acte pentru pasaport

Pașaportul este unul dintre cele mai importante acte pe care le poate primi un cetățean român de la stat. Documentul stabilește identitatea și elementele de identificare ale persoanei căreia îi aparține și este folosit doar în contextul călătoriilor internaționale.

În acest moment, cetățenii români pot circulă fără viza, doar în baza cărții de identitate, în țările Uniunii Europene și în alte țări care permit acest lucru. Alte țări acordă cetățenilor români posibilitatea de a călători fără viza până la 90 de zile pe teritoriul lor. Lista cu toate țările lumii și regimul de călătorie poate fi accesată pe site-ul MInisterului Afacerilor Externe.

Uite tot ceea ce trebuie să știi despre pașaport și despre actele de care ai nevoie că să intri în posesia lui:

Tipuri de pașapoarte

În acest moment, în România există trei tipuri de pașapoarte pentru cetățenii români care nu dețîn o funcție de stat. Aceste pașapoarte se numesc simple și sunt:

  • Pașaportul simplu electronic – este destinat persoanelor care au împlinit vârstă de 12 ani și are o valabilitate de cinci ani. Termenul de eliberare este de 30 de zile, dar această perioada a fost redusă la zece zile lucrătoare în toată țară.
  • Pașaportul simplu pentru minori sub 12 ani – este destinat minorilor sub 12 ani și are o valabilitate de trei ani. Termenul de eliberare este de 30 de zile, dar această perioada a fost redusă la zece zile lucrătoare în toată țară.
  • Pașaportul simplu temporar – este destinat persoanelor care și-au pierdut pașaportul electronic sau celor care nu îl pot folosi din varii motive în țară de destinație. Are o valabilitate de un an și, potrivit legii, se eliberează în trei zile lucrătoare. Această perioada a fost redusă însă la doar trei ore în toată țară.

Unde îți poți face pașaportul

Pașapoartele se pot face în orice județ, la sediile Direcției Generale de Pașapoarte. Poți depune cererea pentru un pașaport nou la orice sediu din întreagă țară, chiar dacă ai domiciliul în alt județ.

Înainte de a merge la sediul Serviciului Public pentru Eliberarea și Evidență Pașapoartelor Simple, verifică orarul de funcționare pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor, pentru că acesta poate suferi modificări. De exemplu, orarul și adresele celor două centre din București pot fi verificate aici.

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului

  • act de identitate (Carte de Identitate sau Buletin) aflat în termenul de valabilitate – în original;
  • dovadă achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului;
  • pașaport anterior expirat – dacă există.

În cazul eliberării unui pașaport simplu temporar, pentru un minor care nu a împlinit 14 ani, este nevoie de următoarele acte:

  • certificatul de naștere al minorului, în original;
  • acte de identitate ale ambilor părinți, al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, în original;
  • dovadă achitării taxei pentru emiterea pașaportului, pe numele minorului, în original.

Atunci când cererea pentru eliberarea pașaportului simplu temporar este semnată de un singur părinte sau reprezentant legal, acesta mai trebuie să adauge la dosar un alt act din care să reiasă că al doilea părinte este de acord cu ieșirea din țară a minorului.

Acest act poate fi o procura, o hotărâre judecătorească de încredințare a minorului (dacă părinții au divorțat) sau un certificat de deces (în cazul în care al doilea soț a încetat din viață).

Dacă minorul pentru care se solicită eliberarea unui pașaport temporar are sub 14 ani, nu este necesară prezența lui la centrul de pașapoarte. În cazul în care are peste 14 ani, trebuie să se prezinte personal pentru depunerea documentației și are nevoie și de actul sau de identitate.

În funcție de situația familială, verifică pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor ce acte ai nevoie.

Cât costă eliberarea unui pașaport nou

Taxele pentru eliberarea pașapoartelor simple au fost reduse în cursul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife. În acest moment, tarifele pentru eliberarea pașapoartelor sunt:

  • taxa eliberare pașaport simplu electronic, cu valabilitate cinci ani: 258 de lei;
  • taxa eliberare pașaport simplu pentru minori sub 12 ani, cu valabilitate trei ani: 236 de lei;
  • taxa eliberare pașaport simplu temporar, cu valabilitate un an: 96 de lei.

Unde plătești taxa pentru pașaport

În acest moment, taxele pentru pașaport pot fi achitate printr-o singură tranzacție, care poate fi prin Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau în numerar.

  • online, prin Internet Banking – plata poate fi făcută către conturile deschise de fiecare Prefectura din țară. O lista cu toate conturile poate fi găsită pe site-ul MAI. Când depui cererea de eliberare a documentului, va trebui să prezinți și dovadă plății, generată la momentul efectuării tranzacției.
  • prin virament bancar – acest tip de plata poate fi făcut de la orice banca unde ai un cont deschis (plata se face în contul Prefecturii de care aparții);
  • în numerar – poți plăti suma la casieriile Prefecturilor, la cele ale Trezoreriei Statului sau la casieriile sucursalelor CEC Bank;
  • prin mandat poștal – această plata poate fi făcută la orice oficiu poștal din țară.

Atenție: în cazul pașaportului simplu temporar, care se eliberează în aceeași zi, este recomandat să achiți taxa printr-o modalitate care permite dovadă plății la momentul depunerii cererii.

Ce trebuie să conțină documentul de plata:

  • numele, prenumele și CNP-ul persoanei care solicită eliberarea pașaportului;
  • tipul documentului solicitat (pașaport simplu electronic, pașaport temporar);
  • contul IBAN, codul fiscal și numele Prefecturii județului (sau a Capitalei, dacă e cazul) unde va fi depusă cererea de eliberare;
  • suma plătită.

Alte informații utile

Înainte de a te deplasa la unul dintre centrele Direcției de Pașapoarte, ține cont de următoarele sfaturi:

  • prezența solicitantului de pașaport este obligatorie la depunerea documentelor;
  • cererea de eliberare a pașaportului se emite automat la ghișeu, nu poate fi descărcată online;
  • la depunerea cererii, autoritățile preiau amprentele și fotografia persoanei care solicită eliberarea pașaportului;
  • EXCEPȚIE de la regulă de mai sus fac persoanele care solicită un pașaport temporar și cele pentru care prelevarea amprentelor digitale este imposibilă din punct de vedere fizic.

Dacă știi care sunt actele necesare și tot ceea ce ai de făcut, pas cu pas, că să primești pașaportul, îți va fi mult mai ușor să îl obții la timp atunci când vei avea nevoie de el de pe o zi pe altă.

Sursă foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*