Tipuri de bagaj
Cum împarți bagajul pe categorii
Sfaturi practice
Restricţii de bagaj
Bagajul pentru delegație

Vacanțele reduc riscul de boli cardiace, stresul, ba chiar îmbunătățesc productivitatea și creativitatea, atunci când angajații se întorc la muncă. Însă ceea ce poate reduce din plăcerea unei vacanțe este organizarea bagajului. Pentru a reduce din efortul acestei sarcini și, în același timp, pentru a o eficientiza, îți propunem câteva sfaturi practice pe care le poți lua în considerare, chiar și atunci când urmează să pleci într-o delegație.

1.Tipuri de bagaj

Fie că optezi pentru un rucsac, o valiză, un troller sau o servietă, ia decizia în funcție de caracteristicile călătoriei și ale destinației. Iată câteva repere care s-ar putea dovedi utile, în luarea deciziei:

  • În funcție de durata călătoriei

Cele mai comune tipuri de bagaje sunt trollerele, iar acestea se produc în mărimi între 35 cm și peste 70 cm înălțime, având diferite buzunare și accesorii care să maximizeze spațiul de depozitare și să îmbunătățească gradul de mobilitate al acestora.

  • Bagaje mici

Bagajele de 50-55 cm înălțime sunt cele mai întâlnite bagaje „mici”, pe care aeroporturile le mai numesc și „bagaje de mână”. Ele sunt ideale pentru ieșiri de weekend sau vacanțe încadrate în câteva zile, având suficient spațiu pentru două-trei schimburi, o pereche de încălțăminte, tricouri și cosmeticele necesare călătoriei.

Pentru o organizare mai eficientă, rulează hainele și depozitează-le la baza bagajului și identifică obiectele care pot fi introduse unele în altele, precum o Matrioșca, celebrul sistem de păpuși rusești, pentru a economisi spațiu.

Dacă apelezi la buzunarele de extindere ale acestor trollere, asigură-te că dimensiunea obținută se încadrează în limitele impuse de sistemul de transport folosit.

  • Bagaje mari

Bagajele care depășesc 60 cm înălțime sunt considerate deja bagaje mari, cel puțin din punctul de vedere al trollerelor de cabină. Însă ele pot oferi mai multe opțiuni pentru călătoriile de trei-patru zile sau chiar pot depozita suficiente obiecte pentru trei-cinci zile, inclusiv diferite tipuri de încălțăminte.

Bagajele care depășesc 70 cm înălțime sunt ideale pentru călătorii mai îndelungate, poate mai mult de o săptămână, și pot include toate produsele necesare unei șederi mai lungi. Ia în considerare și posibilitatea spălării, dacă este posibilă, pentru a reduce conținutul.

Ai grijă însă la greutatea pe care o atinge, după depozitare, aceasta poate depăși cu ușurință limitele impuse la aeroport. Majoritatea aeronavelor de linie se rezumă la 23 de kilograme/bagaj de cală. În plus, un astfel de troller este dificil de manevrat și poate cauza dificultăți de mobilitate. Consultă recomandările sistemului de transport ales înainte de a selecta acest tip de bagaj.

  • În funcție de condițiile meteo de la destinație

Vremea influențează organizarea bagajului atât din punctul de vedere al mărimii acestuia, prin depozitarea unor haine groase, cât și din perspectiva rezistenței la apă.

Când alegi bagajul, verifică, în primul rând, fermoarele, acestea sunt cele mai vulnerabile părți ale unui troller, atunci când este transportat prin ploaie sau zăpadă. Poți să iei cu tine o sacoșă sau un rucsac uscat, în caz că este nevoie să depozitezi electronicele expuse intemperiilor. În cazul în care bagajul se dovedește ineficient pe timp de ploaie, îl poți proteja cu o husă special creată sau chiar și cu o pelerină de ploaie ori un sac de gunoi.

Din perspectiva mărimii, adaptează-ți bagajul tipului de haine pe care le vei lua în călătorie. Lasă întotdeauna spațiu în plus și pentru eventualele cumpărături pe care le vei face la fața locului, așa că nu opta pentru un bagaj mic, în care să încapă o singură geacă groasă.

  • În funcție de numărul călătorilor

Dacă ai copii sau călătorești împreună cu partenerul cu un singur bagaj, ai putea reconsidera această opțiune. Pentru a vă proteja în cazul pierderii bagajelor la aeroport, ați putea alege două bagaje mai mici în locul unuia mai mare și ați putea organiza jumătate din lucrurile fiecăruia în câte un troller, astfel încât, dacă unul se pierde, să aveți schimburi, măcar pentru o perioadă scurtă de timp.

