Cardul european de sănătate îți asigură intervenții medicale de bază atunci când călătorești în Europa pe o perioadă de maximum 12 luni. Acest card nu este obligatoriu pentru a depăși granițele României, însă oferă mai multe avantaje decât simpla asigurare medicală de călătorie. 

În ce condiții poți folosi cardul european de sănătate?
Ce acoperă cardul european de sănătate?
Cum se obține cardul european de sănătate?

În ce condiții poți folosi cardul european de sănătate?

Obținerea cardului european de sănătate este reglementata prin Legea nr. 95/2006 în care se menționează că acest document poate fi folosit în orice țară membră a Uniunii Europene (plus Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), cu excepția țării de proveniență. 

Cardul nu acoperă cheltuielile medicale atunci când singurul motiv al călătoriei este pentru a obține un tratament și nu garantează obținerea gratuită a tuturor serviciilor medicale. 

În cazul celor care studiază la o universitate dintr-un stat membru UE, cardul de sănătate european este valabil doar în cazul acelor studenți plecați cu bursă asigurată de statul român. 

Ce acoperă cardul european de sănătate?

Dacă până în 2019 cardul european de sănătate era valabil timp de 6 luni, documentul a fost modificat prin Legea nr. 45/2019 și acum este valabil timp de 12 luni.

Potrivit acestor legi care reglementează forma și rolul cardului european de sănătate, dacă ai un astfel de document, ai dreptul la servicii medicale de stat în orice tara membra UE, în aceleași condiții precum cetățenii țării respective. 

Merită știut că acest card asigură intervențiile medicale rapide (cazuri medicale neprevăzute) și nu acoperă operații sau tratamente de lungă durată. 

Cum se obține cardul european de sănătate?

Cardul european de sănătate se eliberează în mod gratui,t cu condiția să fii cu plata la zi pentru contribuțiile la asigurările sociale de sănătate. Mai jos sunt pașii procesului de obținere a cardului de sănătate european:

  • Completează și semnează cererea de eliberare a cardului european de sănătate (poți descărca un model de aici)
  • Pune la dosar cartea de identitate în original și copie, adeverința de salariat, copie după Formularul 212 de la ANAF, talon de pensie (dacă este cazul), adeverință de elev/student (dacă este cazul), adeverință de handicap (dacă este cazul). În cazul minorilor este nevoie inclusiv de copie după certificatul de naștere și de o copie după cartea de identitate a părintelui care semnează cererea
  • Toate documentele de mai sus se pun într-un dosar plic și se depun la Casa de Asigurări de Sănătate din raza localității în care ai domiciliul
  • În cel mult șapte zile lucrătoare vei primi cardul european de sănătate prin poștă sau curier la adresa specificată în cerere

În cazul unor situații speciale, în care trebuie să ieși din țară în mai puțin de șapte zile, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu poate elibera cardul mai repede, vei primi un certificat provizoriu (CIP) care oferă aceleași drepturi ca și cardul european de sănătate. 

Cardul european de sănătate asigură intervențiile medicale rapide care pot apărea atunci când ești plecat pentru job, studii sau când ești în vacanță în una dintre cele 28 țări membre ale Uniunii Europene. Obținerea sa este relativ simplă și îți oferă liniștea sufletească de care ai nevoie pentru a te bucura de timpul petrecut în afara țării. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*