Public speaking: cum sa vorbești ușor în public

Vorbitul în public te poate ajuta să fii promovat la locul de muncă și să te dezvolți personal. Majoritatea dintre noi au diverse temeri legate de public speaking (sondajele spun că aproximativ 90% dintre persoanele care țin un discurs se tem) iar ceea ce nu spune multă lume este că vorbitul în public necesită pregătire. Luând în considerare câteva trucuri, pregătindu-ți suficient discursul și fiind pasionat, vei putea ține cu succes un discurs în fața colegilor sau a unei săli pline de necunoscuți.

Care sunt beneficiile public speakingului?
Trucuri pentru a te relaxa atunci când vorbești în public
Cum să îți depășești frica de public speaking?
Cum să te pregătești înainte de a ține un discurs?
Mituri despre public speaking

Care sunt beneficiile public speakingului?

Arta oratorică poate fi deprinsă de oricine își dorește să avanseze în carieră. Cu toate acestea, public speakingul are o mulțime de alte beneficii care nu ar trebui ignorate înainte de a spune că nu vei deprinde vreodată practica vorbitului în public. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:

Alungă timiditatea

Vorbitul în public îți dă încredere și te ajută să îți depășești temerile asociate acestei activități. Stabilirea unei legături cu publicul te va face mai încrezător că părerile și expertiza ta contează, iar de această încredere va beneficia inclusiv viața ta personală (vei fi mult mai deschis și natural la întâlniri). Chiar dacă emoțiile nu vor dispărea cu totul, încrederea pe care o vei obține după un discurs reușit te va învăța să îți transformi temerile în puncte forte.

Susține gândirea critică

Vorbitul în public este o modalitate excelentă de a-ți dezvolta gândirea critică. Partea de documentare și scrierea discursului (de la stimularea interesului publicului la ultima propoziție) nu sunt suficiente pentru a transmite mesajul publicului. Trebuie să fii relevant în ceea ce spui, să transmiți audienței cum vezi tu lucrurile și să te gândești ce întrebări ar putea avea legate de tema discursului și să faci tot posibilul pentru a oferi un răspuns acelor întrebări.

Îmbunătățește abilitățile de comunicare

Atunci când lucrezi la un discurs trebuie să fii atent la structură (început, cuprins, încheiere memorabilă) și să folosești cuvintele potrivite pentru a-ți transmite mesajul. Public speaking înseamnă comunicare de idei, iar acest lucru, odată deprins, te va ajuta atât în situațiile tensionate de la locul de muncă, cât și în relațiile personale. Vorbitul în public te poate ajuta să faci față părerilor diferite cu calm și cu argumente exprimate într-un mod coerent.

Ajută la networking

Pentru multă lume vorbitul în public reprezintă ocazia perfectă pentru networking (mai ales dacă ții un discurs în cadrul unui eveniment de mare amploare). În audiență îți vei găsi tribul, așa cum spune Seth Godin în una din cărțile sale (este vorba de Tribes: We Need You to Lead Us); oameni care sunt pasionați de aceleași lucruri ca tine, persoane care vor să fie la curent cu ultimele noutăți din industrie, dar și oameni care vor dori să afle mai mult, după discurs.

Demararea unor astfel de conversații te va ajuta să cunoști oameni noi, să descoperi lucruri comune (de exemplu, că ambii sunteți interesați de mâncare și că v-ați dori să deschideți o afacere cu produse bio). Aceste noi conexiuni te pot ajuta să avansezi în carieră, să mergi în alte direcții sau să descoperi un loc de muncă aliniat cu principiile tale. Oferă publicului o ocazie ulterioară de contact (pe site-ul personal sau pe rețelele sociale) iar dacă ții discursul înainte sau după persoane pe care le cunoști și le admiri, vorbește cu aceștia și încurajează-i (dacă ești pasionat de același subiect caută o fereastră pentru a discuta).

Te învață să fii persuasiv

Public speakingul a pornit mai ales din ideea de a promova idei activiste non-violente si a stat la baza schimbărilor politice. Vorbitul în public este o modalitatea de a uni oamenii sub aceeași umbrelă. Un discurs bun va motiva și chiar va influența audiența. Ține minte doar că trebuie să fii tu convins că ideile tale sunt relevante pentru a-i putea convinge și pe cei din jur.

