Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat în data de 25 iulie site-ul oficial www.albaiuliasmartcity.ro, alături de partenerii care au contribuit și vor contribui în continuare la transformarea orașului într-un veritabil smart city.

Pe pagina web sunt prezentate toate soluțiile și măsurile care vor transforma Alba Iulia într-un oraș inteligent, într-un exemplu demn de urmat și totodată într-o referință pentru celelalte orașe din Transilvania care pot urma o traiectorie similară pentru a se dezvolta sau pot colabora pentru progresul întregii regiuni. Programul, demarat alături de peste 30 de companii partenere, implică testarea a peste 80 de soluții smart, dintre care unele sunt deja funcționale. Iată doar câteva dintre acțiunile Primăriei care vor aduce foloase întregii zone a Transilvaniei:

Administrație locală inteligentă

Autoritățile din Alba Iulia consideră că interacțiunea și comunicarea cu cetățenii trebuie să fie cât mai facile, așa că au în derulare sau în curs de evaluare multiple proiecte pentru a asigura o transparență mai mare și totodată pentru a reduce birocrația. De asemenea, creșterea eficienței și reducerea costurilor administrative sunt alte măsuri pe care autoritățile le implementează, măsuri de care va beneficia întreaga zonă.

Susținerea inovației în afaceri

Primăria Alba Iulia dorește să asigure o dezvoltare durabilă afacerilor inovatoare care pot crește calitatea vieții în oraș și în zonele limitrofe. Autoritățile se implică deja în proiecte de promovare pentru afacerile noi din zonă, inclusiv prin susținerea și participarea la evenimente cu un potențial uriaș în acest sens, precum Transylvania Awards.

Transformarea mobilității urbane

Pentru că transportul public și cel comercial au potențialul de a schimba lucrurile în bine, autoritățile municipale investesc în mobilitatea urbană inteligentă, nepoluantă, în educarea cetățenilor în vederea folosirii mijloacelor de transport fizice și a celor alternative și în gestionarea responsabilă a traficului, infrastructurii și logisticii orașului.

Eficientizarea energetică a clădirilor

Primăria Municipiului Alba Iulia își dorește clădiri sustenabile, eficiente din punct de vedere energetic, prietenoase cu mediul și alimentate de surse regenerabile. Atât imobilele de locuit, cât și clădirile de birouri au ca scop automatizarea utilităților și reducerea considerabilă a noxelor.

Interconectarea dotărilor de infrastructură

Prin integrarea unor procese între ICT, energie, utilități și transport, autoritățile eficientizează utilizarea resurselor, automatizează folosirea acestora – cum este cazul iluminatului public, dar dezvoltă totodată platforme de achiziție și aplicații de gestiune și decizie, pentru a interconecta aceste dotări și pentru a le spori eficiența.

Monitorizarea parametrilor de mediu

Primăria urmărește constant principalii parametri de mediu, astfel că sesizează orice neregulă sau depășire a măsurilor admise și are astfel posibilitatea de a lua măsuri pentru ca acestea să revină la normal, dar și de a planifica o strategie pentru menținerea în parametri.

Implicarea în siguranța publică, sănătate și educație

De la asigurarea ordinii publice și acțiunea promptă în cazul unor accidente sau calamități sau e-Sănătate la eficientizarea și creșterea calității sistemului educațional prin intermediul platformelor și a mijloacelor digitale, Primăria Municipiului Alba Iulia se implică în tot ceea ce ține de bunăstarea și securitatea locuitorilor.

De toate aceste măsuri beneficiază întreaga regiune, iar aspectul și mai important este că sunt interconectate și că împreună aduc zonei o mulțime de beneficii și posibilități de dezvoltare.  

Sursă foto: Shutterstock

Total
236
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*