Dacă ți-ai dori să nu mai tot auzi întrebarea de mai sus la interviuri sau pur și simplu nu-ți mai găsești locul pe scaunul de la birou, poate a venit vremea să iei în considerare deschiderea propriei afaceri.

Dacă ai și un teren sau o casă pe la țară, cu atât mai bine – poți începe chiar de acolo. Contrar percepției generale, nu ai nevoie de o idee revoluționară pentru a începe o afacere pe cont propriu. Poți da startul unui proiect profitabil cu avânt și curaj, multă curiozitate, perseverență și un plan de afaceri bine pus la punct. Cu idei te aprovizionăm noi.

Satul, o bună oportunitate de pornire a unei afaceri
Cum poți accesa fonduri pentru afacerea ta
Trandafirii nu sunt profitabili doar de Dragobete
Îți place să recondiționezi mobilier? Atunci spune-i povestea
Împarte un fagure cu o familie de albine
Lavanda, o briză proaspătă de venit
Săpunuri naturale, pentru un simt ascuțit în afaceri
Zen o’clock cu ceaiuri din plante aromate
Microferma de prepelițe
Agroturism, ca să îți bei cafeaua cu prieteni noi în fiecare weekend

Satul, o oportunitate bună de pornire a unei afaceri

Orașul este competitiv și deja a devenit saturat de magazine fizice și virtuale, spații publicitare și promisiuni la fiecare pas. A devenit de-a dreptul obositor să locuiești într-o zonă intens urbanizată, dar să mai și intri în jocul pentru autonomie sau profit pe orice nișă de afacere pare de-a dreptul riscant.   

În ultimii ani un nou trend s-a lansat și continuă să se dezvolte. Este vorba de cererea pentru produsele bio, autohtone, sau pentru cele care spun o poveste despre tradiție și despre origini. Dacă povestea brandului ajută comunitatea în care se desfășoară sau sprijină o cauză socială, afacerea crește organic. Acesta este cazul unei afaceri cu seturi de cusut în lemn care a luat naștere în comuna Aninoasa, județul Dâmbovița, și ajuns să sprijine donații pentru secția de cardiochirurgie a spitalului Marie Curie prin proiectul Coase o inimă.

Nu mulți tineri îndrăznesc încă să lase orașul în urmă. Cei mai curajoși constată că la sat găsesc tot ce este necesar pentru a începe o afacere: terenuri întinse disponibile pentru cultivare, acces imediat la materie primă, aer curat și liniște pentru planificare și prioritizare.

Mai mult decât atât, există numeroase programe investiționale structurale, atât regionale cât și europene, care sprijină inițiativele de afaceri ale tinerilor în zona rurală.

Cum poți accesa fonduri pentru afacerea ta

Accesarea fondurilor europene

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 sprijină atât afacerile deja existente cât și cele debutante prin programe de finanțare din fonduri nerambursabile. Principalele obiective sunt sprijinirea tinerilor întreprinzători din mediul rural, diversificarea economiei rurale sustenabile, crearea de locuri de muncă și, nu în ultimul rând, încurajarea activităților tradiționale.

Acest program cuprinde două măsuri de finanțare:

  • Submăsura 6.2 destinată înființării unor afaceri non-agricole mici, prin care beneficiarii pot primi 50.000 sau 70.000 de euro, în funcție de domeniul de activitate vizat.
  • Submăsura 6.4 destinată înființării sau dezvoltării unor afaceri non-agricole medii sau mari, prin care beneficiarii pot primi finanțări de până la 200.000 de euro, însă este necesară o cofinanțare proprie de 10% sau 30% din investiția eligibilă.

Odată ce ai identificat programul potrivit pentru tine, în funcție de specificul ideii și de cât de ambițios este visul tău, pasul următor este să citești Ghidul Solicitantului. Aici găsești toate etapele și documentele necesare cererii de finanțare.

Urmează apoi redactarea propriu-zisă a proiectului, întocmirea dosarului cu documentația necesară și depunerea actelor în termenul prevăzut. Din acest moment, autoritățile preiau procesul de evaluare a cererilor, stabilesc punctajul fiecărui proiect și fac o selecție. Ultima etapă este semnarea contractului de finanțare, după care începe implementarea afacerii.

Fondurile sunt acordate sub formă de prime în două tranșe: un procent de 70% din cuantumul sprijinului după semnarea Contractului de finanțare și restul de 30% cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși 5 ani de la data semnării contractului.

Dezavantajul este că disponibilitatea acestor fonduri este relativ variabilă; se epuizează relativ rapid, în funcție de cerere și de calitatea proiectelor care trec în pasul de implementare.

Programul se va desfășura până în anul 2020, însă pentru anul curent toate resursele nerambursabile au fost epuizate. Dacă ai stabilit că nu ai de ce să aștepți și vrei să treci la fapte cât mai curând, am găsit o alternativă pentru tine.

