Nivelul de dezvoltare al unei comunități depinde de oamenii care o alcătuiesc, de infrastructură, autorități locale, potențialul acesteia, dar mai ales de resurse. Și resursele se traduc, mai ales, prin atractivitatea pentru mediul de afaceri. Ce are în plus Transilvania și face diferența la acest capitol? Orașe inteligente, administrații locale coerente și implicate în procesul de dezvoltare și o apetență crescută pentru inovație și antreprenoriat.

Comunitatea, cel mai mare avantaj al antreprenorului

În majoritatea țărilor în care antreprenoriatul este susținut și dezvoltat, cum ar fi Statele Unite, accentul tinde să fie asupra individului. Totuși, în Israel, denumit și Startup Nation, valorile comune ale societății oferă antreprenorilor un avantaj extraordinar. Israelul este o țară mică și interconectată, unde este foarte ușor să ai acces la oricine.

În regiunile nu foarte extinse teritorial, cultura funcționează ca un liant social, iar în rândul comunităților se  simte un sentiment predominant de responsabilitate față de întreg. În general, în orașele mai mici oamenii sunt mai dispuși să se ajute unii pe alții, iar asta este un avantaj major pentru un tânăr antreprenor.

Împărtășirea ideilor într-un cadru organizat și primirea susținerii din jur este un factor motivant pentru oricine. Agora, din Grecia antică, a fost considerată  prima forma de brainstorming și Aristotel și-a dezvoltat teoriile importante în timp ce vorbea înconjurat de oameni. Sunt detalii care subliniază necesitatea existenței unui cadru formal care să sprijine antreprenoriatul și responsabilitatea socială.

Transylvania Awards este primul eveniment de business regional care a încercat și a reușit consolidarea comunității antreprenoriale din zonă, pus la cale de Heraldist & Wondermarks, care a adus în prim plan provocările mediului de afaceri, dar și soluții neconvenționale provenite din experiențe ale antreprenorilor din Transilvania și nu numai.

Acesta a avut loc pe 6 și 7 septembrie, la Alba Iulia, fiind împărțit în 3 secțiuni: Invest in Transylvania, Startups in Transylvania și Cities & People, cu evenimente de networking și workshop-uri în comun.

Capitalul intelectual, factor decisiv în dezvoltarea unei regiuni

Un studiu publicat în Journal of Intelectual Capital a analizat motivele pentru care țările nordice au cel mai ridicat scor în ceea ce privește capitalul intelectual, iar concluzia a fost că următorii factori susțin dezvoltarea lui, la nivel regional:

  • sistemele sociale implicate, care oferă învățământ superior gratuit sau finanțat, un factor care ajută la cultivarea resurselor umane calificate
  • dezvoltarea unei infrastructuri naționale
  • infrastructura astfel ajutată progresul tehnologic și programele de mediu sustenabile
  • valorificarea capitalului social prin consolidarea capitalului uman, ceea ce permite unei regiuni să își dezvolte pe deplin potențialul

Evaluarea capitalului intelectual la nivel regional dezvăluie valoarea indivizilor, a companiilor, a instituțiilor și a comunităților care constituie potențiale surse pentru creșterea calității vieții pe cap de locuitor. Așadar, primul pas necesar este identificarea capitalului intelectual regional.

Acesta a fost și motivul pentru care lideri ai afacerilor din regiunea Transilvania au vorbit despre experiența lor: succese, bariere, eșecuri, momente de grație și particularități ale regiunii – de ce este important să fii mândru de locul în care te naști i cum să dai ceva înapoi comunității tale.

Acestă infuzie de idei vine în ajutorul antreprenorilor la început de drum, prin contactele care se stabilesc ușor și prin know-how-ul care este pus la dispoziție prin povestea fiecăruia.

Cuvântul definitoriu al acestei conferințe, care se va repeta și anul viitor, este colaborare, doar asta poate lega ideile valoroase care duc la progres.

Sincronizarea, componenta cheie pentru succesul unui start-up

O idee genială, care poate schimba viața oamenilor în bine poate fi un eșec total dacă nu dispui de resursele necesare la momentul potrivit,  de aceea sincronizarea este considerată elementul principal pentru succesul unui start-up.

A veni cu o idee mai devreme este benefic, dar dacă ideea ta a ajuns când nevoile pieței sunt deja satisfăcute, sunt șanse mari să eșueze. Ca start-up, este bine să fii cu un pas înainte, dar nu mai mult. Pentru câștigătorii Transylvaia Awards, timingul a fost perfect – ideile lor au venit în completarea nevoilor actuale.        

Particularitățile culturale ale unei regiuni, deschiderea oamenilor la idei de afaceri și susținerea administrativă pot ajuta creșterea oportunităților, iar asta reprezintă un atu al comunităților care, în timp,  pot aplica modelul lor la nivel național.

Motivele pentru care Transilvania este un hub excelent de business și Alba Iulia a fost orașul ales pentru conferință

Infrastructura locală, dar și dezvoltarea economică și absorbția mare a fondurilor europene, la nivel regional fac din Transilvania regiunea preferată de investitori. Și influențele culturale deloc de neglijat, dar și poziția geografică au  atras constant interesul celor interesați de dezvoltarea afacerilor. În plus, nici viitorul Transilvaniei nu sună rău, având în vedere că, la nivel educațional, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este poziționată pe primul loc în România și se numără printre cele mai bune 5% universităţi ale lumii.

Iar Alba Iulia este un oraș smart, care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața locuitorilor săi, dar și un oraș modern, deschis la investiții, cu o viziune proactivă asupra antreprenoriatului și dispus să susțină inițiative inteligente, deci, locul perfect pentru o conferință de business care are ca scop promovarea valorilor unei comunități în care inclusiv autoritățile au un rol proactiv în gestionarea unei relații care are ca scop principal dezvoltarea nu doar a orașului, ci și a regiunii.  

Sursa foto: Shutterstock 

Total
24
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*