Totuși, trecerea de la o cultură organizațională clasică la o cultură digitală poate fi dificilă atunci când nu cunoști câteva aspecte importante de la care să pornești. 

 

Evită obstacolele care ar putea să apară în acest proces și descoperă care sunt cele 6 aspecte de care să ții cont într-o cultură digitală.

1. Accentul pe inovație

 

Inovația este primul lucru pe care ar trebui să pui accent în era digitală, pentru că schimbările tehnologice se întâmplă cu o viteză amețitoare. Numai în acest mod poți să obții un avantaj competitiv constant pe piață. Iată, concret, cum poți face asta:

 

  • Explorează idei noi, însă numai prin asumarea unor riscuri calculate. De exemplu, atunci când vrei să lansezi un produs, există riscul ca acesta să nu îndeplinească nicio nevoie reală sau imediată a clienților. 
    • Pentru a evita acest risc, efectuează sondaje de piață și folosește algoritmi inteligenți pentru a previziona schimbările din comportamentul consumatorilor.

 

  • Depășește procesele și procedurile standard și integrează noi tehnologii care să îmbunătățească eficiența operațională. 
    • Pentru a face asta, poți investi, de exemplu, în dezvoltarea unei platforme personalizate de management al proiectelor, care integrează instrumente de comunicare și colaborare în timp real, pentru a optimiza coordonarea echipelor și a accelera livrarea rezultatelor.

 

Indiferent de investițiile pe care vrei să le faci, vei avea nevoie de un buget prestabilit, astfel încât să te asiguri că acestea vor aduce o valoare adăugată reală companiei tale. Dacă încă nu dispui de întregul buget, dar ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN) pentru a obține diferența de care ai nevoie printr-un credit investiții cu garanții europene. 

 

  • Suma maximă pe care o poți obține este de 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.

 

  • Împrumuturile de până în 100.000 RON le poți obține 100% online, iar pentru sumele care depășesc această valoare beneficiezi de ajutorul unui consultant.

 

  • Documentația necesară pentru creditele de până la 35.000 RON constă doar în extrasul de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima balanță disponibilă.

 

  • În ceea ce privește dobânda, aceasta este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni, indiferent de suma pe care o accesezi.

 

  • Nu în ultimul rând, în caz de nevoie, poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

2. Orientarea către client

 

Deși poate aduce îmbunătățiri semnificative pentru profitabilitatea firmei, accentul pe inovație nu trebuie orientat numai către eficientizarea proceselor operaționale. În companiile viitorului, și orientarea către client reprezintă un pilon central care contribuie la trecerea de la cultura organizațională clasică la cea digitală. 

 

Motivul este simplu: când totul este privit din perspectiva clientului, procesele interne și externe sunt adaptate și cu scopul de a simplifica și îmbunătăți experiența acestuia în fiecare etapă a interacțiunii cu brandul. Iată ce înseamnă asta:

 

  • Personalizarea experienței prin utilizarea algoritmilor inteligenți care să țină cont de istoricul de achiziție și care să recomande utilizatorilor produse potrivite pentru ei.

 

  • Implementarea soluțiilor digitale cum ar fi chatbot-ul pentru a reduce efortul și complexitatea procesului de achiziție perceput de către clienți. Acesta le permite clienților să rezolve rapid și eficient orice problemă sau solicitare. 

3. Decizii bazate pe date

 

Înainte de a lua anumite decizii interne, fie pentru optimizarea productivității, fie pentru îmbunătățirea relației cu clienții, este important să analizezi anumite baze de date în funcție de situația specifică în care te afli. În acest sens, poți să investești în tehnologii care să colecteze date din multiple surse, inclusiv interacțiuni cu clienții, tranzacții, social media și feedback. Poți interpreta mai apoi aceste date pentru a lua decizii responsabile și pentru a evita riscurile de care am amintit și în prima parte a articolului.

 

De exemplu, prin analizarea istoricului datelor și aplicarea algoritmilor de machine learning, poți estima care vor fi comportamentele viitoare ale clienților și tendințele pieței. Astfel, prin anticiparea cererii pentru anumite produse, vei avea posibilitatea de a optimiza stocurile și de a reduce costurile asociate cu suprastocarea sau lipsa produselor.

4. Încurajarea colaborării

 

Pe lângă anticiparea tendințelor pieței, implementarea unei culturi digitale te poate ajuta și să îmbunătățești colaborarea între colegi și departamente. Folosind tehnologiile moderne, ai deja la îndemână toate instrumentele necesare pentru asta: de la platforme online de comunicare în timp real la instrumente de partajare a documentelor. 

 

Aceste tehnologii moderne nu doar că elimină barierele fizice și temporale, permițând echipelor să lucreze împreună de oriunde și oricând, dar stimulează creativitatea și inovația prin promovarea unui mediu de lucru colaborativ și deschis. Astfel, vei reuși să construiești echipe interfunctionale și interdepartamentale, care lucrează împreună pentru a optimiza procesele și pentru a aduce valoare adăugată organizației.

5. Parteneriate și aplicarea conceptului de „digital first mindset”

 

Un alt aspect important pe care îl are în vedere cultura digitală este aplicarea conceptului de „digital first mindset” prin colaborarea cu alte companii pentru a accelera procesul de transformare digitală.

 

Astfel de colaborări se bazează pe faptul că soluțiile digitale sunt calea de urmat în dezvoltarea și implementarea strategiilor interne. Iar ca să adopți acest mindset,  prioritizează investițiile și eforturile în tehnologie și digitalizare, recunoscând importanța inovației digitale în atingerea obiectivelor tale de afaceri. 

 

De exemplu, dacă deții o companie de retail, poți forma parteneriate cu furnizori de soluții tehnologice pentru a dezvolta aplicații mobile și platforme de comerț electronic care să îmbunătățească experiența digitală a clienților, adaptându-se constant la schimbările din comportamentul de cumpărare online.

6. Flexibilitate și dinamism

 

Nu în ultimul rând, plecând tot de la evoluția lumii digitale, adaptabilitatea și viteza devin tot mai importante pentru succesul unei organizații. În timp ce colaborarea, deciziile bazate pe date și orientarea către client sunt elemente fundamentale ale unei culturi digitale progresive, flexibilitatea și dinamismul vin în completarea peisajului deoarece te ajută să rămâi competitiv.

 

În ceea ce privește compania de retail de mai sus, însăși colaborarea cu furnizorii de servicii tehnologice poate fi o dovadă de flexibilitate deoarece prin intermediul colaborării, aceasta își poate optimiza aplicația mobilă și website-ul în concordanță cu schimbările tehnologice. De exemplu, o optimizare poate fi considerată folosirea realității augmentate pentru a permite clienților să aducă elemente virtuale și să le suprapună cu mediul fizic, pentru a facilita procesul de achiziție.

 

În concluzie, aplicarea acestor elemente te poate ajuta să construiești o cultură digitală modernă în compania ta, care să acopere cele mai importante aspecte dintr-o companie: oamenii și tehnologia. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*