Certificările reprezintă o cale sigură de a avansa în carieră dacă lucrezi în industria IT. Indiferent dacă lucrezi pentru o companie multinațională, pentru un startup local sau ai propria firmă de dezvoltare de aplicații, un astfel de certificat îți va valida skill-urile și te va ajuta (prin intermediul cursurilor care preced examenele) să obții noi abilități.
Certificări Microsoft
Certificări Cisco
Certificări Linux
Certificări Oracle (Oracle Certification Program)
Certificări Oracle Sun Microsystems
Deși uneori acestea pot fi cam scumpe, tot procesul incluzând de multe ori materiale de studiu, cursuri și examene, dacă le gândești ca o investiție în propria carieră și așadar în viitor, nu vor mai părea o corvoadă.
În plus, potrivit unui studiu din 2017 realizat pe voluntari din SUA și Canada, obținerea de către angajații în industria IT a unui astfel de certificat a dus la o avansare în carieră și o creștere a salariului în medie cu 11,7%. Același studiu a concluzionat că persoanele care dețin un certificat IT sunt mai eficiente la locul de muncă, iar 23% dintre acestea au afirmat că lucrează mai repede și cu mai puține erori.
Mai jos poți citi câte ceva despre cele mai importante certificări din domeniul IT.
Certificări Microsoft
În funcție de tehnologia cu care lucrezi sau vrei să lucrezi, Microsoft vin în ajutorul perfecționării tale cu o serie de certificate organizate pe track-uri și pe niveluri de complexitate, abilitățile obținute în urma susținerii examenelor variind de la helpdesk la dezvoltare de software, Windows Server, baze de date, Exchange Server, Microsoft Project, SQL Server, Visual Studio, prețurile variind între 120 și 900 dolari (la care se mai adaugă manualele și cursurile), în funcție de cât de avansată este tehnologia folosită. Cele mai populare sunt cele de mai jos:
MCTS (Microsoft Certified Technology Specialist)
MCTS este primul nivel de certificare Microsoft, care confirmă capacitatea posesorului certificatului de a face distincția între diverse tehnologii Microsoft. În funcție de nivelul participantului, există peste 20 de astfel de certificări, care variază de la începător la expert. La final, certificatul va confirma că poți implementa, dezvolta și depana programe care folosesc anumite tehnologii Microsoft.
MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer)
MCSE este o certificare mult mai specifică decât MCTS și ceva mai avansată. După trecerea examenului aferent vei putea proiecta, implementa, și administra soluții business care se bazează pe Windows Server 2003 și Windows Server 2000. Pentru recunoașterea expertizei pe o variantă mai recentă (de exemplu, Exchange Server 2010 sau Windows Server 2008 sau SQL Server 2008) vei avea nevoie de un certificat MCITP (Microsoft Certified IT Professional).
MCDBA (Microsoft Certified Database Administrator)
MCDBA, așa cum spune și numele, vizează demonstrarea abilităților avansate de proiectare, implementare și administrare a bazelor de date folosind Microsoft SQL. Pentru a trece cu succes examenul trebuie ca înainte să fi lucrat cel puțin un an în MIcrosoft SQL Server. O astfel de certificare este necesară dacă lucrezi sau vrei să lucrezi ca database developer, database analyst sau database administrator.
MCSD (Microsoft Certified Solution Developer)
MCSD este o certificare recomandată profesioniștilor care lucrează cu tehnologii precum Microsoft .NET Framework 1.0 și Microsoft .NET Framework 1.1. Pentru niveluri superioare precum Microsoft .NET Framework 2.0 sau Microsoft .NET Framework 3.5, vei avea nevoie de MCTS (Microsoft Certified Technology Specialist) pentru 2.0 sau de MCPD (Microsoft Certified Professional Developer) pentru 3.5.
MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator)
MCSA este recomandat acelor persoane care lucrează sau vor să lucreze în instalarea, mentenanța și gestionarea infrastructurii de rețea și sistem și a sistemelor de operare de servere Microsoft. Obținerea unui astfel de certificat este necesară profesioniștilor care lucrează sau doresc să lucreze pe poziții precum administrator de rețea, administrator de sistem, suport tehnic, analist de rețea.
MCPD (Microsoft Certified Professional Developer)
MCPD reprezintă un certificat care demonstrează că deții cunoștințe și abilități de a folosi cu succes aplicații care folosesc platforme precum Microsoft Visual Studio și Microsoft .NET Framework. Pentru aceste platforme există trei tipuri de certificări: MCPD Windows Developer, MCPD Enterprise Applications Developer, și MCPD Web Developer.
