Vine un moment când cariera profesională trece pe locul doi, pentru că urmează să ai un copil. Desigur, te vei întoarce la muncă de îndată ce va fi posibil, dar până atunci trebuie să știi care sunt drepturile tale în perioada în care vei sta în concediul pentru creșterea copilului.

Ce este concediul de creștere a copilului
Care este cadrul legislativ
Cine poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului
Condiții pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului
Cazuri speciale
Acte necesare pentru acordarea concediului de creștere a copilului
Când începe plata indemnizației
Care este modul de calcul al indemnizației
În ce condiții poate fi prelungit concediul de creștere a copilului
Când se acordă concediu paternal
Ce este un curs de puericultură

De concediul pentru creșterea copilului poate beneficia atât mama, cât și tatăl, iar perioada de acordare este de 2 ani, sau 3 ani, în cazul unui copil cu handicap. Desigur, părintele poate alege să revină mai curând la serviciu, caz în care va beneficia de un stimulent financiar.

Ce este concediul de creștere a copilului

Acest concediu, cu durata de 2 sau 3 ani (sau mai puțin, dacă părintele dorește) nu trebuie confundat cu alte două perioade de concediu care se acordă mamelor: concediul prenatal și cel postnatal (sau concediul de maternitate).

Concediul prenatal se acordă gravidei pentru o perioadă de 63 de zile, înainte de data posibilă a nașterii. Dacă este vorba de o sarcină cu probleme, concediul poate fi acordat pe o perioadă mai mare de 63 de zile. În condiții normale însă, el nu poate începe cu mai puțin de 84 de zile înainte de naștere.

Concediul postnatal se acordă obligatoriu după naștere și are o durată de 42 de zile, perioada de lăuzie, considerată necesară pentru recuperarea fizică a tinerei mame. Concediul prenatal și cel postnatal nu trebuie să depășească, cumulat, 126 de zile.

Concediul pentru creșterea copilului (CCC) începe imediat după terminarea perioadei de concediu postnatal.

Un alt detaliu important: conform legii, dacă mama beneficiază de concediul de creștere a copilului, cel puțin o lună din perioada acestui concediu va fi luată de  tatăl copilului. Și varianta reciprocă este valabilă, dacă tatăl este beneficiarul principal al concediului. În acest fel, ambii părinți vor fi implicați în creșterea copilului.

Care este cadrul legislativ

Concediul pentru creșterea copilului și indemnizația pe care o primește părintele care stă acasă sunt reglementate de Ordonanța de Urgență nr. 111/2010, care a fost actualizată în 2018.

Legislația trebuie analizată cu atenție, deoarece conține și informații despre stimulentul financiar de inserție pe care îl poate primi părintele care se întoarce la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de terminarea perioadei de concediu (în prezent, această sumă este de 650 lei/lună). Acest stimulent este plătit lunar, până când copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

Cine poate beneficia de concediul pentru creșterea copilului

Potrivit legii, de acest concediu pot beneficia mai multe categorii de persoane:

  • mama copilului
  • tatăl copilului
  • persoanele care adoptă un copil
  • tutorele copilului
  • persoanele care iau un copil în plasament.

Condiții pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului

Pentru a beneficia de indemnizația lunară de creștere a copilului, persoana care o solicită trebuie să îndeplinească o condiție esențială: să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni consecutiv, în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. În prezent, sunt luate în calcul mai multe forme de venit: salarii, drepturi de autor, activități independente și alte forme de venit care sunt impozitate.

De asemenea, beneficiarul trebuie să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României și să locuiască împreună cu copilul pe care îl crește.

Cazuri speciale

Există, desigur, și unele situații speciale. Spre exemplu, mamele care au născut gemeni, tripleți sau multipleți vor primi, pe lângă indemnizație, un ajutor financiar suplimentar. Astfel, pentru fiecare al doilea copil, mama va primi în plus 1.250 lei/lună.

Mamele studente vor beneficia și ele de indemnizația de creștere a copilului, dacă au urmat sau urmează cursuri de zi la o facultate sau cursuri postuniversitare. Ajutorul financiar este acordat și dacă mămica a absolvit cu examen cursurile de zi, dar numai dacă nu au trecut mai mult de 60 de zile de la absolvire.

Pentru mamele studente care nu au obținut venituri impozabile în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, indemnizația lunară acordată va fi de 1.250 lei – cât este în prezent plafonul minim.

Tot în categoria cazurilor speciale putem vorbi și despre perioadele asimilate. Acestea apar atunci când o mămică aflată în concediul de creștere a copilului naște un alt copil sau adoptă ori ia în plasament un copil. Ea va beneficia de un ajutor lunar suplimentar (în prezent suma este de de 1.062,5 lei) pentru perioada de suprapunere.

Acte necesare pentru acordarea concediului de creștere a copilului

Pentru a beneficia de concediu și de indemnizația lunară, părintele care face solicitarea trebuie să depună un dosar la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) din orașul sau sectorul unde își are reședința.

Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  • Cerere tip,
  • Copie + original: actul de identitate al părintelui care face solicitarea,
  • Copie + original: certificatul de naștere al copilului/hotărârea judecătorească pentru adopție sau încredințare în plasament a copilului,
  • Copie + original: actul de identitate al celuilalt părinte,
  • Copie + original: certificat de căsătorie,
  • Adeverință de la angajator, care să ateste veniturile impozitate obținute de părinte în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului,
  • Adeverință de la angajator cu dovada suspendării activității pe perioada în care părintele a cerut concediul de creștere a copilului, având menționate data primei și ultimei zile de concediu de maternitate, data ultimei zile a concediului de lăuzie și prima zi a concediului de creștere a copilului,
  • Contul bancar în care se va face plata indemnizației.

Dosarul depus la sediul D.G.A.S.P.C. va fi analizat de Agenția pentru Prestații Sociale. Instituția va aproba sau va respinge dosarul și tot această agenție este cea care va face plățile pentru indemnizație.

Când începe plata indemnizației

Prima plată a indemnizației lunare pentru creșterea copilului se face de obicei după 2 luni, chiar 2 luni și jumătate de la depunerea dosarului. Plata este retroactivă, astfel încât părintele va primi întreaga sumă care i se cuvine, luându-se în calcul prima zi a concediului de creștere a copilului.

Cererea prin care părintele solicită acordarea concediului de creștere a copilului trebuie depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la încetarea concediului de maternitate.

Care este modul de calcul al indemnizației

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2017, indemnizația lunară pentru creșterea copilului este egală cu 85% din media veniturilor nete realizate consecutiv în ultimele 12 luni.

Indemnizația nu poate fi însă mai mică decât suma rezultată prin înmulțirea cu un coeficient de 2,5 a indicatorului social de referință (ISR – care în prezent este 500 lei): 2,5 x ISR = 1.250 lei.

Astfel, a fost introdusă o limită minimă, dar și o limită maximă pentru această indemnizație lunară: cel puțin 1.250 lei/lună și cel mult 8.500 lei/lună.  Plafonarea stabilită prin OUG nr. 82/2017, foarte controversată de altfel, a fost decisă pentru a reduce discrepanțele dintre părinții cu venituri foarte mari și cei care au un venit modest.

Dacă vrei să știi ce indemnizație vei primi și nu te pricepi prea bine la calcule, poți folosi un calculator special, unde trebuie doar să introduci venitul net obținut în ultimele 12 luni.

În ce condiții poate fi prelungit concediul de creștere a copilului

Concediul de creștere a copilului nu poate fi prelungit peste termenul stabilit inițial (2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap). Totuși, există și excepții. În cazul în care părintele află că minorul are un handicap sau o boală gravă și obține certificatul de handicap, concediul se poate prelungi de la 2 la 3 ani.

Dacă nu există probleme de sănătate ale copilului, dar părintele vrea să stea mai mult timp acasă cu copilul, poate cere de la angajator concediu fără plată. Acest concediu se poate acorda, conform Codului Muncii art. 54, pentru rezolvarea unor probleme personale. Practic, în acest caz concediul de creștere a copilului se transformă în concediu fără plată, părintele având în continuare suspendat contractul individual de muncă. Suspendarea contractului pentru concediu fără plată se poate face cu acordul părților.

Când se acordă concediu paternal

Tăticii care vor să se implice în creșterea celui mic pot cere acordarea de concediu paternal. Acesta se acordă, conform Legii 210/1999, pentru 15 zile lucrătoare. Există însă o condiție: tăticul trebuie să urmeze un curs de puericultură și să obțină un atestat.

La acest curs, el va învăța ce trebuie să facă pentru a-și îngriji cât mai bine copilul în primele zile de viață. Dacă nu urmează cursul de puericultură, tăticul va primi un concediu paternal de numai 5 zile lucrătoare.

Prelungirea concediului de paternitate, ca urmare a absolvirii cursului de puericultură, se acordă o singură dată, indiferent câți copii va avea bărbatul. Concediul de paternitate se poate acorda și tatălui adoptiv, nu doar unui tată biologic.

Pe perioada concediului, contractul de muncă al tatălui este suspendat și el beneficiază de o indemnizație plătită de angajator, egală cu salariul brut al solicitantului, la care se adaugă toate sporurile primite. Concediul paternal trebuie solicitat în primele 8 săptămâni după nașterea copilului.

Așa cum am menționat anterior în articol, tatăl poate să opteze, în locul mamei, pentru acordarea concediului de creștere a copilului, astfel încât să stea 2 ani acasă.

Ce este un curs de puericultură

Cursul de puericultură este ținut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau imediat după naștere. Cursul presupune învățarea unor noțiuni teoretice, dar și practice, care vor fi de mare ajutor pentru tatăl care vrea să se implice în îngrijirea unui nou-născut.

Tot medicul de familie este cel care eliberează adeverința de absolvire a cursului, pe baza căreia tatăl poate cere prelungirea perioadei de concediu paternal. Dacă tatăl este de profesie medic, atunci poate obține acest atestat fără să mai fie nevoie de urmarea cursului.

Foto: Unsplash

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*