Dacă generația X a fost profund marcată de dezvoltarea capitalismului și de nevoia de proprietate, millennials sunt tot mai atrași de ideea de libertate și independență, atât în plan financiar, cât și personal.

Într-un studiu realizat recent, 57% dintre tinerii interogați și-au manifestat interesul față de ideea de a lucra independent, conform USA Today. Însă, ca orice decizie atât de importantă, și aceasta vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje, pe care trebuie să le cântărești bine înainte de a face un asemenea pas. Află care sunt beneficiile, neajunsurile, dar și miturile legate de viața de freelancer:

Va trebui să te organizezi singur

Primul motiv pentru care alegi asta este libertatea de a-ți alege ziua, ora și locul în care muncești. Însă nu e întotdeauna atât de ușor precum pare, așa că vei fi nevoit să îți folosești toate abilitățile pentru a-ți organiza cât mai bine munca și pentru a te autodisciplina. Poate că nu îți vei începe ziua de muncă la ora 9:00, dar asta nu înseamnă că e productiv să lenevești toată ziua sau să nu îți faci deloc un program.

Gândește-te la taskurile pe care vrei să le rezolvi cu cel puțin o zi înainte, deși ideal ar fi să le plănuiești cu un avans de o săptămână. Împarte-ți timpul în unități mai mici, de o oră sau chiar de o jumătate de oră și bifează taskurile pe care ai reușit să le rezolvi în timpul planificat, pentru a fi mai productiv. Sau poți folosi o aplicație precum Timr sau My Hours pentru a-ți contoriza și gestiona mai bine sarcinile și pentru a te asigura că nu vei pierde timpul.

Alege un statut care să te avantajeze, în funcție de nevoile tale

Dacă ești content writer, copywriter, designer web sau ai o altă meserie care poate fi remunerată în sistem independent prin contracte pe drepturi de autor, documentează-te bine pentru a stabili în ce măsură te avantajează o astfel de colaborare și dacă te limitează în vreun fel sau poate sta în calea planurilor tale.

De exemplu, băncile și instituțiile de creditare ar putea prefera un contract PFA în detrimentul unuia pe drepturi de autor. Desigur, fiecare astfel de instituție are politicile proprii, însă cele mai multe dintre ele acordă credite imobiliare doar dacă poți demonstra că ai venituri cu caracter permanent (salariu, pensie, chirii, dividende sau alte venituri recurente stabile mai mari sau egale cu echivalentul salariului minim pe economie).

Găsește-ți un loc de unde poți lucra eficient

Poate că ți-ai imaginat această etapă din viața ta într-un mod diferit față de cum va fi în realitate. Dacă tu crezi că îți vei petrece întreaga zi în vârful patului, cu laptopul în față și gustări extravagante pe noptieră, s-ar putea ca, după câteva zile de muncă petrecute astfel, să îți dai seama că productivitatea ta tinde către zero.

Nu doar că vei lucra dintr-o poziție destul de incomodă, care ți-ar putea afecta starea de sănătate și cauza fie dureri de spate, fie bursite (forme temporare de reumatism local), dar, conform Superhero You, nici nu te vei concentra prea bine, pentru că și creierul tău va intra într-o stare de relaxare în acest spațiu destinat odihnei, iar mediul în sine te va împiedica să te concentrezi.

Ai o serie de avantaje ca freelancer, printre care și faptul că poți întrerupe activitatea oricând îți dorești, pentru a pleca în concediu. De altfel, dacă practici anumite meserii, ai și opțiunea de a lucra nomad, de oriunde din lume. Pe de altă parte, în plan financiar, ți-ar putea lipsi stabilitatea, deoarece vor fi luni în care vei câștiga, poate, mai mult decât un salariu mediu, dar și perioade în care vei fi contractat mai puțin.

Tocmai de aceea, această alegere poate fi una bună doar pentru persoanele disciplinate, care își fac planuri și calcule în avans și care reușesc să își gestioneze eficient și prevăzător timpul și resursele.

Sursă foto: Shutterstock

Total
11
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*