Bucureștiul a devenit în ultimii ani un adevărat hub de creație, nu doar pentru cei care-și deschid mici afaceri de genul coffee shopuri sau magazine de design,  însă și pentru marile companii care se întrec în a crea spații de lucru inedite pentru a stârni imaginația și a motiva angajați.

Iată care sunt spațiile de birouri care pun Bucureștiul pe harta capitalelor creative ale Europei.

Headvertising, una dintre primele companii de advertising românești, înființată în urmă cu aproximativ 20 de ani, a apelat pentru designul spațiilor de birouri la arhitectul Cristian Corvin. Birourile Headvertising sunt situate în clădirea The Ark, fosta Bursă a Mărfurilor de pe strada Uranus, și îmbină stilul industrial cu accente calde precum veioze supradimensionate, mobilier din lemn inspirat de cutii de expediție (care funcționează și ca spațiu de depozitare) sau fotoliile din piele, în stil Chesterfield.

http://www.corvincristian.com/en/design-works/38-headvertising_offices 

Șerban Alexandrescu, manager și creative director al companiei, spune că un arhitect bun trebuie să ia în considerare și ce se întâmplă peste ani cu amenajarea sa, pentru că ”un birou e un spațiu care trăiește și se transformă în pas cu cei care-l populează. Oamenii o să-și pună haina pe spătarul scaunului ca să o aibă la îndemână când ies să fumeze, chiar dacă au cuier, o să-și mute scaunele dintr-un loc în altul etc.”

http://www.corvincristian.com/en/design-works/38-headvertising_offices

Un alt spațiu creativ de birouri, situat în Metropolis Center, aparține companiei internaționale de advertising Lowe and Partners. Aici arhitectura birourilor este minimalistă, influențată de arhitectura scandinavă, gravitând în jurul a două povești pentru oameni mari: Micul Prinț și Alice în Țara minunilor.

Prezența poveștilor este însă discretă, cât să stârnească imaginația creativilor. Întregul design a fost realizat de arhitecții de la Manole Zece.

http://www.manolezece.ro/#/lowecafeteriaterase/

Unele companii nu trebuie însă să depună un efort prea mare pentru a stârni interesul angajaților și a le asigura pauze de calitate, pentru că de asta se ocupă chiar cei care închiriază spațiul de birouri. Un astfel de loc este West Gate Business District, unul dintre cele mai mari parcuri de birouri verzi din București, dezvoltat de compania Genesis Property, deținută de omul de afaceri Liviu Tudor.

Omul de afaceri spune că: „Există două feluri de a te dezvolta – extrovertit, aşa cum competiţia noastră construieşte tot mai mult, iar noi, introvertit, prin investiţii în facilităţi în cadrul pro­prie­tăţilor pe care deja le deţinem. Aici vorbim de investiţie într-o nouă pistă de aler­gare, o piscină, dar şi o parcare nouă cu 150-160 de locuri…”

Printre companiile chiriașe ale West Gate se regăsesc  Siemens, Accenture, Medicover, Societe Generale, Ericsson, WNS, Dacia Renault sau Citibank etc.

Aici a fost construită o piscină ce dispune pe timpul verii de o terasă exterioară cu bar-restaurant și un bar accesibil din apă. Pentru încălzirea apei din piscină, dar și a celei menajere, se folosește energie regenerabilă, generată de panouri solare. De asemenea, sistemele de irigație captează apa de ploaie și o recirculă pentru întreținerea spațiilor verzi.

Pe lângă piscină, angajații companiilor care au închiriat biroul la West Gate au parte și de o pistă de alergare și rollerblading care înconjoară zona piscinei și care  este construită din materiale moderne, ce oferă o aderență crescută și atenuează șocul dat de impactul piciorului cu solul în timpul activităților sportive. Accesul pentru chiriașii companiilor din parc este gratuit.

Unele dintre cele mai creative companii când vine vorba de amenajarea spațiului de lucru sunt totuși cele din domeniul IT.

Zitec, furnizor de servicii digitale și produse tehnologice personalizate s-a mutat recent pe strada Splaiul Unirii, 165, în clădirea TNO2 Building, într-un nou sediu amenajat și inspirat după serialul Star Trek.

Astfel, la Zitec, fanii serialului SF se pot îmbarca într-o călătorie în spațiu, chiar în camera Space Walk, unde pot admira galaxia Andromeda situată la 2,5 milioane de ani lumină de Pământ sau în camera intitulată chiar Star Trek unde îi pot saluta pe cei cinci căpitani de pe Enterprise, din toate cele cinci serii. Portretele lui James T. Kirk (William Shatner), Star Trek (1966-1969) sau Jean-Luc Picard (Patrick Stewart), Star Trek: The Next Generation (1987-1994)

https://offices.zitec.com/

Zitec se mândrește și cu trupa de muzică  a companiei, angajații melomani fiind motivul pentru care în sediul lor există și o cameră dedicată muzicii și în special lui Elvis Presley. Vedeta acestui spațiu este o chitară Fender, model Kingman semnată chiar de Rege.  

https://offices.zitec.com/

Conceptul a fost realizat de studioul de arhitectură Prographic, iar elementele grafice au fost concepute de către echipa de Graphic Design a Zitec.

Surse foto:

Shutterstock

Cristiancorvin.com

zitec.com

manolezece.ro

Total
13
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*