Fonduri regionale și de investiții locale

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) sunt forme de parteneriat într-un teritoriu rural. Sunt constituite conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 și reunesc reprezentanți ai sectoarelor publice, private și ai societății civile dintr-un anumit teritoriu, cu scopul de a implementa strategii de dezvoltare rurală. Ei sunt oamenii pe care te poți baza când vrei să începi o afacere într-o anumită zonă, pentru că au interese strategice ca afacerea să fie profitabilă.

GAL-urile investesc cu precădere în tinerii fermieri. Cu toate astea, sprijină fără rețineri și activitățile non-agricole, atâta timp cât se desfășoară în spațiul rural. Ajutorul financiar maxim ce poate fi acordat unui solicitant este de 180.000 de euro.

Avantajele acestei structuri investiționale sunt demne de luat în calcul:

  • Proiectele se depun la nivel local și trec printr-un prim filtru de selecție înainte să ajungă la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Așadar, birocrația adevărată începe de abia în clipa în care ai deja susținere și încredere că afacerea ta are șanse reale de realizare. Mai mult decât atât, ai sprijinul unor oameni care cunosc zona, legislația și te pot îndruma la fiecare pas.
  • Concurența este mai scăzută și implică doar solicitanți care depun cereri la nivel de regiune.
  • Fondurile sunt direcționate cu mai mare ușurință către proiectele care prezintă avantajele comunității locale, de exemplu deschiderea unor locuri de muncă sau contribuirea la prestigiul turistic al zonei.
  • Toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanțare completă, dacă sunt relevante pentru implementarea corectă a proiectului.

Fondurile pe care le poți accesa reprezintă sume forfetare, se stabilesc în pașii preliminari proiectului și se alocă în două tranșe: avans la momentul semnării contractului de finanțare și tranșă finală la implementarea corectă a planului de afaceri aprobat.

Acum că ți-am arătat că nu trebuie să aștepți o idee genială ca să dezvolți o afacere de succes cu costuri mici, îți prezentăm 8 idei pe cât de la îndemână, pe atât de profitabile, unele dintre ele cu un element special adăugat, ca să nu te temi că ideea ta nu va fi originală.

Trandafirii nu sunt profitabili doar de Dragobete

Creșterea trandafirilor se poate dovedi profitabilă pe toată durata anului. Chiar dacă în România nu există o cultură a procesării trandafirilor la fel de răspândită ca în alte țări, precum Bulgaria sau Grecia, planta are multe alte întrebuințări. Uleiurile și dulceața sunt doar două dintre motivele pentru care o afacere cu trandafiri are un potențial mai mare decât orice altă afacere în domeniul horticulturii.

Un singur kilogram de ulei de trandafir costă 4.000 de euro. Pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați poți cultiva în jur de 1.200 de butași de trandafiri din care poți obține până la 10.000 de borcane de dulceață, 5.000 de sticle de sirop sau 3.000 de sticle de oțet. Estimativ, cam 220.000 de lei pe an.

Este important să alegi cu atenție soiurile potrivite, în funcție de scopul cultivării. Există soiuri speciale pentru dulceață, pentru uleiuri aromate sau pentru aranjamente florale.

Extra tip: poți lansa propria linie de băuturi pe bază de sirop de trandafir. În anumite zone ale Greciei, la restaurant, clienții primesc rachiu tradițional cu gheață pisată și un strop de sirop de trandafiri. Este un digestiv delicios, iar aroma de trandafir domolește gustul arzător al băuturii spirtoase.  

Îți place să recondiționezi mobilier? Atunci spune-i povestea

Așa au făcut Mara și Alexu, doi tineri de la de oraș care au schimbat blocurile gri cu o căsuță săsească pe care o închiriază și un restaurant – șură colorat. La Viscri32 căsuța pentru oaspeți și hambarul sunt amenajate doar cu obiecte de mobilier autentice din zona Transilvaniei, precum bănci de lemn, ștergare din pânză cusute manual, tablouri vechi și sobe de teracotă recondiționate.  

Te poți specializa în recondiționarea mobilierului vechi, căruia îi vei da o nouă viață doar cu câteva modificări rapide. Design-ul interior cu influențe din folclor este foarte apreciat, deci de ce să începi de la 0?

Poți deschide o firmă de amenajări interioare cu o investiție inițială extrem de mică. Activitatea nu presupune folosirea unor unelte sau utilaje scumpe. Poți începe cu un banc de tâmplărie, o masă cu circular, o mașină pentru rindeluire, una de șlefuit, încă una de frezat, câteva ustensile de mână și un set complet de vopsele.  