2. Cum împarți bagajul pe categorii

Un bagaj făcut eficient este un bagaj organizat pe categorii, astfel încât lucrurile să fie ordonate și să ai parte de tot ceea ce ai nevoie, în călătoria ta. De aceea, primul pas este să îți faci o listă cu categoriile de obiecte care vor fi depozitate în bagaj. O listă simplistă poate fi compusă din: haine, cosmetice, accesorii, medicamente, electronice și acte, însă fiecare cuprinde subcategorii pe care să le dezvolți.

Dacă îți este mai ușor, poți apela la o aplicație de smartphone, precum Packing Pro, Trip List Pro sau Pack the Bag.

thomas martinsen 2158

1. Haine

Când vine vorba de împacheterea hainelor, ia în considerare următoarele:

  1. Alege toate hainele de care crezi că ai putea avea nevoie și apoi sortează doar jumătate din ele. Selectează-le în funcție de familia de culori, astfel încât partea de jos să se asorteze cu mai multe bluze sau tricouri. În mod normal, în bagajul de 55 cm înălțime încap două perechi de blugi, trei pulovere, două rochii și cinci tricouri.
  2. Ca materiale, alege lâna, bumbacul și tricotajele pentru că sunt cele mai rezistente la șifonare. Le poți împacheta combinate între ele, astfel încât să-și ofere sprijin contra alunecării.
  3. Rulează materialele care nu se șifonează (lenjerie, tricouri, blugi, tricotaje), bagă-le la baza celor trei straturi din bagaj și împăturește-le atent pe cele care ar trebui călcate (cămăși, blazere, pantaloni de bumbac).
  4. Pentru stratul din mijloc din valiză, alege hainele lungi (fuste, rochii și pantaloni de stofă), iar stratul de deasupra rezervă-l pentru cămăși și alte obiecte delicate. Adaugă în stratul de deasupra orice obiect de care ai nevoie în mod regulat – pijamale sau costume de baie.
  5. Așază o pungă uscată, pentru a evita alunecarea acestora în timpul transportului și, pentru un plus de protecție, introdu o astfel de pungă între straturile enumerate mai sus.
  • Împachetarea hainelor

Împachetarea hainelor poate fi dificilă dacă nu stăpânești tehnica necesară sau dacă nu ai puțin antrenament. De aceea, îți recomandăm să studiezi următoarele materiale video pentru a observa cele mai recomandate metode de împachetare, în funcție de categoriile hainelor:

    • Împachetarea tricourilor (dacă nu le rulezi):

  •    Împachetarea cămășilor

2. Pantofi

În ceea ce privește alegerea pantofilor, urmează regula trinității și ia-ți o pereche de pantofi casual, una elegantă și o pereche de pantofi sport. Alege să-i porți pe cei mai grei la aeroport, iar pe ceilalți depozitează-i la baza valizei sau într-un buzunar adiacent, împăturiți în pungi. Nu uita de papuci.

3. Medicamente

Dacă este nevoie să iei medicamente, ia-le în bagajul de mână pentru a evita pierderea lor. Ia cu tine întotdeauna și rețeta în baza căreia le-ai achiziționat și păstrează-le în ambalajul original, pentru a le putea arăta la vamă, dacă este necesar. Dacă medicamentele sunt lichide, nu te îngrijora în ceea ce privește depășirea limitei de 100 ml. Singura restricție sunt obiectele ascuțite, precum seringile.

4. Cosmetice

Optează pentru produse 2 în 1 – BB creams, geluri de duș ce pot fi utilizate și ca șampoane și șervețele umede care curăță atât mâinile, cât și fața. Acest lucru va economisi spațiu.

Grupează produsele similare în pungi sigilate. Alege una pentru produsele cosmetice, una pentru produsele pentru păr și una pentru îngrijirea pielii. Pune pungile în colțurile valizei sau într-un buzunar exterior cu fermoar.

Dacă ai bagaj de cală, depozitează-le acolo și asigură-te că nu ai produse lichide în bagajul de mână. Dacă te rezumi la bagajul de mână, ai grijă să nu ai lichide care să depăşească 100 ml. Poți cumpăra cosmetice în doze acceptate la aeroport chiar din Duty Free-urile locale.

5. Accesorii

Alege bijuteriile mai puțin valoroase și depozitează-le în pungi de plastic sau pungi etanș ori împachetează-le în haine și așază-le în centrul valizei. Dacă este necesar să iei și accesorii scumpe, poartă-le la aeroport pentru a evita pierderea sau deteriorarea lor.