Dezvoltă abilitățile de lider

Dacă îi lași pe alții să preia inițiativa și să vorbească, ideile tale se vor pierde în neant. Vorbitul în public te va ajuta chiar să vorbești calm și convingător, iar atunci când ideile tale vor fi acceptate de colegii din jur vei fi făcut primul pas în a deveni lider. Dacă ții discursuri publice fără probleme și ești capabil să convingi audiența că ideile tale sunt bune, atunci există șanse mari ca acest lucru să se întâmple și la o scară mai mică, de exemplu, la locul de muncă, în fața colegilor.

Îți dezvoltă vocabularul și fluența

Deprinderea artei oratorice te va ajuta să alegi cuvintele potrivite pentru a-ți transmite mesajul; acest mesaj trebuie adaptat în funcție de audiență. Vei alege cuvinte care indică încredere de sine și convingere (de multe ori, oamenii apelează la verbe “pasive” și astfel par nesiguri) iar practica (înainte de discurs dar și totalitatea discursurilor pe care le ții) te va ajuta să capeți acea fluență care se vede ușor la persoanele pe care le admiri.

Reduce teama de discursuri spontane

Atunci când te împrietenești cu public speakingul, chiar și discursurile spontane îți vor veni mai ușor și nu se vor mai solda cu griji sau accelerarea pulsului. Fie că e vorba de un discurs ținut la nuntă, acceptarea unui premiu în industria în care lucrezi sau alte ocazii asemănătoare, vorbitul în public în cadrul profesional te va ajuta mult și astfel nu îți va mai fi teamă atunci când vei fi rugat să ții “un mic discurs”.

Te ajută să înveți să dezbați o problemă

Atunci când scrii un discurs trebuie să fii persuasiv, să ai argumentele la tine și să urmezi firul logic al poveștii. Aceste lucruri îți vor fi de ajutor mai ales dacă după discursul tău urmează o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Vei învăța că ceea ce spui nu este totul

După ce mai capeți experiență în arta discursurilor, vei începe să înveți să faci pauze la momentul potrivit, să modifici tonul speechului la momentul oportun, să gesticulezi și să apelezi la tehnicile specifice storytellingului (intriga și punctul culminant sunt cele mai importante).

Te învață să fii calm în situații stresante

Probabil unul dintre cele mai mari beneficii ale vorbitului în public este faptul că te ajută să fii calm în situații stresante. Pentru mulți dintre noi, un discurs este stresant. Odată ce ai trecut peste acest hop vei fi învățat să te calmezi singur pentru a duce la bun final discursul. Tehnicile de calmare deprinse în aceste circumstanțe te vor ajuta să te relaxezi și în alte momente stresante ale vieții.

Trucuri pentru a te relaxa atunci când vorbești în public

Nu este suficient să repeți discursul de 100 de ori pentru a te simți bine când ești în fața publicului. Dacă te pregătești vei avea șanse mai mari să faci o figură bună, însă nimeni nu se așteaptă la un speech perfect, iar dacă spui totul de la un capăt la altul ca pe o poezie nu vei avea efectul sperat asupra audienței, chiar dacă nu ai sărit peste niciun cuvânt. Mai jos sunt câteva trucuri care te vor ajuta să te simți în largul tău atunci când vorbești în public:

  • Organizează-ți materialul eficient dar lasă loc și pentru spontaneitate. Contează mult tema, obiectivele discursului, idea centrală și argumentele, însă la fel de mult contează și să captezi atenția publicului în primele 30 de secunde
  • Fii atent la feedback-ul publicului și adaptează-te pe parcurs – fii atent la reacții, rămâi flexibil și ajustează-ți mesajul pentru a ține în priză atenția publicului
  • Fii natural și lasă-ți personalitatea să primeze – nu vrei să fii ca un radio care nu se mai oprește. Fă pauze, stabilește contactul vizual și apelează la glume, mici anecdote sau mișcări corporale. Orice audiență adoră un strop de personalitate din partea persoanei din față
  • Nu citi de pe foaie decât dacă nu ai încotro (pregătește mai degrabă o listă cu lucrurile pe care vrei să le treci în revistă). Dacă citești de pe un prompter riști să rupi legătura cu publicul. Obiectivul este să te concentrezi asupra mesajului și a felului în care vrei să fie perceput de public
  • Captează atenția de la primele secunde și încheie memorabil – majoritatea discursurilor care încep cu “Astăzi vă voi vorbi despre …” sunt plictisitoare. Dacă, pe de altă parte, începi discursul cu o anecdotă, un citat celebru (dar mai puțin cunoscut) sau o statistică neobișnuită vei capta audiența. Similar, finalul trebuie să fie în forță. Poți spune o scurtă poveste care să rezume ideile discursului, un poem relevant sau o întrebare retorică. Sfârșitul discursului trebuie construit în așa manieră încât public să își dea seama că s-a terminat fără să mai fie nevoie să spui “Mulțumesc. La revedere!”

