finantarea afacerilor

Pentru mulți dintre cei care vor să își deschidă un startup, una dintre cele mai mari probleme este legată de lipsa banilor. Însă există o veste bună: în funcție de cât de inovativă este firma, ce dimensiuni are și care este suma de care ai nevoie, poți obține finanțare din mai multe surse. Citește mai jos despre fiecare dintre ele și alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine.

Granturile de tip non-equity
Crowdfunding sau finanțarea participativă
Investitorii de tip business angels
Creditul
Fondurile guvernamentale
Fondurile europene
Fondurile de private equity și venture capital

Granturile de tip non-equity

Granturile de tip non-equity reprezintă o sursă de finanțare pentru startup-urile care ajung pe podiumul unor acceleratoare sau pre-acceleratoare sau prin participarea la “întreceri” între startup-uri pentru rezolvarea anumitor probleme sociale. Prin câștigarea primului loc la un astfel de accelerator poți obține până la 25.000 euro, care pentru startup-urile la început de drum este exact punctul de pornire necesar.

La noi cele mai cunoscute astfel de programe sunt Get in the Ring România și Startup Spotlight, organizat local de How to Web România. Pe lângă aceste posibilități de obținere a unui astfel de grant non-equity, mai poți participa la acceleratorare de startup-uri din țările vecine (Eleven, de exemplu activează în Bulgaria iar Telenor Accelerate, în Ungaria) sau la programele de pre-accelerare (Innovation Labs, MVP Academy, și Tech Leaders Lab la București, Spherik Accelerator și SprintPoint la Cluj-Napoca) care, deși nu te ajută cu obținerea finanțării, îți oferă trainingul de care vei avea nevoie pentru a atrage investiții.

crowd funding start up
crowd funding

Sursă foto: Shutterstock

Crowdfunding-ul sau finanțarea participativă

Crowdfunding-ul a început să prindă din ce în ce mai mult și la antreprenorii români, mai ales în cazul celor aflați la început de drum, care au o mulțime de idei inovative. Că e vorba de celebrele Kickstarter și Indiegogo sau de alternativele locale precum multifinantare.ro, crestemidei.ro, sprijina.ro, sau wearehere.ro, principiul de funcționare este, cu câteva mici excepții, destul de asemănător.

Startup-ul își promovează proiectul pe o astfel de platformă, de cele mai multe ori cu un filmuleț sugestiv, fixează o perioadă pentru strângerea fondurilor – pentru Kickstarter, de exemplu, perioada maximă este de 60 de zile, dar compania avertizează că depășirea unei anumite perioade (în general de 30 de zile) duce la scăderea posibilității de obținere a fondurilor. Dacă un startup nu strânge suma de bani stabilită inițial pentru demararea proiectului, acesta din urmă este considerat nul.

Investitorii de tip business angels

Un business angel (înger investitor în afaceri) este un investitor care este dispus să se implice atât financiar, cât și pe post de partener pentru a educa antreprenorii aflați la început. Este una dintre cele mai greu de obținut surse de finanțare mai ales pentru că trebuie să convingi un om de afaceri (sau mai mulți) că proiectul tău merită investiția și implicarea sa.

O astfel de investiție poate ajunge la 35.000 euro printr-un program precum lendingclub.com (un business angel internațional) sau chiar mai mult (până la 200.000 euro) dacă startup-ul este remarcat la un pre-accelerator sau într-o competiție de startup-uri. Pentru a obține finanțare printr-un business angel trebuie să respecți două reguli: să ai o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro și mai puțin de 50 de angajați. Cele mai populare rețele de investiții business angel din România sunt techangels.ro și bizangels.ro.

Creditul bancar

Un credit bancar este pentru mulți antreprenori prima opțiune atunci când vine vorba de obținerea finanțării pentru a trece la următoarea etapă a afacerii. În ultimii ani creditele special create pentru persoanele care au un startup au devenit destul de comune printre băncile din România atât cele cu capital străin cât și cele locale. Însă este bine să știi că pentru a obține un astfel de credit, care variază de la bancă la bancă între 40.000 lei și 100.000 lei, trebuie să îndeplinești câteva condiții.

De exemplu, pentru un împrumut de 100.000 lei la o bancă cu capital local nu ai nevoie de garanții materiale dar trebuie ca firma să fi fost funcțională pentru cel puțin 18 luni și să fi avut profit din exploatare. O bancă cu capital străin oferă împrumuturi între 2.000 lei și 40.000 lei și impune drept condiții cel puțin 12 luni de activitate și o garanție ipotecară.

Înainte de a face un împrumut, asigură-te că ai trecut pe la toate băncile și că ți-ai notat condițiile de credit de la fiecare, pentru a alege acel tip de împrumut care se potrivește cel mai bine firmei tale.

Fondurile guvernamentale

Sursele de finanțare provenite din fonduri guvernamentale sunt diverse și oferă numeroase beneficii firmelor mici abia lansate. Banii de la Guvern pot veni pe trei căi:

  • dezvoltarea regională prin folosirea tehnologiei pentru a crea noi locuri de muncă conform H.G. nr. 797/2012. O astfel de firmă mică sau mijlocie trebuie fie să obțină produse, servicii sau tehnologii inovative, fie să includă o componentă ITC care să reprezinte 20% din suma investită;
  • dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor în acele proiecte cu un impact economic sau social imediat;
  • dezvoltarea incubatoarelor tehnologice – vizează susținerea firmelor mici și mijlocii prin înființarea unor incubatoare de afaceri sau prin susținerea celor deja existente;
  • programul Start-Up Nation – cu fonduri în valoare de 377 milioane de euro, a susținut în 2017 înființarea a mai mult de 8.000 de firme noi, grantul maxim acordat fiind de 200.000 lei.

finantare start up grant

Sursă foto: Shutterstock

Fondurile europene

De multe ori fondurile europene, deși nerambursabile, sperie mulți antreprenori din cauza numărului mare de acte necesare unei astfel de surse de bani. În funcție de tipul de fond european ales, obținerea proiectului durează între 6 și 12 luni, iar implementarea între 1 și 3 ani. Poți găsi mai multe date despre acest tip de finanțare în acest articol amplu dedicat fondurilor europene nerambursabile

Spre deosebire de alte forme de împrumut, fondurile europene te implică și pe tine, Uniunea Europeană acoperind între 10 și 50% din necesarul financiar. În cazul startup-urilor cu efecte directe în economie și societate finanțarea poate ajunge până la 1.400.000 euro. Aici intră startup-uri care activează în domenii precum ITC, mediu, sănătate, agro-alimentar, energetic, nanotehnologie.

Fondurile de private equity și venture capital

Fondurile de private equity și venture capital reprezintă surse de investiții în care banii provin fie de la un investitor privat, fie de la o instituție precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Investițiile private equity pot fi de tip buy-out și constau în achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al startup-ului sau de tip venture care oferă finanțare companiei în primele etape ale dezvoltării.

Acum că știi care sunt principalele forme de finanțare pentru startup-ul tău, tot ceea ce ai de făcut este să alegi cea mai potrivită modalitate pentru nevoile firmei tale ținând cont de etapa de dezvoltare la care se află, vechimea sa și planurile tale de viitor.

Sursa foto principal: Pexels

Total
12
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*