Noua normalitate a sosit în viața noastră fără niciun avertisment, dar cu multe riscuri ce trebuie prevenite zi de zi. Atitudinea pasivă nu intră pe lista opțiunilor pe care le are mediul de afaceri. Măsurile inovatoare ce pot fi luate acum sunt de natură să imunizeze nu numai indivizii, ci și mediul în care aceștia trăiesc. Prin inițiative fără precedent, avem ocazia de a întări echipele și de a le oferi rezidenților un mediu în care să se afirme cu adevărat.

Distanțarea socială a golit, pentru câteva luni bune, etajele marilor parcuri de business din toată lumea. Teama a devenit noua stare de fapt, iar incertitudinea a luat locul optimismului care ne caracteriza la începutul anului. Știam cu toții că există o criză sanitară în Asia, dar nu credeam că iminența ei își va pune amprenta asupra întregii lumi si a vieții noastre de zi cu zi, precum și asupra rezultatelor financiare ale organizațiilor în care activăm. Ușurința de a lucra din confortul casei le-a oferit angajaților din domeniul economic, din IT sau din industriile creative, libertate și siguranță. Pentru cei care aleg să vină în continuare la birou, măsurile de securitate, precum monitorizarea temperaturii sau existența dispenserelor cu dezinfectant, reprezintă un sprijin important. Cu toate acestea, este cazul să recunoaștem un fapt evident: distanțarea fizică și adaptările realizate până acum nu le pot readuce firmelor fluxul de lucru al perioadei pre-Covid 19. Proprietarii de clădiri care găzduiesc birouri au responsabilitatea de a dinamiza încă o dată acest segment. Care este, așadar, soluția?

„Noua misiune a locului de muncă se învârte în jurul experiențelor ce pot fi create aici. Avem nevoie să dăm un suflu nou spațiilor de lucru, pentru a găsi modalități noi prin care tinerele talente pot fi atrase și păstrate”, este de părere Liviu Tudor, fondator și președinte al Genesis Property, companie de investiții și dezvoltări imobiliare ce deține două parcuri de birouri de clasa A în București, cu o suprafață închiriabilă de peste 150.000 mp. Dezvoltatorul ce ocupă și funcțiile de președinte al RABO, respectiv președinte al EPF – European Property Federation, a inițiat elaborarea unui standard de protecție denumit IMMUNETM Building Standard, pe care deja îl testează în clădirile deținute de compania sa. În viziunea lui Liviu Tudor, clădirile de birouri trebuie imunizate la fel cum o persoană caută să își întărească sistemul imunitar pentru o sănătate mai bună.  

Standardul IMMUNETM reprezintă un set de peste 100 de recomandări din domeniul securității sanitare ce vizează toate etapele existenței unei clădiri de birouri, de la proiectarea și utilizarea ei până la administrarea acesteia zi de zi. Măsurile incluse în standardul gândit ca o platformă open-source includ și echipamente de performanță ridicată pentru filtrarea aerului la nivelul de puritate obținut în spitalele de top, precum și monitorizarea permanentă a parametrilor de siguranță. Mai mult, proprietarii clădirilor de birouri ar trebui, conform noului standard, să pună la punct facilități noi, precum o cameră de carantină, spații de depozitare destinate materialelor de protecție, dar și o echipă de profesioniști special instruiți. Evaluarea realizată de un corp de experți independenți generează atribuirea unuia dintre cele trei calificative de imunitate, așadar eforturile de a adapta un spațiu de lucru sunt răsplătite cu recunoaștere construită pe competență. Importanța unui birou sigur pentru sănătate merge dincolo de provocarea pe care o trăim cu toții în acest moment. 

Un mediu de lucru în care tinerii capabili se simt stimulați să își dezlănțuie potențialul este cea mai bună promisiune a unui viitor pe care nu doar îl anticipăm, ci îl generăm prin acțiunile noastre concrete.

Credit foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*