Sursă foto: Pixabay

Cum să îți depășești frica de public speaking?

Dacă faci tot ceea ce poți pentru a evita să vorbești în public, deci speechurile sunt pentru tine o raritate, atunci când vei ieși pe scenă mai mult ca sigur vei avea emoții. Prin comparație, Albert Ellis, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din lume, spune în cartea sa How To Control Your Anxiety Before It Controls You că pentru a-ți depăși frica de public speaking trebuie să ții cât mai multe discursuri. Punând în practică sugestiile de mai jos și expunându-te iar și iar vei reuși să îți depășești frica de discursuri.

Organizează-te

Pune-ți la punct materialele și fă-ți ordine în idei și în gânduri. Astfel vei reduce mult din panica resimțită, care te face să crezi că nu ești suficient de pregătit și că vei greși ceva pe scenă.

Pregătește-te și repetă discursul

Repetă, repetă, repetă! Fie că reciți discursul în fața oglinzii (fii atent la expresiile faciale, la mișcările corporale, gesturi etc) sau în compania unui grup de prieteni, este esențial să repeți înainte. Notează-ți pe hârtie punctele centrale ale discursului și evită să citești cuvânt cu cuvânt. Pregătește speechul suficient de bine astfel încât să fii pregătit să răspunzi întrebărilor din public (dacă există sau dacă ar exista).

Elimină teama de respingere

Ar fi bine să elimini afirmații precum “Oare publicul mă urăște?”, “Poate că nu vor aplauda la final” etc. Publicul este prezent pentru a afla ceea ce spui, iar tu ești acolo pentru a le oferi din expertiza ta.

Înregistrează-te audio/video

Înregistrează-te cu ajutorul unei aplicații pe telefon pentru a vedea cum sună totul de la un capăt la altul. Ascultă înregistrarea și ia notițe pentru îmbunătățiri. Poți chiar ruga un prieten să asculte înregistrarea; sigur va observa alte lucruri decât tine. Chiar și o înregistrare video îți poate da indicii în privința lucrurilor pe care le-ai putea corecta.

Învață să respiri corect

Atunci când ești atent la felul în care respiri, vocea ta va avea o rezonanță mai sigură, iar tu te vei relaxa. Învață câteva exerciții de respirat, iar discursul tău va deveni mult mai fluid si stresul va începe să se topească.

Mergi la un curs de public speaking

Interesează-te de o firmă care oferă cursuri de vorbit în public (cere sfatul colegilor sau al prietenilor). Există multe companii care te pot ajuta să îți dezvolți capacitatea de a comunica cu publicul, fără a fi împiedicat de emoții.

Fă câteva exerciții ușoare înainte de discurs

Nu este nevoie să fii extenuat, însă o plimbare scurtă în parc sau câteva întinderi îți vor pune sângele în circulație și îți vor oxigena creierul.

Toată lumea are emoții atunci când vorbește în public

Warren Buffett, celebrul investitor, repetă întotdeauna o anecdotă despre începuturile sale. Fiindu-i teamă să vorbească în public, Buffett s-a forțat să țină cât mai multe discursuri pentru a-i învăța principiile unei investiții sigure pe cei din jur.

Găsește un prieten în public

Poți ruga câțiva prieteni să fie prezenți în sală sau poți face cunoștință cu câteva persoane din public înainte de discurs. Apelând la acest truc te vei putea concentra asupra discursului și vei explica tema mai bine pentru aceste persoane. Știind că trebuie să te concentrezi doar pe a informa/educa 4-5 persoane cât de cât cunoscute este mai palpabil și mai relaxant decât să știi că te ascultă 1000 de oameni.

Evită să vorbești prea repede

Dacă vorbești prea repede în timpul unui discurs (din dorința de a termina repede cu el) riști ca vorbele tale să se împleticească cu felul în care respiri. Dacă ai dificultăți în a respira normal riști să te panichezi și să greșești discursul. Organizează-ți discursul astfel încât să te încadrezi în timp și încetinește ritmul. Dacă vorbești prea repede publicul nu va înțelege nimic.