Și unde altundeva poți găsi inspirație, materie primă și obiecte uitate care pot fi readuse la viață, dacă nu într-un sătuc din Transilvania? Tot aici vei întâlni cu siguranță un bunicuț meșter care să-ți împărtășească bucuros din secretele tâmplăriei.

Împarte un fagure cu o familie de albine

Ideal este să începi cu o familie de albine pentru a căpăta experiență și înțelege capriciile apiculturii. Lucrul cu albinele nu este foarte complicat, însă necesită urmarea unor reguli stricte, atenție și respect pentru munca lor.

 

O familie de albine numără câteva mii de albine și o regină. Costul de cumpărare pornește de la 400 de lei. Acestuia i se adaugă echipamentul special, care include: stupul complet din lemn, un combinezon de protecție, colector de polen, centrifuga apicolă, un butoi de miere și un măturător de miere. Investiția totală ajunge la aproximativ 3.000 lei.

Numărul minim de stupi care poate asigura un venit sigur este de aproximativ 70, iar producția de miere medie care se poate recolta dintr-un stup atinge pragul maxim de 80 kg, în condiții ideale de vreme. Perioada recomandată de specialiști pentru demararea unei astfel de afaceri este primăvara, după culesul rapiței.

Mierea românească este prețuită la export, dar poți construi un brand puternic și la nivel local. Pe lângă sortimentele de miere, profitul se poate obține și din alte produse apicole: polen (50 lei/kg), propolis (300 lei/kg), lăptișor de matcă (600 lei/kg), apilarnil (150 le/kg).

Lavanda, o briză proaspătă de venit

Afacerea cu lavandă este în continuă creștere, mai ales datorită diversificării modalităților de valorificare a producției.

Singura investiție mai substanțială se face la început. Pentru un hectar de cultură se investesc aproximativ 10.000 euro pentru achiziționarea butașilor, plantarea lor și lucrările de întreținere, care se efectuează în primii doi ani de cultură. Odată ajunsă la maturitate, planta capătă înălțimi de 1 – 2 metri și devine imună la buruieni.

Partea bună este că poți face multe economii. De exemplu, poți închiria utilajul de pregătire al solului pentru plantare. De asemenea, poți opta pentru plantare manuală. Asta înseamnă să strângi o mână de 5 prieteni și să cultivați un hectar de pământ în 10 zile de muncă pe câmp.

Cultura de lavandă este foarte rezistentă. Nu necesită sisteme complicate de irigații, rezistă la secetă, dar și la temperaturi foarte scăzute. Anotimpurile și variațiile de temperatură nu au impact.

Afacerea se poate dovedi foarte profitabilă dacă este exploatată inteligent, iar plantația este roditoare. Florile se vând cu 8 lei/ kg, uleiurile volatile cu până la 250 euro/kg, iar mierea pură de lavandă, o delicatesă culinară, cu aproximativ 7 – 8 euro/kg.

Bonus: Poți gândi un produs integral pe bază de lavandă, sub forma unui kit. De exemplu, pachețele cu semințe de lavandă cu rețete de băuturi incluse, sau obiecte de decor parfumate care nu-și pierd niciodată mireasma.

Săpunuri naturale, pentru un simt ascuțit în afaceri

Produsele cosmetice din comerț nu mai îndeplinesc cerințele consumatorilor. Tot mai mulți oameni conștientizează impactul pozitiv al produselor bio asupra economiei, mediului și sănătății proprii. Mai mult decât atât, ca toate produsele artizanale, industria cosmetică spune o poveste despre tradiție și autenticitate.

Odată identificată această nișă de consumatori, poți trece cu încredere la treabă. O fabrică de săpunuri naturale poate oferi produse cosmetice de îngrijire personală la un preț de cel puțin patru ori mai mare decât cel al unui produs din comerț.

Investiția inițială se ridică undeva pe la suma de 3.000 euro. Aici sunt incluse ingredientele și ustensilele (grăsimi, sodă caustică, apă distilată, uleiuri naturale, un cântar, un mixer special, forme de turnat), avize, notificări, certificate de calitate, ambalaje și o minimă promovare.

De la bun început, este necesar să te înarmezi cu puțină răbdare și perseverență. Este posibil să nu găsești rețeta perfectă din prima încercare. De asemenea, pentru comercializarea produselor cosmetice există reguli stricte de conformitate și vei avea nevoie de obținerea unor avize și certificate de calitate pentru fiecare ingredient din rețetă de la Ministerul Sănătății.  

Extra tip: Pentru început te poți lansa participând la târguri și evenimente dedicate pasiunilor și meseriilor. Aici găsești o nișă fascinată de antreprenoriat, dornică să îți asculte povestea și să îți încerce produsele. Dacă investești și în producția unor ambalaje bio cu un design estetic, succesul este aproape asigurat. Câteva exemple de evenimente recurente: Târgul Mărțișorului la MȚR, Femei pe Mătăsari și, mai nou, Bărbați pe Mătăsari.