Sursă foto: Pexels
Certificări Cisco
Dacă certificările Microsoft vizează abilitățile de punere în aplicare a tehnologiilor Microsoft, același principiu se aplică în cazul certificărilor Cisco, care confirmă competențele IT în folosirea produselor Cisco Systems, un lider mondial în rețelele de telecomunicații. Obținerea unei astfel de certificări recunoscute internațional te va ajuta să avansezi dacă vrei să lucrezi în domeniul rețelisticii. În cazul certificatelor CISCO costurile variază între 125 și 300 dolari (în funcție de dificultate) plus costurile asociate manualelor și cursurilor.
CCNA (Cisco Certified Network Associate)
Certificatul CCNA este vital dacă lucrezi sau vrei să avansezi pe un post cum ar fi: administrator de sistem, administrator de rețea și inter-rețea, administrator ISP, specialist în securitatea informației. O astfel de certificare este considerată un standard al industriei.
Este bine de știut că un astfel de certificat are două variante: CCNA Discovery și CCNA Exploration. Principalele diferențe dintre acestea țin de nivelul diferit de aprofundare și organizare a modulelor. Ambele variante sunt împărțite în patru semestre/module, fiecare abordând o temă principală. Nivelul CCNA Discovery poate fi obținut chiar și imediat după liceu iar examenul CCNA Exploration poate fi susținut pe durata facultății sau post-universitar. Ulterior poți obține alte trei certificări CCNA, mult mai specializate: CCNA Security, CCNA Wireless, CCNA Voice (bazat pe rețele de voce).
CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert)
CCIE este o certificare standard pentru cei care vor să lucreze ca specialiști în rețelistică. Una dintre cele mai dificile certificări, aceasta este deținută de 3% dintre persoanele care sunt certificate Cisco. Astfel, nu este deloc surprinzător că prezența unui astfel de certificat în CV crește considerabil șansele de angajare.
CCDP (Cisco Certified Design Professional)
CCDP reprezintă o certificare creată special pentru acele persoane care lucrează sau vor să lucreze în proiectare de rețele, examenul fiind considerat mai puțin tehnic decât celelalte.
CCSP (Cisco Certified Security Professional)
CCSP este un certificat esențial pentru acele persoane care vor să activeze în securizarea rețelelor cu tehnologii Cisco.
Cisco Network Academy
Cisco Network Academy este o certificare realizată printr-un parteneriat între Cisco și diverse instituții de învățământ pentru a-i familiariza pe cursanți cu noțiuni necesare pentru a crea, analiza și întreține rețelele de calculatoare pe bază de tehnologii Cisco. Până acum peste 1,6 milioane de studenți au fost familiarizați cu folosirea tehnologiilor pentru rețelistică Cisco.
Certificări Linux
Prin certificările Linux îți vei putea confirma expertiza în sistemul de operare Linux și instrumentele asociate acestuia. Costul este unul standard, de 300 dolari pentru fiecare dintre cele trei niveluri, de la simplu la complex.
LPIC-1 (Junior Level Administration)
Dacă vrei să lucrezi ca administrator de rețea pe sistemele Linux, prima certificare care nu trebuie să îți lipsească este LPIC-1. Acestă certificare introductivă va demonstra că ești capabil să te ocupi de mentenanța și configurarea unui sistem Linux. Vei avea un avantaj dacă lucrezi ca administrator de rețea, administrator de sistem, dezvoltator de aplicații sau inginer de sistem.
LPIC-2 (Advanced Level Administration)
După obținerea certificării introductive Linux poți trece la nivelul următor, LPIC-2. Promovarea examenului va demonstra abilități de administrare a unui site de dimensiuni mici sau medii, precum și planificarea, implementarea, întreținerea, depanarea și securizarea unei rețele Linux, și mentenanța unui server LAN, Internet Gateway și Internet Server.
LPIC-3 (Senior Level Administration)
LPIC-3 este cel mai avansat certificat dintre cele puse la dispoziție de Linux. Pentru a susține acest examen trebuie ca înainte să fi obținut certificatul LPIC-2. Noua certificare va confirma capabilitatea profesionistului IT de întreținere a unei rețele de calculatoare Linux care sunt folosite în scopuri diferite precum și cunoștințe avansate de instalare, depanare, întreținere și securitate, capacitatea de a utiliza metode open source pentru planificarea și depanarea problemelor apărute și experiența în integrarea soluțiilor Unix.
De asemenea, o persoană certificată LPIC-3 trebuie să fie capabilă să planifice și să implementeze un mediu folosind Samba și LDAP și să cunoască la nivel avansat un limbaj de programare. Acestei certificări i se pot adăuga suplimente specializate precum Web & Intranet, Mail & Messaging, Security, High Availability & Virtualization, și Mixed Environment.
Certificări Oracle (Oracle Certification Program)
Certificările Oracle sunt recomandate acelor persoane care vor să se specializeze în baze de date. Cele mai populare certificate din această gamă vizează tehnologii precum Oracle Database 10g, Oracle 9i Database, Oracle Database 11g, sau MySQL și sunt împărțite pe trei niveluri: OCA (Oracle Certified Associate), OCP (Oracle Certified Professional), și OCM (Oracle Certified Master). Un astfel de certificat îți va fi util dacă lucrezi sau vrei să lucrezi ca administrator de baze de date sau ca dezvoltator de aplicații. Prețul unui certificat este de 250 de dolari.
