O schimbare de carieră sau o specializare într-un domeniu aduce cu sine necesitatea de a învăța lucruri noi sau de a aprofunda informațiile pe care deja le-ai acumulat.

Avantajele cursurilor online
Ce opțiuni de cursuri online de calitate există?
Alternative

Dacă îți dorești o carieră de programator web, designer web sau o carieră în IT și cauți surse accesibile pentru studierea domeniului, am selectat mai jos câteva cursuri online eficiente.

Avantajele cursurilor online

  • Marea lor majoritate sunt gratuite și îți oferă într-un mod structurat informațiile de care ai nevoie pentru a obține și o calificare în domeniu
  • Îți asigură mobilitate și diversitate (poți combina un curs de dezvoltare personală cu unul de programator)
  • Înveți programare web și aprofundezi diverse domenii de acasă

Ce opțiuni de cursuri online de calitate există?

În selecția de cursuri online de mai jos vei găsi o gamă largă de opțiuni, fie că vrei să te rezumi la variantele gratuite, fie că vrei să faci un pas mai departe și să îți faci un abonament. Toate variantele, însă, te vor ajuta aprofundezi tot ceea ce ține de dezvoltare de pagini web, animații, stilizări sau alte acțiuni ce au legătură cu dezvoltarea personală și profesională.

  • Coursera –  este o platformă de cursuri online înființată de niște profesori de la prestigioasa Universitate Stanford. Platforma îți permite să alegi cursuri în format video, disponibile chiar și în varianta pentru mobile.

Domenii de specializare: Project Management, Business Analytics, Big Data, Information Technology

Avantaje: trainerii care țin cursurile vin de la cele mai bune universități și companii din lume (Universitatea Princeton, Universitatea din Leeds, Google etc.), iar dacă parcurgi până la final unul dintre programele puse la dispoziție, poți obține și un certificat prin care îți sunt recunoscute competențele dobândite.

Prețuri: variază între 30 și 100 de euro

  • Udacity –  Avantajul platformei Udacity  este că îți pune la dispoziție opțiunea de a avea o evoluție integrată – adică faci un curs, interacționezi cu alți cursanți, poate prinzi și un workshop live pe care ei îl fac prin Europa și, ca bonus, primești ponturi de job-uri. Practic, te pregătesc să ai la final abilități necesare care răspund și cerințelor companiilor din industria Tech.

Domenii de specializare: Cele mai importante specializări la care ai acces sunt NanoDegree – Computer Vision, analiză de date, Front-End Web Developer, inteligență artificială etc.

Avantaje: cursurile Nanodegree pe care le pun la dispoziție sunt construite să răspundă celor mai noi trenduri de pe piața muncii, în așa fel încât poți să lucrezi pentru cele mai mari companii din Silicon Valley

Prețuri: unele cursuri sunt gratuite, însă specializările de tip Nanodegree pot ajunge și la prețul de 900 de euro

  • eCornerplatforma Universității Stanford te lasă să alegi cea mai bună variantă de învățare pentru tine – clipuri video, podcast-uri, articole. Pe site ai “colecții” de cursuri online pe un anumit subiect, pe care poți să le parcurgi pentru o înțelegere din mai multe unghiuri de abordare.

Domenii de specializare: antreprenoriat, inovație, leadership, dezvoltare personală

Avantaje: găsești multe materiale de tip “food for thought” care să te ajute să gândești în perspectivă – cum să devii un bun profesionist, ce se întâmplă pe piața de programare web etc.

Prețuri: accesul este gratuit

  • MIT Open Course Ware – este un proiect care a venit în 2002 ca o premieră pentru o universitate de renume (Massachusetts Institute of Technology) – s-a permis accesul gratuit la cursuri până atunci private.

Domenii de specializare: inginerie, arte, medicină, matematică

Avantaje: Poți parcurge o varietate largă de materiale – de la cărți de specialitate la cursuri video sau audio

Prețuri: accesul este gratuit

  • Khan Academy – este o organizație non-profit care a luat naștere în 2006 și care a conceput platforma online în așa fel încât să permită inclusiv profesorilor sau părinților să urmărească ce progrese face un elev/student.