6. Electronice

În ciuda faptului că este recomandat să depozitezi toate electronicele în bagajul de mână pentru a te asigura că sunt bine, există anumite aeroporturi care interzic prezența acestora la cabină. Consultă regulile aeroporturilor în care vei ajunge, dar ține cont că există anumite obiecte care sunt interzise în toate aeroporturile, precum hoverboardurile.

Iată câteva detalii despre aceste restricții.

Dacă transporți cu tine tableta sau laptopul, o poți face într-o valiză separată, pentru a fi verificată mai ușor, mai ales că multe dintre companiile aeriene acceptă o geantă de laptop pe lângă bagajul de cabină, în mod gratuit.

7. Acte

Ține întotdeauna actele aproape, atunci când călătorești, pentru a fi disponibile în cazul multiplelor stadii de verificare din aeroporturi. Consultă regulamentele înainte de a călători, vezi ce acte sunt necesare pentru a trece granița – pașaport/viză/procură din partea părinților, dacă minorii circulă fără ei, plus cazier pentru minori, dacă nu sunt însoțiți de aceștia.

3. Sfaturi practice

Lista structurată pe categorii a obiectelor de împachetat pentru călătorii poate reduce riscul de a uita obiecte și te ajută să rămâi organizat.

Gențile de compresie sunt excelente dacă ai obiecte voluminoase de transportat. Le diminuează până la o fracțiune din dimensiunea lor, oferindu-ți chiar și cu 80% mai mult spațiu.
Organizatoarele de împachetare (cuburi etc.) te ajută să pui mai multe lucruri în bagaj, într-un mod mai ordonat.

Șosetele și lenjeria de corp pot fi „strecurate” fără probleme în pantofi sau oriunde există spațiu, pentru a economisi loc.

Introdu în bagaj pungi speciale pentru a depozita hainele murdare, pentru a le separa de cele curate.

tom eversley 86453

4. Restricții de bagaj

Restricțiile depind de la aeroport la aeroport, în funcție de tipul de bagaj, însă există anumite reguli care se subordonează majorității unităților:

  • Nu ai voie să iei lichide într-o cantitate care să depășească 100 ml, în bagajul de mână, doar dacă este vorba despre mâncare pentru bebeluși necongelată sau medicamente; documentează-te asupra acestei reguli, dacă vii din afara spațiului european;
  • Ai voie să ai asupra ta o singură brichetă, așezată într-o pungă de plastic;
  • Nu ai voie să transporți cuțite în bagajul de mână;
  • Nu ai voie să transporți chibrite sau materiale pirotehnice în niciunul dintre bagaje;
  • Nu ai voie să ai asupra ta, în bagajul de cabină, articole sportive precum rachete, tacuri de biliard, bâte de golf, undițe sau echipamente de arte marțiale;
  • Nu ai voie să porți ustensile precum ciocane, bormașini sau șurubelnițe în bagajul de mână;
  • Nu ai voie să ai în bagajul de mână substanțe chimice precum oxizi, acizi, materiale radioactive sau extinctoare.

5. Bagajul pentru delegație

Bagajul pentru delegație nu ar trebui să difere foarte mult față de cel de vacanță, decât dacă ești regele saudit. Altfel, un bagaj de mână, care să faciliteze mobilitatea, este cel mai recomandat pentru călătorii scurte, din care să nu lipsească un schimb de îmbrăcăminte formală și o baterie externă.

Fă-ți planul dinainte de plecare, pentru a gândi strategic ținuta și obiectele necesare pentru conferințe, cine festive și workshopuri. Alege pentru aceste ținute culori neutre și croieli clasice și, mai ales, materiale care nu se șifonează. Scoate-le din valiză imediat ce ai ajuns la destinație și așază-le pe umerașe.

Împachetează pantofi comozi în cazul în care itinerarul include mai multe destinații și ai grijă ca elementele ținutei să fie bine asortate, ba chiar și bagajul să fie arătos și de calitate. Fie că ai o călătorie de afaceri în țară sau în străinătate, nu uita de cosmeticele esențiale pe care le poți lua și pe parcursul zilei, dacă ai unde să le depozitezi: deodorant și parfum.

erwan hesry 166245

O călătorie este întotdeauna o invitație spre experiențe noi, așa că sperăm ca sfaturile noastre să te ajute să-ți organizezi bagajul în mod eficient și ordonat, pentru a putea investi cât mai mult timp în activități care să-ți facă plăcere.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*