OCA (Oracle Certified Associate)
O certificare OCA demonstrează abilități în folosirea Java SE 7 și cunoștințe de bază despre Java și este utilă dacă lucrezi sau vrei să lucrezi ca administrator de baze de date junior sau ca dezvoltator de aplicații.
OCP (Oracle Database 12c Administrator Certified Professional)
OCP este un certificat care atestă că poți folosi Java SE 8 și că ai abilități pentru dezvoltarea, implementarea și mentenanța unei baze de date de dimensiuni medii.
OCM (Oracle Database 12c Certified Master Exam)
Pentru a putea susține examenul pentru OCM trebuie ca anterior să fi obținut certificarea OCP și să deții cunoștințe legate de administrarea rețelelor de calculatoare Linux. Acestă certificare este cea mai avansată și poate fi susținută după ce lucrezi cel puțin cinci ani ca administrator de baze de date. Absolvirea examenului îți va valida abilitățile în administrarea bazelor de date și a rețelelor, managementul depozitelor de date, precum și cunoștințele avansate despre infrastructura rețelei.
Certificări Oracle Sun Microsystems
Sun Microsystems a creat limbajul de programare Java și apoi a achiziționat MySQL, ulterior fiind cumpărată de cei de la Oracle. Astfel, nu este surprinzător că oferă certificări în Java și MySQL (opt la număr) clasificate în funcție de gradul de specializare și de dificultate, primele trei pentru tehnologii Java standard, următoarele patru pentru Java Enterprise Edition (Sun Certified Web Component Developer, de exemplu, este o specializare a unei certificări standard – Sun Certified Java Developer) iar a opta pentru Java Micro Edition. Prețul unei certificări este același, aproximativ 250 dolari, indiferent de cât de avansate sunt tehnologiile. La acesta se mai adaugă costul manualelor și al cursului.
Sun Certified Java Associate (SCJA)
SCJA este certificatul de bază la Oracle Sun Microsystems. Prin obținerea sa vei dovedi cunoașterea conceptelor de bază ale limbajului de programare Java.
Sun Certified Java Programmer (SCJP)
SCJP este un certificat care atestă cunoștințe solide privind principiile de funcționare ale limbajului Java. Pentru a participa la acest examen nu este necesar să deții SCJA.
Sun Certified Java Developer (SCJD)
SCJD, spre deosebire de alte certificări pentru Java, nu constă doar în trecerea unui examen grilă ci implică și realizarea unui proiect de dimensiuni medii conform unor specificații legate de arhitectura sistemului și de dezvoltarea sa. Din acest motiv, este și cel mai cerut de angajatori. Ulterior, poți obține specializări precum Java Server Pages (JSP) sau Sun Certified Web Component Developer (SCWCD).
Sun Certified Business Component Developer (SCBCD)
SCBCD este esențială pentru acele persoane care folosesc sau îți doresc să lucreze cu tehnologii J2EE. Acestea sunt de bază dacă folosești dau vrei să folosești Enterprise JavaBeans (EJB) în proiectare.
Sun Certified Developer for Java Web Services (SCDJWS)
SCDJWS este un certificat care recunoaște cunoștințele despre dezvoltarea serviciilor web (arhitectura aplicațiilor, analiză orientată pe obiect și folosirea UML, dezvoltarea aplicațiilor în Java EE 6).
Sun Certified Mobile Application Developer (SCMAD)
SCMAD atestă expertiza în dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitivele mobile (smartphone și tablete). Trecerea examenului arată o bună cunoaștere a Java Technology Wireless Industry (JTWI) precum și a Mobile Media API.
Sun Certified Entreprise Architect (SCEA)
SCEA este cea mai avansată formă de certificare Oracle Sun Microsystems. Deși nu este necesară o certificare anterioară pentru susținerea examenului, va trebui să poți defini arhitectura și să creezi aplicații J2EE de la zero. Obținerea certificatului presupune susținerea unui examen cu răspunsuri multiple, elaborarea unui proiect practic precum cel necesar certificării SCJD și redactarea unui eseu cu explicații despre modul de construire al aplicației și motivarea alegerii anumitor principii de arhitectură și programare.
Doar un certificat în sine nu îți garantează întotdeauna abilități practice pentru un job în industria IT (există o mulțime de cărți care te ajută să iei cu brio examenul grilă fără a fi nevoie neapărat să înțelegi tehnologia din spatele întrebărilor), dar îți cresc șansele de a avansa în compania la care lucrezi în prezent sau de a obține acel loc de muncă pe care îl urmărești de câteva luni bune.
Sursă foto: Pexels