Zen o’clock cu ceaiuri din plante medicinale

În prezent, majoritatea ceaiurilor din comerț provin din import. Prin urmare, piața românească pe acest segment are un potențial considerabil de creștere.

Pentru început, te poți limita la câteva culturi de plante medicinale, precum menta și mușețelul.

Cultura de mentă poate fi folosită în industria farmaceutică, în cosmetică și în alimentație.

De la o plantație de mentă se pot obține cca. 6-8 tone de stoloni la hectar, iar cantitatea de stoloni recoltată poate constitui material de înmulțire pentru alte 6 hectare de mentă.

Cultura de mușețel este deosebit de profitabilă, cu o desfacere rapidă în industria farmaceutică, dar și în cea cosmetică

Pentru un hectar de mușețel investiția este de cca. 1.000 euro, iar planta nu este sensibilă la temperaturi și condiții de mediu. Tot dintr-un hectar cultivat se obțin 2.000 – 3.000 kg de flori proaspete sau 1.000 kg de flori uscate. Recolta este profitabilă, având în vedere că un pliculeț de ceai de doar 40 grame costă 3 lei, în timp ce uleiul din extract de mușețel se vinde cu 35 lei la o cantitate de 500 ml.

Microferma de prepelițe

Când vine vorba de investiții mici și profit rapid, creșterea prepelițelor este o oportunitate de exploatat.

Cererea de hrană sănătoasă modelează practicile de consum, iar ouăle de prepeliță sunt bogate în minerale, vitamine și proteine, având o valoare nutrițională mult mai bună decât a ouălor de găină.

Instalarea unor cuști nu ocupă mult spațiu (chiar și 10 – 20 metri pătrați), dar este important să o poziționezi într-o zonă ferită de zgomote. Poți începe cu 100 – 200 de păsări și crește numărul pe măsură ce capeți puțină experiență.

Prepelițele nu sunt păsări pretențioase. Cu toate acestea, specialiștii recomandă investiția într-un generator de curent, pentru a asigura lumină și temperaturi constante, elementele esențiale pentru producții optime de ouă.

Rezultatele încep să apară după 40 de zile. O prepeliță face aproximativ 30 de ouă/lună. Un ou se vinde, în medie, cu 0,30 lei, deci venitul total anual ar fi undeva în jurul sumei de 27.000 lei.

Extra tip: Un alt aspect important este promovarea și piața de desfacere. Proximitatea unui oraș mai mare ar asigura distribuirea facilă a produselor proaspete. Chiar și un site sau o pagină pe Facebook, unde să comunici constant noutăți, pot fi instrumente eficiente de promovare a afacerii.

Agroturism, ca să îți bei cafeaua cu prieteni noi în fiecare weekend

Poți să tragi lozul câștigător asociind oricare dintre activitățile agricole și non-agricole de mai sus cu deschiderea unei agropensiuni. Așa cum este ea definită în Ordinului 65/201, acest tip de pensiune poate avea o capacitate maximă de 8 camere și oferă, pe lângă cazare și masă, activități gospodărești și meșteșugărești pentru turiști.

Masa trebuie să fie preparată din produse naturale din grădina și bucătăria proprie sau de la producători autorizați pe plan local. Cât despre tipurile de activitățile desfășurate cu grupurile de turiști, câteva exemple ar putea fi culesul strugurilor, plantarea de pomi fructiferi, îngrijirea animalelor sau organizarea unor ateliere de olărit.

Astfel de vacanțe sunt foarte căutate de turiști din mai multe motive. De regulă, agropensiunile se află în zone liniștite, sunt înconjurate de natură și oferă experiențe autentice. Totodată, implicarea în activități fizice sau deprinderea unor îndeletniciri meșteșugărești duc la un sentiment de realizare.

Ideea de afacere se poate califica lesne pentru primirea de fonduri europene nerambursabile prin liniile de finanțare 6.2 și 6.4, menționate mai sus. Valoarea maximă a finanțării este de 200.000 euro, iar procentul urcă până la 90%.

Profitul mediul anual poate ajunge la 135.000 euro, deci durata de recuperare a investiției este puțin mai îndelungată, însă și satisfacția de a trăi într-un fel de vacanță permanentă la țară este pe măsură. Ca să nu mai spunem și că întâlnești oameni interesanți și îți faci prieteni.

Extra tip: Te poți orienta către segmentul taberelor restrânse de copii. Cei mici poate nu au crescut la țară, iar unii părinți sunt foarte dornici să îi introducă în universul propriei copilării.

Acum că ai înțeles că lipsa banilor sau a ideilor nu reprezintă piedici în calea începerii unei mici afaceri pe cont propriu, te încurajăm să capeți curaj și să o faci să crească.

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash, Pexels

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*