Ce sunt etichetele autocolante
Ce tipuri de etichete autocolante există
La ce folosesc etichetele autocolante
Cum să alegi etichetele autocolante
Într-o lume în care organizarea stă la baza oricărei responsabilități profesionale sau personale, instrumentele care pot contribui eficient la sortare, personalizare și alte aspecte ce țin de organizare sunt bine-venite. Dintre acestea, etichetele autocolante pot salva o cercetare corelată cu o criză de timp sau pot ajuta chiar și la curățenia printre lucrurile celui mic.
Pentru că și tu le-ai putea folosi pentru a-ți face viața mai ușoară, iată ce trebuie să știi despre etichetele autocolante:
Ce sunt etichetele autocolante
Etichetele autocolante sunt o soluție practică pentru personalizarea produselor. Ele sunt realizate din hârtie sau vinil și beneficiază de un strat autoadeziv rezistent, care poate produce aderență pe mai multe tipuri de materiale, precum plasticul, sticla sau lemnul.
Etichetele autocolante sunt ștanțate în diferite forme și mărimi și sunt disponibile în mai multe culori, pentru a acoperi o gamă largă de nevoi, de la personalizarea borcanelor cu gem din cămară până la etichetarea cutiilor cu dosare dintr-un cabinet de avocatură.
Ce tipuri de etichete autocolante există
În funcție de modul în care sunt tăiate, etichetele autocolante pot fi:
– Tăiate dreptunghiular, procedeu ce implică tipărirea etichetelor pe tipar digital și transformarea lor în pătrate sau dreptunghiuri (forme cu linie dreaptă), cu ajutorul ghilotinei;
– Tăiate pe contur, procedeu ce implică printarea etichetelor prin metoda numită plotting, cu ajutorul unui cutter plotter care oferă forma dorită.
Etichetele autocolante au la bază mai multe tipuri de suporturi, dar printre care cele mai comune materiale sunt hârtia și vinilul.
De hârtie
Hârtia este definită prin greutate, tip și luminozitate. Hârtia de 80/90 g/m2 este folosită și în cazul etichetelor autocolante, iar netezimea acesteia are un impact major asupra calității imprimării. Dacă suprafața este prea aspră sau poroasă, calitatea imaginii scade.
Hârtia folosită pentru etichetele autocolante are un strat adeziv, care se desprinde de suportul original pentru a se putea lipi de obiectul pe care urmează a fi aplicată, și unul mat sau lucios, destinat personalizării.
Hârtia lucioasă se deosebește de cea mată prin textura sa, care reflectă mai ușor urmele de amprente și pete, dar, în același timp, are un aspect mai sofisticat. Este folosită mai mult pentru sarcinile organizatorice în care se pune preț pe latura estetică, precum în organizarea de evenimente. Hârtia mată, ce poate avea o suprafață poroasă, este compatibilă cu toate tipurile de pixuri și markere, fără a da senzația de alunecare a culorii.
Există și alte tipuri de hârtie ce pot deveni etichete autocolante, precum hârtia ceruită, hârtia lăcuită, cea offset sau cea rezistentă la apă.
Transparente
Etichetele autocolante transparente sunt realizate din vinil și au denumirea în engleză de „clear sticker labels”. Ele presupun un suport adeziv transparent pe care se poate interveni cu culoare prin procesul manufacturării sau cu un un marker, în momentul folosirii.
La ce folosesc etichetele autocolante
Etichetele autocolante au multiple roluri, datorită versatilității lor. Cel mai adesea, ele sunt folosite pentru organizarea personală (treburi gospodărești), dar și pentru organizarea la birou, în activitatea profesională.
1.Organizarea acasă
Folosește etichete autocolante pentru organizarea:
- borcanelor – dacă ai o cămară bogată, ele te pot ajuta să identifici mai ușor produsele depozitate: conserve, gemuri și sosuri;
- condimentelor – etichetează borcănelele cu condimente pentru a eficientiza gătitul; în plus, etichetele pot îmbunătăți aspectul unor obiecte;
- dulapurilor – este mai ușor să îți depozitezi hainele și lucrurile personale în cutii așezate pe rafturi, etichetate după categorie („ciorapi”, „curele”, „batiste” etc.)