Domenii de specializare: programare web, matematică, științe, arte, economie

Avantaje: dacă vrei să înveți un domeniu pornind de la lucrurile elementare, cursurile te iau de la zero

Prețuri: accesul este gratuit

  • Open Yale Courses  O altă universitate de prestigiu oferă acces la „universul” lor de cursuri online predate de unii dintre cei mai buni lectori. Cursurile pot fi găsite în format text, audio sau video și cu recomandări adiționale – unde poți să găsești informații similare.

Domenii de specializare: programare web, astronomie, istorie, sociologie, limbi străine

Avantaje: varietatea subiectelor – dacă te interesează subiecte specifice cum ar fi, de exemplu, literatura italiană, ai toate resursele de învățare aici.

Prețuri: accesul este gratuit

  • edX – adună cursuri online dezvoltate de diferite universități de prestigiu din întreaga lume (Sorbona, Julliard, Oxford etc.) la inițiativa MIT și Harvard. Este, de alfel, și singura platformă de tip massive open online course (ai acces la foarte multe surse de învățare, fără taxă), non-profit și open-source

Domenii de specializare: chimie, biologie, programare web, design

Avantaje: platforma oferă trei programe de certificare: MicroMaster, Profesional Certification și XSeries relevante pentru specializări precum: digital marketing, dezvoltare de aplicații, project management și user experience.

Prețuri: accesul este gratuit

  • Future Learn – Platforma a fost gândită pentru a fi cât mai accesibilă pentru cursanți. Poți la fel de bine să urmezi un curs online pus la dispoziție de Future Learn pe tabletă sau pe mobil, în funcție de programul pe care îl ai. Cele peste 200 de cursuri online sunt elaborate de instituții internaționale precum British Council, British Library, British Museum si the National Film and Television School.

Domenii de specializare: istorie, business, programare și codare

Avantaje:  poți să obții și un certificat de specializare după ce urmezi un anumit curs și treci de testarea aferentă

Prețuri: accesul este gratuit, cu excepția certificărilor pentru care se percepe o taxă

  • Alisonplatforma își are originea în Irlanda și oferă peste 1000 de cursuri gratuite disponibile în 14 limbi. Până în prezent, Alison a strâns în jur de 12 milioane de cursanți la nivel global.

Domenii de specializare: tehnologie, medicină, yoga, limbi străine

Avantaje:  poți să obții chiar și certificări pe domenii de actualitate cum ar fi GDPR sau programare în C.

Prețuri: accesul este gratuit, chiar și pentru certificări

  • Microsoft Virtual Academy – aici beneficiezi de training gratuit de la una dintre cele mai valoroase companii din domeniul IT – Microsoft.

Domenii de specializare: dezvoltare de aplicații pentru mobil, cloud development, Big Data, business inteligence, dezvoltare de jocuri

Avantaje: găsești informații relevante care țin exclusiv de programare web și pornesc de la baza domeniului până la cele mai mici detalii, cu un bonus – poți să îți urmărești evoluția online.

Prețuri: accesul este gratuit

Alternative

Dacă vrei și alte variante de cursuri online de programare web, poți încerca și:

  • Atelierul Digital de la Google – găsești module dezvoltate în funcție de cele mai actuale domenii (analiza web, marketing prin conținut etc.). Deși platforma e orientată spre zona de marketing, ca programator poți să îți iei niște notițe legate de ce mai e în vogă în online și ce caută companiile în direcția asta
  • Mozilla Developer Network – rețeaua este făcută de cei de la Mozilla, care s-au gândit că dacă vrei să lucrezi pentru ei, e mai bine să îți pună la dispoziție materialele de învățare necesare pentru a aprofunda CSS, JavaScript, Python etc.
  • Codeacademy – platforma se poate lăuda cu absolvenți a cursurilor sale care au ajuns să lucreze pentru Facebook, IMB, Google
  • W3schools – avantajul e că ai acces la tutoriale dezvoltate pentru fiecare tip de limbaj de programare în parte

Acum trebuie doar sa vezi ce ți se potrivește și să găsești modulul care să te ajute să îți atingi obiectivul, fie că este pur și simplu unul de creștere profesională, fie că e acela de a-ți satisface nevoia de cunoaștere.

Sursa foto: Unsplash, Pexels

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*