Alege un subiect de care ești pasionat

Alege subiectul discursului în funcție de câteva lucruri: te pasionează și vrei să împarți cu ceilalți ceea ce știi. Atunci când vorbești despre un lucru de care îți pasă cu adevărat vei fi mult mai în elementul tău atunci când îl prezinți celor din jur.

Concentrează-te asupra materialului

Te-ai pregătit de acasă, ai băut un pahar cu apă și ai făcut câteva întinderi. Ești pasionat de ceea ce spui, așa că atenția ta ar trebui direcționată asupra materialului – ideea este să transformi publicul (sau măcar o parte a sa) într-un grup de entuziaști pentru subiectul ales de tine. Dacă ai reușit acest lucru (iar dacă pui pasiune în prezentare există șanse mari să reușești) poți considera discursul tău un succes.

Dezvoltă un plan pentru evoluție continuă

După fiecare speech susținut urmărește filmarea (dacă există) și ia notițe. Ce calificativ ți-ai da dacă ai fi fost în public? Ce îmbunătățiri ai putea aduce? Au existat grimase sau alte expresii faciale care nu te-au avantajat? Te-ai bâlbâit? Răspunde sincer la aceste întrebări și îți vei îmbunătăți oratorica de la un discurs la altul.

Cum să te pregătești înainte de a ține un discurs?

Dacă ți-ai pregătit discursul la perfecție iar prietenii și-au dat OK-ul în privința mimicii și a limbajului corpului, tot ce ai de făcut acum este să îți pregătești rutina de dinaintea prezentării. Mai jos sunt câteva sfaturi care îți vor da încredere în tine și te vor ajuta să îți ții emoțiile în frâu:

  • Vino devreme la locația discursului – asigură-te că ai suficient timp pentru a ajunge în zona destinată conferinței. Nu vrei să apari cu 5 minute înainte transpirat tot. În acest caz ai două alternative. Fie vizitezi locul cu 1-2 zile înainte (mai ales dacă este un loc necunoscut) pentru a calcula cât îți ia drumul, fie vii cu 1-2 ore înainte de prezentare pentru a te familiariza cu scena, așezarea publicului etc (urmând acest sfat te vei destinde mult mai ușor)
  • Ajustează-te locației – odată ajuns, încearcă să te relaxezi petrecând timp în locul în care va avea loc speechul. Dacă ai cum, fă câteva teste de microfon, de lumină (dacă este cazul) și de echipamente audio-tech pentru a fi sigur că toate funcționează normal
  • Vorbește cu cei din public înainte de prezentare – dacă te împrietenești cu unele persoane din sală există șanse mari să pari mult mai ușor abordabil iar tu te vei relaxa atunci când vei vedea că sunt oameni obișnuiți pasionați de aceleași subiecte cu tine care doar vor să afle ultimele noutăți din domeniu nu să te privească dușmănos dacă ai greșit un cuvânt
  • Respiră adânc și fă câteva întinderi pentru a pune sângele în mișcare. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să stai pe scaun și să fierbi lucrurile care ar putea eșua. Fă câțiva pași în sală (vezi cum se vede scena din public) sau o scurtă plimbare pentru a te destinde
  • Imaginează-ți că prezentarea a avut loc și că totul a decurs fără greșală – psihologii sportivi spun că discursul tău cu tine dinaintea unui moment tensionat are un impact major asupra ratei succesului
  • Mergi la toaletă – emoțiile și stresul de dinaintea prezentării pot crea iluzia unei nevoi fiziologice. Pentru a combate acest lucru mergi la toaletă cu 10 minute înainte de prezentare
  • Repetă primele 5 minute ale discursului – repetă introducerea (date statistice surprinzătoare, un citat celebru sau o anecdotă personală) înainte de discurs. Oricâte emoții ai avea, începutul este de multe ori cel mai greu. Dacă ai stabilit o legătură cu sala, îți vei recăpăta încrederea în tine iar de acolo vei fi mult mai relaxat și te vei putea concentra asupra temei (și nu asupra prompterului sau a prezentării PowerPoint)
  • Bea puțină apă cu lămâie la temperatura camerei – în momentele stresante tindem să avem gura uscată sau dificultăți în a înghiți. Ia câteva guri de apă cu lămâie înainte de prezentare și evită mâncărurile grase, lactatele sau sucurile carbogazoase
  • Evită să folosești telefonul înainte de prezentare – fie că e vorba de rețelele sociale, știrile sau mesajele prietenilor, acestea pot într-adevăr distrage atenția de la emoții, însă dacă este vorba de o știre/veste neplăcută îți pot da peste cap pregătirea mentală
  • Gândește-te la prezentare ca la un cadou pe care îl oferi publicului – adevărul este că oamenii nu sunt acolo pentru a râde de tine (cel mai mare coșmar al speakerilor), ei vor să afle lucruri noi iar tu ești acolo să le oferi informații utile. Dacă privești lucrurile așa, emoțiile și stresul vor fi mult diminuate

