Recunoașterea diplomelor din străinătate este o problemă destul de spinoasă, fie că e vorba de străini care vor să lucreze în România sau de cetățeni români care au urmat studiile în afara țării (la universități din Uniunea Europeană sau din afara sa).

În ce condiții este recunoscută diploma de studii?
Ce obligații ai dacă îți realizezi studiile în străinătate?
De ce acte ai nevoie?

În ce condiții este recunoscută diploma de studii?

Procedura pentru recunoașterea diplomelor într-o altă țară decât cea în care s-au realizat studiile este una complexă, chiar și la nivelul țărilor din Europa de Vest.

La noi, recunoașterea sau echivalarea diplomelor obținute în străinătate este reglementată prin Centrul Național de Recunoaște și Echivalare a Diplomelor (prin Hotărârea Guvernamentală nr. 49/1999) și prin intermediul Legii nr. 200/2004 care ofere câteva indicații privind recunoașterea diplomelor și a calificărilor profesionale și al Ordinului nr. 6121/2016 pentru recunoașterea actelor de studii de nivel de licență, master sau postuniversitar, eliberate de instituții acreditate de învățământ superior din străinătate.

Mai mult, titlul de doctor obținut în centrele de cercetare-dezvoltare din străinătate sunt recunoscute sau echivalate prin OMECTS nr. 3894/2012. Uniunea Europeană, pe de altă parte, spune că echivalarea sau recunoașterea diplomelor din alte țări este necesară în câteva cazuri specifice (de exemplu, unii angajați în corporații sunt recunoscuți de angajatori fără a avea nevoie de echivalare) cum sunt exemplele de mai jos:

  • dacă vrei să te angajezi la stat, în special în Guvern, Parlament sau ca profesor
  • dacă ai făcut facultatea în străinătate și vrei să obții un master sau un doctorat în România

Nu există un sistem european unitar de recunoaște a diplomelor universitare. În cazul României, diplomele se echivalează destul de repede dacă este vorba de o suprapunere 1:1 a cursurilor (de exemplu, Facultatea de Sociologie din Varșovia ar trebui să aibă aceleași materii cu Facultatea de Sociologie din București) însă dacă ai studiat materii mai complexe sau care nu există la noi lucrurile se complică.

Atunci când se realizează o echivalare parțială a diplomei s-ar putea să fie nevoie să participi la o serie de cursuri organizate de o instituție de învățământ superior din România.

Autoritățile române recomandă chiar ca înainte de a pleca la studii în străinătate să verifici cât de ușor se echivalează o diplomă în domeniul ales. Există chiar cazuri celebre în care studenți născuți în Franța care și-au luat diploma în Germania au fost nevoiți să mai urmeze doi ani de studiu acasă pentru a finaliza echivalarea studiilor.

Înainte de a depune dosarul la CNRED (Centrul Național de Recunoaște și Echivalare a Diplomelor) informează-te asupra câtorva lucruri:

  • cât costă echivalarea
  • cât va dura procesul de recunoaștere și echivalare (în funcție de țara în care ai studiat și de complexitatea dosarului, procesul poate dura între câteva săptămâni și câteva luni)
  • ce act vei primi (o echivalare completă sau o comparație între cursurile din țară și cele realizate de tine în străinătate)
  • ce poți face dacă dosarul îți este respins

În ciuda promisiunilor, de cele mai multe ori se obține o comparație a diplomei obținute în străinătate cu documentele obținute local.

Ce obligații ai dacă îți realizezi studiile în străinătate?

În cel mai fericit scenariu, diploma îți este recunoscută de CNRED (vei primi un atestat de echivalare/recunoaște a studiilor) și îți poți continua studiile sau te poți angaja fără probleme în țară.

Dacă echivalarea completă nu este posibilă, autoritățile îți pot cere să urmezi un stagiu de adaptare la sistemul universitar local (maxim trei ani) sau să dai o probă de aptitudini. Stagiul de adaptare poate fi cerut, conform legislației în vigoare, în trei cazuri:

  • atunci când ai studiat un domeniu practic sau teoretic diferit în totalitate de cel mai apropiat echivalent românesc
  • atunci când locul de muncă la care vrei să te angajezi în România implică activități profesionale diferite față de un echivalent pe același post în țara în care ți-ar realizat studiile
  • atunci când durata studiilor din străinătate este mai scurtă cu cel puțin un an față de cel mai apropiat echivalent românesc

De ce acte ai nevoie?

Pentru a primi documentul de echivalare sau comparația între studiile realizate în străinătate și cele locale va trebui să realizezi un dosar în care să aduni mai multe documente:

  • Cerere adresată Ministerului Educației pentru a solicitare recunoașterea diplomei Este indicat chiar să menționezi scopul; de exemplu, pentru a te angaja într-un post oficial sau pentru a-ți continua studiile în țară
  • Actul de studiu în copie legalizată, dacă este în română, sau în traducere legalizată
  • Dovada achitării sumei percepute pentru realizarea echivalării

Mai mult, dacă dorești echivalarea pentru a obține un loc de muncă în România, vei avea nevoie de la viitorul angajator de următoarele informații (care se vor adăuga la dosar):

  • adresa firmei și postul pe care urmează să îl ocupi
  • copie după certificatul de înmatriculare al firmei

Recunoașterea și echivalarea diplomei de studii în străinătate este un proces complex și de lungă durată. Cu perseverență și puțin noroc, te vei bucura de documentul de echivalare al studiilor în câteva săptămâni.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*