- pantofilor – sortează pantofii în cutii pe care le personalizezi cu o descriere relevantă;
- cosmeticelor – atunci când numărul ojelor, al accesoriilor de păr sau al rujurilor depășește numărul degetelor de la mâini, e timpul să le depozitezi ordonat în cutii și să etichetezi cutiile;
- cutiilor cu jucării – atunci când depozitezi jucăriile după o zi lungă de joacă, neatenția poate provoca pierderea unor obiecte la care cel mic ține foarte mult, așa că etichetarea cutiilor cu jucării te poate ajuta și în momentul ordonării lucrurilor, dar și la identificarea ulterioară a locului de depozitare a fiecărei jucării;
- rufelor – dacă sortezi rufele în funcție de culoare, rol sau țesătură, îți poți ușura treaba aplicând etichete autocolante;
- ghivecelor – atunci când sădești plante aromatice în ghiveci, e foarte important ca fiecare să primească tratamentul personalizat; pentru a nu ajunge la confuzie, etichetează ghivecele
- borsetelor de călătorie – pentru a termina bagajul mai rapid, etichetează borsetele sau pungile în care obișnuiești să depozitezi obiectele personale; astfel, îți vei aminti mai repede ce trebuie să iei cu tine și vei reduce șansele de a uita acasă obiecte importante; poți avea categorii precum: medicamente, cosmetice, dezinfectante, bijuterii, divertisment etc.
- cablurilor – etichetarea cablurilor se poate dovedi foarte utilă atunci când acestea se adună și se încurcă între ele, iar identificarea HDMI-ului sau a altor cabluri devine dificilă;
2. La școală
Ar putea fi și prima utilizare a etichetelor autocolante, acestea fiind foarte utile pentru a deosebi caietele și manualele copertate între ele.
Pentru a-l încuraja pe cel mic să fie mai responsabil, îi poți pasa lui sarcina de a alege și de a lipi etichetele pe fiecare obiect școlar necesar.
În plus, poți folosi etichetele autocolante și pentru organizarea punguțelor și casoletelor pregătite pentru pachețelul lui.
3. La nuntă
Organizarea unei nunți este un proces complex și uneori anevoios, iar fiecare etapă trebuie analizată și implementată cu atenție. Ca să nu-ți scape nimic din ce e important pentru marele eveniment sau pentru o altă petrecere de familie, începe prin a realiza un dosar cu etapele/secțiunile/sarcinile pe care le ai de bifat. Identifică fiecare categorie cu ajutorul etichetelor autocolante și ține dosarul aproape, în caz că vrei să-ți notezi o idee, un gând, o sursă de inspirație.
Poți folosi etichetele autocolante și pentru sigilarea plicurilor cu invitații, etichetarea meselor, separarea contractelor și a facturilor legate de eveniment sau pentru depozitarea props-urilor, până la eveniment.
Cum să alegi etichetele autocolante
Alegerea etichetelor autocolante depinde, în principiu, de rolul lor. Poți decide în funcție de:
1. Mărimea lor
Etichetele autocolante mici sunt destinate obiectelor de dimensiuni reduse – borcane, cutii, cabluri etc.
Există și etichete autocolante cu dimensiuni mai mari, care pot fi utilizate pentru etichetarea plicurilor, a pachetelor pentru livrări, pentru coduri de bare, prețuri sau inventarierea produselor.
2. Forma etichetelor autoadezive
Cele mai comune etichete autoadezive sunt cele cu colțuri drepte, obținute cu ajutorul ghilotinei. Ele pot fi folosite în scopuri formale, asociate cu munca de birou, dar și pentru a eticheta obiecte ce au nevoie de o identificare ușoară, clară și simplă – borcanele colorate din cămară/condimentele.
Etichetele cu contur sunt jucăușe și creative. Folosește-le pentru a personaliza un anumit eveniment, conform unei tematici sau pentru obiectele copiilor.
3. Culoarea etichetelor autocolante
Alege albul sau transparența pentru o sarcină formală, dar înveselește totul cu ajutorul unei culori atunci când e vorba de sarcini legate de copii sau petreceri.
Oricând simți nevoia de puțină organizare, gândește-te care ar fi criteriul celei mai eficiente ordonări și alege etichetele autocolante pentru a-ți optimiza investiția de timp și energie.
Sursa foto: Shutterstock & Unsplash