Atunci când ai decis să cumperi o proprietate rezidenţială cu scopul de a o transforma într-o sursă de venit pasiv, cel mai important lucru este să fii corect informat. Există o serie întreagă de factori care fac diferenţa între o simplă cheltuială şi o investiţie avantajoasă.
Piaţa imobiliară este, în continuare, o alegere populară pentru cei care nu deţin foarte multe informaţii financiare despre investiţii, dar îşi doresc să obţină un venit pasiv cu un risc cât mai mic. Spre deosebire de restul investiţiilor, cele în imobiliare sunt ceva mai uşor de accesat.
Secretul este să cunoşti factorii care stau la baza unei alegeri corecte, astfel încât apartamentul pe care alegi să-l cumperi să devină o sursă bună de profit, pentru o perioadă cât mai lungă. Aşadar, iată care sunt aceştia:
1. Alege zona potrivită
Ştim că, atunci când vine vorba despre imobiliare, te gândeşti, inevitabil la bugetul tău. Însă, dacă vrei ca apartamentul tău să fie o investiţie şi să-ţi aducă un venit pasiv, trebuie să ştii că locaţia este unul dintre cei mai importanţi factori decizionali. Este mult mai uşor să schimbi câteva calorifere şi să zugrăvești în casă, decât să schimbi percepţia clienţilor asupra unei întregi zone.
Documentează-te (dacă nu ai făcut-o până acum) despre cele mai căutate zone din oraş, fie discutând cu un agent imobiliar experimentat, fie căutând pe site-urile cu anunţuri imobiliare. Acest criteriu este valabil atât pentru un apartament pe care vrei să-l închiriezi pe termen lung, cât şi pentru regimul hotelier. Zona trebuie să fie cât mai aproape de centru ori în apropierea unei staţii de transport în comun. Cu cât ai în zonă mai multe magazine alimentare, şcoli, cabinete medicale, cu atât creşte interesul potenţialilor chiriaşi.
2. Respectă regula de 1%
Atunci când calculezi rentabilitatea estimată a unei proprietăţi imobiliare, trebuie să cunoşti regula de 1%. Aceasta este folosită de către specialişti şi este destul de simplă: 1% reprezintă venitul pe care ar trebui să ţi-l aducă această investiţie, calculat din costul total al achiziţiei şi al eventualelor reparaţii.
Bineînţeles că există şi excepţii de la această regulă. De exemplu, dacă alegi să cumperi un apartament într-un cartier rezidenţial aflat în plină dezvoltare, care, evident, nu va putea genera profituri maxime în viitorul foarte apropiat, poţi evita această regulă, pentru moment. În schimb, poţi ţine cont de acest procent, în ceea ce privește rata lunară pe care o vei achita. Ai grijă ca aceasta să nu fie mai mare decât chiria lunară pe care o vei putea încasa pe termen mediu şi lung.
3. Ia în calcul toate riscurile aferente
Investiţiile imobiliare nu pot fi lipsite, în totalitate, de riscuri. Din acest motiv, cunoaşterea lor încă de la început este un factor de luat în seamă. Iată care sunt unele dintre cele mai semnificative riscuri:
- Este posibil să ai perioade fără chiriaşi. Aşa cum bine ştii, nu eşti singura persoană ce are o proprietate imobiliară de închiriat. Pot exista perioade în care cererea să fie mai mică decât oferta, astfel încât venitul tău lunar din închiriere să fie zero.
- Pot apărea reparaţii costisitoare. Din păcate, nu toţi oamenii ştiu sau vor să folosească un lucru cu grijă. Indiferent cât de multă atenţie ai acorda relaţiei cu chiriaşii tăi, pot apărea situaţii în care aceştia să strice un obiect electrocasnic, sanitar ori de mobilier. Acest risc este aproape 0, atunci când alegi să închiriezi apartamentul gol, fără mobilier şi aparatură electrocasnică, însă şi venitul din chirie ar fi semnificativ mai mic.
- Cheltuielile din taxe şi impozite pot creşte în timp.
O investiție imobiliară poate fi una dintre cele mai fructuoase achiziții pe care le-ai făcut vreodată. Evaluează în detaliu cei trei factori prezentaţi mai sus şi poţi avea încredere că investiţia pe care o vei face va fi una inteligentă.
Sursa foto: Shutterstock