe și nici nu excelau la capitolul luminozitate, astăzi prețurile lor se apropie de cele ale lămpilor tradiționale. În plus, motivul pentru care tind să înlocuiască alte tipuri de proiectoare este nivelul superior de iluminare raportat la consumul de energie electrică.
Mai mult, producătorii susțin că proiectoarele LED sunt cu până la 80% mai eficiente energetic decât lămpile incandescente sau decât cele fluorescente, dar au și o durată mare de viață, care poate ajunge până la 100.000 de ore de funcționare.
Dacă ești în căutarea unei soluții de iluminat pentru un spațiu comercial, proiectoarele LED ar putea să fie cea mai bună alternativă nu doar pentru consumul redus de energie, ci și pentru că sunt disponibile într-o mai mare varietate de temperaturi de culoare.
Având la bază o tehnologie diferită și mult mai avansată din punct de vedere tehnic decât lămpile incandescente, becurile LED ne permit să selectăm temperatura de culoare a luminii pentru a o adapta nevoilor noastre specifice.
Becurile LED sunt disponibile în două variante de lumină: caldă (regăsită și sub denumirea de alb cald) și rece (regăsit și sub denumirea de alb rece). Cel mai întâlnit în cazul spațiilor comerciale este albul rece, ale cărui valori trec de 5000K (unde K reprezintă valoarea luminii măsurată în grade pe scara Kelvin).
Soluții de iluminare oferite de proiectoarele LED
Iluminarea birourilor și a spațiilor industriale
Nivelul mare de luminozitate și consumul redus transformă proiectoarele LED în alegerea ideală atât pentru spații de birouri, cât și pentru centrele industriale. Lumina rece emanată de spoturile LED este recunoscută pentru stimularea puterii de concentrare.
Iluminarea spațiilor comerciale
Proprietarii sau managerii magazinelor știu foarte bine că cei mai mulți dintre clienți iau decizii de cumpărare în mod spontan. În plus, magazinele online sunt un inamic bine cunoscut al comerțului clasic, deoarece oferă prețuri mai mici.
Poți schimba acest lucru dacă investești în crearea unui spațiu pe care clienții tăi să-l viziteze cu drag de fiecare dată și pe care să-l recomande și prietenilor.
Coresi Shopping Resort, Brașov
Iluminarea în industria hotelieră și în cea alimentară
Designul interior al hotelului, obiectele de mobilier și chiar mâncarea servită într-un restaurant pot fi puse în valoare de lumina potrivită. Reversul medaliei este și el valabil: un hotel sau un restaurant prost luminat va fi întotdeauna perceput ca fiind mai puțin prietenos decât spațiile unde lumina creează ambianța potrivită.
Deloc de neglijat sunt și valorile înscrise în facturi, care vor fi diminuate dacă optezi pentru dispozitive cu eficiență energetică crescută. Studiază piața pentru a înțelege ce alternative ale proiectoarelor LED dedicate industriei hoteliere și alimentare există și alege-le pe cele mai potrivite nevoilor tale.
Hotel Marrior, Frankfurt, Germania
Toate motivele pentru a alege un proiector LED
Consum energetic redus
Un spațiu comercial pus în valoare la cel mai înalt nivel nu înseamnă costuri mai mari la factura de electricitate, așa cum ai fi tentat să crezi. De fapt, chiar vei economisi destul de mult.
În primul rând pentru că sistemele de iluminare LED sunt mai economice decât cele clasice. Al doilea beneficiu este legat de existența unor sisteme de control care să reducă intensitatea luminoasă atunci când senzorul încorporat nu detectează mișcarea.
Nivel de luminozitate ridicat
Proiectoarele LED sunt preferate variantelor tradiționale pentru că asigură o luminozitate mai bună. De asemenea, poți combina sursa principală de iluminat cu spoturi LED pe șină pentru a evidenția anumite zone de expunere.
Punerea în valoare a spațiilor și produselor
Tehnologia a avansat suficient de mult încât să-ți ofere soluții practice la toate problemele tale. O lumină bine aleasă nu va crea doar un ambient mai plăcut, ci va putea pune în valoare orice spațiu.
Această caracteristică a proiectoarelor LED se datorează numărului mare de culori de bază ce pot fi combinate pentru obținerea paletei de efecte cromatice dorite fără a necesita filtre de culoare suplimentare. Astfel, efectele luminoase controlabile permit reglarea fluxului luminos și a scenariului cromatic.
