De la îmbunătățirea infrastructurii la automatizarea și eficientizarea sistemelor de utilități publice, dar și tehnologizarea unor servicii în vederea reducerii birocrației, există o serie de măsuri care pot face cetățenii fericiți și care iau tot mai mult amploare în contextul transformării orașelor în smart cities, preponderent în zona Transilvaniei.
Conform Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, în România există deja 24 de orașe inteligente. Dintre acestea, Alba Iulia este cel în care se derulează cele mai multe proiecte smart, depășind un total de 60. Cluj-Napoca, Sibiu sau Brașov se numără, de asemenea, pe lista orașelor inteligente din România. Iată ce intervenții urbane sunt implementate sau în curs de implementare în aceste orașe din Transilvania și ce impact au acestea asupra calității vieții locuitorilor:
Iluminatul inteligent
Poate părea un pas mărunt spre ecologizare și economisirea resurselor, dar adevărul este că această inițiativă are mult mai multe beneficii. Pe lângă reducerea consumului de energie electrică, iluminatul inteligent, activat prin senzori de mișcare, este și superior din punct de vedere calitativ celui clasic.
Adaptarea luminozității în funcție de nevoile fiecărei zone poate avea o serie de efecte benefice pentru cetățeni, de la creșterea gradului de siguranță pentru aceștia, la reducerea numărului de accidente auto cauzate de o vizibilitate slabă.
Reducerea birocrației
Birocrația este o problemă reală pentru mulți locuitori ai orașelor mari și dezvoltate. De aceea, în Cluj Napoca a apărut Antonia, primul funcționar public virtual. Acesta este disponibil pentru accesare 24/7 și are rolul de a reduce timpul de așteptare pe care cetățenii îl petrec de regulă la birourile obișnuite.
De asemenea, locuitorii orașului nu vor mai fi nevoiți să își ia zile libere pentru treburile administrative, deoarece serviciul poate fi accesat la orice oră, în orice zi, chiar și în weekenduri. Iar reducerea birocrației nu se limitează la atât, orașele inteligente din Transilvania au în plan să îmbunătățească relația cetățenilor cu administrația publică și să înlesnească comunicarea prin mai multe metode. Vei afla mai multe despre lucrurile pe care city managerii și primarii vor să le transforme în cadrul Transylvania Awards, în cursul programului Cities and People.
Monitorizarea calității aerului
Poluarea este o problemă constantă în marile orașe. Iar înflorirea comerțului și a industriilor, oricât ar fi de profitabilă din punct de vedere monetar și oricât ar contribui la dezvoltarea unui oraș, are și dezavantajul de a polua aerul.
Pentru a putea controla poluarea, este important să folosim, în primul rând, instrumentele de măsurare a acesteia. Prin monitorizarea calității aerului, autoritățile pot sesiza cu ușurință și în timp util eventualele nereguli, pentru a acționa și eventual a impune anumite restricții întru corectarea acestora și pentru a adopta măsuri de trafic adaptiv și de înlocuire a mijloacelor de transport în comun clasice cu unele electrice și economice.
Parcările inteligente
La fel ca în cazul iluminatului stradal, eficiența luminii artificiale în parcări poate preveni accidentele, dar are și capacitatea de a reduce gradul de criminalitate. Însă parcările inteligente nu se limitează la o iluminare de calitate, capabilă să le ofere confort vizual șoferilor, ci și la alte aspecte.
De la accesibilitatea acestora la sistemele de plată automate, care calculează cu precizie timpul în care ai folosit acest serviciu, la sistemele de siguranță cu bariere, parcările inteligente sunt menite să îți asigure un loc în care îți poți lăsa mașina legal și în siguranță. Iar plata serviciului va fi direcționată către mentenanța acestora și, eventual, pentru multiplicarea lor.
Surstă foto: Shutterstock