Mituri despre public speaking

Vorbitul în public este o artă și ca orice formă artistică necesită multă practică (persoanele pe care le admiri pentru arta oratorică au ajuns unde sunt după sute sau mii de discursuri). Cu alte cuvinte, ca în orice domeniu, nimeni nu este născut învățat (chiar și Mozart a avut nevoie de 10 ani de repetiții pentru a crea prima compoziției originală). Mai jos sunt câteva mituri despre public speaking care nu sunt întotdeauna adevărate:

Introvertiții nu pot ține discursuri

Potrivit autoarei Susan Cain, devenită celebră după apariția cărții Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, spune că persoanele introvertite nu sunt neapărat timide, ci că sunt încrezătoarea mai ales după evenimente cu un public de mici dimensiuni. Mai mult, introvertiții nu trebuie să copieze persoane extrovertite precum Eckhart Tolle, ci să fie expresivi în felul lor. Cain, o introvertită convinsă, spune în carte că a început să adore să țină discursuri după ce s-a alăturat grupului Toastmasters, cunoscut pentru atitudinea pro-activă față de cei care vor să învețe să vorbească în public.

Cele mai bune discursuri sunt memorate

Majoritatea începătorilor cred că un discurs este similar unui monolog, că memorezi cuvintele și asta este tot. Atunci când ești în fața publicului, însă, apar și alte variabile (mimică, limbajul corpului etc). Discursul trebuie să fie pliabil pe public (deci dacă vezi că lumea se plictisește să vrei și să ai cum să divaghezi de la text pentru a-i face din nou atenți) și oricât de bine ai ști cuvintele dacă nu te implici emoțional (publicul îți va simți imediat energia și pasiunea) totul va părea plat.

Publicul își dorește să eșuezi

Acesta este poate unul dintre cele mai populare mituri despre public speaking. Audiența (persoane care și-au luat din timpul lor pentru a te asculta și care poate chiar au plătit un bilet) își doresc să ții un discurs bun. În fond pentru asta au venit, să afle lucruri noi și să fie la curent cu trendurile industriei. Unii chiar înțeleg că vorbitul în public reprezintă o adevărată provocare și te admiră pentru acest lucru.

Am mult mai multe emoții decât alții

Potrivit unui sondaj 90% dintre persoanele care țin un discurs au emoții atunci când urcă pe scenă. Din totalul celor intervievați, mai bine de 45% au spus că fac tot ce pot pentru a evita vorbitul în public. Deci nu ești singur în asta, majoritatea persoanelor au emoții, iar succesul înseamnă să le înfrunți.

Vorbitul în public nu se învață peste noapte. Oameni precum Warren Buffett sau Albert Ellis au învățat să țină discursuri vorbind în public iar și iar, înfruntându-și temerile cu fiecare apariție pe scenă. Așa trebuie să faci și tu pentru a reuși. Pregătește speechul, vorbește coerent și oferă-te să vorbești, iar și iar.

Sursa foto: Pexels

Silvia Patriche :Cred că informarea este primul pas spre o dezvoltare continuă de durată. Scriu despre tehnologie, social media, și afaceri, aflu lucruri noi, dau mai departe. Citesc și recomand nonficțiune pe blog (http://www.silviapatriche.com/), sunt profi pe LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/silviapatriche/), încerc să surprind lucruri faine pe Instagram (https://www.instagram.com/sylviapatriche/). Recent, am lansat un newsletter (https://tinyletter.com/plictisfree).

thebreak.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a-ți personaliza și a-ți îmbunătăți experiența. Ne-am actualizat politica de cookies pentru a integra în acestea si în activitatea noastră curentă cele mai recente modificări din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în privința prelucrării datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea, te rugăm să parcurgi politica de cookies. Prin continuarea navigării confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie. Politica de Cookies