Cum îți dai seama care este lumina potrivită fără a cere ajutorul unui expert? Investește într-un proiector LED cu sistem de comandă dinamic care va identifica nuanța de lumină perfectă pentru a atrage atenția și a crea lumina favorabilă pentru etalarea produselor.
Dacă îți pui problema zilelor mai înnorate sau a anotimpului ploios, optează pentru lumina cu spectru reglabil care poate fi adaptată în funcție de anotimp sau chiar de zilele anului.
Ușurință în utilizare și întreținere
Majoritatea spoturilor LED oferă posibilitatea de reglare a intensității luminii, dar și schimbarea nivelului de luminozitate sau al temperaturii de culoare. Toate astea se pot face foarte simplu, cu ajutorul unui controler extern, deci tehnologia LED nu îți va da bătăi de cap.
Nici mentenanța nu va fi o problemă de care să te preocupi. Montează panouri LED chiar și în locurile mai greu accesibile din spațiul tău comercial, deoarece nu va trebui să intervii pentru a le schimba prea curând.
Dincolo de ușurință în utilizare și mentenanța redusă, panourile LED sunt și foarte rezistente la șocuri. Fabricate dintr-o rășină dură, spoturile încastrate în tavan au un sistem de răcire foarte performant care te va scuti de orice posibile neplăceri legate de supraîncălzirea panourilor.
Durată mare de viață
Dincolo de reducerea costurilor energetice și de posibilitatea personalizării oricărui spațiu comercial, proiectoarele LED au o durată mare de funcționare. Astfel, deși costul de achiziție este, fără îndoială, mai ridicat decât în cazul altor soluții de iluminat, rezistența mai mare în timp le transformă în candidații ideali pentru un spațiu comercial sau industrial.
În teorie, potențialul becurilor LED poate ajunge până la 100.000 de ore, adică 27 de ani de funcționare zilnică, dacă durata de utilizare este de șapte sau opt ore pe zi.
Atenție, însă: durata reală de viață a unui bec LED nu este întotdeauna cea comunicată de producător. Există numeroși factori care afectează numărul de ore de funcționare, așa cum arată un studiu. Printre aceștia am putea aminti și designul și componentele folosite.
Protejarea mediului
Dacă te preocupă problema protejării mediului și ai un business eco-friendly, ai un motiv în plus pentru care să înlocuiești clasicele becuri: LED-urile conservă energia, nu conțin mercur sau alte substanțe toxice și sunt integral reciclabile.
Mai mult chiar, utilizarea iluminatului LED contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă.
Tipuri de proiectoare LED – cum știi ce ți se potrivește
Spoturi LED
Spoturile LED sunt sisteme de iluminat echipate cu LED-uri care pot fi încastrate în tavan. Spre deosebire de becurile cu halogen, ele pot fi alese în diferite culori pentru a-ți oferi lumina de care ai nevoie pentru a crea ambientul dorit.
Un alt avantaj este posibilitatea schimbării intensității și a nuanței ori de câte ori vrei, lucru care te va ajuta să creezi un design interior deosebit.
Deși la o primă vedere spoturile LED au un preț mai ridicat comparativ cu cele pe bază de halogen, pe parcurs ele se vor dovedi o investiție inspirată, deoarece sunt mai economice și au o durată de viață mai mare.
Proiectoare LED pe șină
Spoturile LED montate pe șină (denumite și proiectoare pe șină) se utilizează atât în iluminatul rezidențial, cât și în cel al spațiilor comerciale. Se folosesc pentru iluminatul cu accent decorativ, completând sursa principală de lumină din spațiile în care sunt montate.
Modalitatea de montare este una simplă: corpurile de iluminat sunt poziționate pe o șină care este ulterior fixată în perete cu ajutorul dispozitivelor de prindere. Șina pe care se fixează spoturile este monofazată, iar montajul poate fi realizat grupat, în forma literelor „L”, „U” sau „H”, cu ajutorul conectorilor disponibili sau individual. Alimentarea se face dintr-un singur capăt, direct de la rețea, indiferent de numărul de spoturi existente pe șină.
Necesarul de corpuri de iluminat este stabilit în funcție de tipul de lumină pe care vrei să-l obții: ambiental sau cu accent decorativ.
Iluminatul cu accent decorativ se utilizează pentru evidențierea elementelor reprezentative dintr-un spațiu. De exemplu, dacă deții un magazin de îmbrăcăminte sau un showroom de prezentare poți opta pentru proiectoare pe șină care să evidențieze anumite zone sau piese vestimentare din încăpere. Stabilește cu atenție distanța dintre corpul de iluminat și zona pe care dorești să o evidențiezi, în așa fel încât aceasta să nu fie prea intens sau prea slab luminată.
Un avantaj considerabil al acestui tip de iluminat constă în posibilitatea de reorientare a spoturilor. Astfel, dacă îți dorești să reamenajezi spațiul, nu va fi nevoie să înlocuiești și corpurile de iluminat.
Înainte să achiziționezi proiectoare pe șină ar trebui să știi că iluminatul general dintr-o încăpere nu poate fi asigurat în totalitate doar prin acest tip de spoturi.
Plafoniere cu LED
Plafonierele se montează pe orice tip de tavan. Corpurile de iluminat utilizează banda LED care este poziționată circular, în interior, pentru a spori nivelul de luminozitate. Alimentarea se realizează prin intermediul unui driver conectat direct la sursa de electricitate.
Gama de plafoniere LED este foarte variată, atât din punct de vedere al puterii, cât și din punct de vedere al modelelor. Astfel, în comerț există plafoniere LED cu puteri de la 6W și până la 48W, formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Tipul de lumină poate fi atât rece, cât și cald și se alege în funcție de nevoile personale.
Ca orice alte proiectoare LED, plafonierele nu se încălzesc la fel de tare precum corpurile de iluminat cu halogen.
Instalarea este atât de ușor de realizat încât o poți face chiar tu, fără să ceri ajutorul unei echipe tehnice. În primul rând, trebuie să întrerupi curentul pentru a fixa suportul de care se va prinde plafoniera. Conectează faza și nulul driverului cu cele ale rețelei pentru alimentarea la curent a corpului de iluminat. Amplasează plafoniera în suportul montat cu ajutorul șuruburilor incluse. Repornește alimentarea și aprinde corpul de iluminat pentru a verifica dacă acesta este alimentat corespunzător.
Cele mai bune proiectoare în funcție de nevoi
Proiectoare pentru iluminarea alimentelor
În funcție de nevoile tale specifice, dacă deții un magazin alimentar sau un restaurant, poți opta pentru proiectoare LED special create pentru a pune în valoare alimentele. Spre exemplu, gama Fresh Food oferă o ambianță luminoasă caldă care intensifică în mod deosebit culorile fructelor, legumelor, brânzeturilor sau pâinii.
Proiectoare pentru crearea unei ambianțe plăcute
Vrei să le oferi clienților tăi toate motivele să revină în magazinul, hotelul sau restaurantul tău? Poți crea o ambianță de interior unică folosind spectacole de lumini care vor transforma spațiul tău într-o destinație în sine. Combină sursa principală de lumină cu accente ambientale sau decorative. O posibilă soluție este să optezi atât pentru spoturi LED, cât și pentru proiectoare pe șină.
Trei pași simpli pentru montarea unui proiector LED pe șină
Deși poate părea complicat la prima vedere, montarea unui proiector LED pe șină ne dovedește fix contrariul. Tot ce trebuie să faci este să urmezi acești trei pași simpli:
1. Fixează capătul șinei cu ajutorul pieselor de prindere
Identifică mai întâi capătul șinei în care este poziționată alimentarea și fixează-l direct pe tavan, cu ajutorul pieselor de prindere. Nu uita ca, înainte de a începe montajul propriu-zis, să întrerupi curentul de la tabloul de siguranțe. După ce ai poziționat elementul de capăt, alimentează-l la firele instalației din locuință.
2. Poziționează spoturile așa cum îți dorești
Cu siguranță ai optat pentru spoturi LED deoarece vrei să evidențiezi o anumită zonă sau un obiect. Următorul pas este să poziționezi spoturile pe șină în așa fel încât lumina să fie trimisă spre zona dorită.
Cum faci asta? În funcție de model, unele spoturi se introduc pe la capătul șinei, în timp ce altele se fixează cu ajutorul unui buton aflat la baza suportului.
Dacă îți pui întrebarea „Câte spoturi pot să pun pe o șină?”, răspunsul este următorul: oricât de multe, atât timp cât alimentarea se face la 230V. Mai important decât numărul de spoturi este locul în care vrei ca lumina să fie direcționată. Deoarece spoturile orientează lumina către un anumit punct, unghiul lor de dispersie nu acoperă o rază mare. Ia în considerare acest lucru înainte să începi inserarea spoturilor pe șină.
3. Reia alimentarea
Al treilea pas, și ultimul de altfel, este reluarea alimentării. Aprinde lumina și bucură-te de tabloul desenat de spoturile proaspăt montate.
Atenție! În cazul în care ai un spațiu înalt și dorești suspendarea șinei, cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui electrician specializat.
Surse foto: foto principală, Philips