Atunci când interacționezi în mod plăcut și relaxant cu echipa ta și îți consolidezi relațiile cu membrii acesteia, creierul eliberează oxitocină, un hormon asociat cu satisfacția și plăcerea. Însă funcționalitatea și beneficiile care apar atunci când faci parte dintr-o echipă echilibrată nu se obțin instantaneu. Uneori, e nevoie ca echipa să se „închege” pentru ca personalitățile diferite ale celor care fac parte din ea să se armonizeze. De aceea s-au inventat team building-urile.

Ce este un team building
Care sunt beneficiile unui team building
Ce tipuri de team building-uri există
Idei de team building

Ce este un team building

Pentru a fi eficienți, oamenii trebuie să colaboreze pentru realizarea unui scop comun în mod coordonat și cooperant. Prin urmare, un team building este un proces sistematic menit să îmbunătățească relațiile de lucru și funcționarea echipei, cum ar fi rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și rezolvarea conflictelor, care să permită grupului să depășească orice barieră care ar putea bloca realizarea obiectivelor.

Pentru mulți, această misiune orientată spre rezultat este obiectivul real și pragmatic al unui team building. Prin urmare, un team building ar putea avea ca scop, pur și simplu, să identifice și să dezvolte comunicarea eficientă în cadrul echipei.

Din altă perspectivă, team building-ul reprezintă o oportunitate de coaching, dar pentru un întreg colectiv. Scopul unui team building este de a se ajunge la o echipă mai sudată, la o comunicare mai eficientă și la o mai bună interacțiune.

shutterstock 619716611

Care sunt beneficiile unui team building

Beneficiile unui team building se evidențiază atât pentru angajator, cât și pentru angajat:

Pentru angajat

Angajatul ajunge să coopereze mai bine în cadrul echipei în urma unui team building, în urma interacțiunii mai strânse, într-un mediu relaxat, cu colegii săi. El își poate perfecționa:

  •  Eficiența în realizarea sarcinilor – team building-ul presupune confruntarea cu sarcini complexe și probleme asociate, unde probabil nu există un singur răspuns corect, însă echipa va trebui să cadă de acord asupra unuia singur.
  •  Calitatea deciziilor – într-un team building se pot genera mai multe idei decât ar putea găsi orice individ, iar deciziile sunt luate mult mai responsabil.
  •  Acuratețea deciziilor – evaluările sunt mult mai bune dacă trec prin „filtrul” unei echipe decât doar prin judecata individuală a sarcinilor, fapt ce poate implica o eroare aleatorie.
  •  Asumarea riscului – s-a demonstrat că team building-ul duce la crearea încrederii pentru a prelua riscuri mai mari, dar evaluate și asumate.
  •  Motivația – team building-ul crește moralul și îi determină pe indivizi să performeze la un nivel mai înalt.
  •  Viteza de învățare – team building-ul creează un mediu propice pentru progres, care permite membrilor echipei să învețe mai repede decât indivizii care lucrează singuri.

shutterstock 245163613

Pentru angajator

Beneficiile pentru angajat se traduc, în timp, și în beneficii pentru angajator. O mai bună comunicare în echipă determină productivitate, iar lipsa conflictelor presupune mai puține probleme, la nivel de management.

O echipă sudată nu va avea nevoie de micromanagement și va funcționa echilibrat, de la sine. Angajatorul unei echipe armonioase se bucură numai de avantaje.

photo 1498622205843 3b0ac17f8ba4

Ce tipuri de team building există

Există mai multe tipuri de team building-uri, în funcție de criteriul după care le selectezi. Din punctul de vedere al organizării, avem team building-ul axat pe activități, cel axat pe dezvoltarea de noi competențe, pe evaluarea personalității sau pe rezolvarea unor probleme.

Cel mai adesea, companiile recurg la team building-ul axat pe activități care au loc într-un mediu nou pentru angajați: la munte, la mare, într-un alt oraș sau măcar într-un alt loc decât sediul central al firmei.

Evenimentele sociale pot reuni echipa la munte, la un meci, la un picnic, la un joc de societate, la un fussball, la un concert sau la piesă de teatru sau, pur și simplu, la un brunch în cadrul căruia membrii echipei pot socializa în voie, uneori chiar însoțiți de partenerii lor de viață.

Evenimentele dedicate trainingului sunt mai solicitante decât cele sociale, însă, de multe ori, echipa iese mai câștigată. Departe de birou, dar împreună, angajații se pot concentra pe învățarea de noi competențe, pe crearea unor legături cu colegii și pe reprezentarea companiei ca o echipă. Evită trimiterea aceluiași grup de oameni la toate evenimentele de afaceri out-of-office, cu excepția cazului în care compania are un personal redus, astfel încât toți angajații să aibă șansa de a interacționa unul cu celălalt.

Chiar și activitățile de voluntariat pot deveni team building-uri, atât timp cât participă împreună mai mulți membri ai echipei. Compania se poate alătura inițiativelor pentru plantarea unor copaci sau de reîmpădurire, unui semi-maraton cu o cauză nobilă sau reprezentanții acesteia pot vizita și face donații unei case de bătrâni, în calitate oficială.

photo 1475506631979 72412c606f4d

3 idei de team building

Iată câteva idei pentru un team building informal, ce poate avea loc într-un mediu relaxant, fără reguli precise, dar cu scopul de a consolida echipa:

Un curs colectiv de gătit

Emisiunile culinare au lansat moda gătitului, iar gătitul în echipă poate fi distractiv chiar și pentru cei care nu au deloc astfel de abilități. Spre exemplu, Culinaryon propune workshopuri distractive în cadrul cărora se formează mici echipe ce primesc sarcini precise de la chef-i.

Spre exemplu, la un curs de preparat paste, echipele vor pregăti aluatul de paste și apoi îl vor uni într-o foaie de câțiva metri pe care o vor plimba, în ritm de dans, prin mașinile de făcut tăieței. Pentru eficientizarea sarcinilor, fiecare membru va primi un rol precis.

Escape room

Poți închiria un întreg escape room și împărți echipa astfel încât fiecare grup format din șase membri să intre în câte o cameră tematică. Ei trebuie să găsească cheia care-i va scoate din acea încăpere, în maximum o oră, altfel vor pierde.

Pentru ca această „căutare de comori” să funcționeze, fiecare mică echipă trebuie să se organizeze astfel încât fiecare membru să-și concentreze atenția pe o anumită zonă sau pe o anumită activitate și să nu piardă timpul. Un mod distractiv și eficient de a stimula interacțiunea.

Un workshop de spontaneitate

O altă idee ar fi un workshop de spontaneitate, care-i va face pe colegi să își aducă aminte de copilărie, prin jocuri comice, care le solicită prezența de spirit. Spre exemplu, trainerul ar putea să le ceară să creeze împreună o poveste, să joace „Oglinda” sau să citească dintr-o carte cu un anumit ton care să imite ceva specific, cum ar fi o cântăreață de operă, un cocoș sau un strigăt de spaimă.

photo 1512168681409 241f42d14bef

Team building-urile oferă experiențe de neuitat, care permit colegilor să concureze eficient și deschid oportunitatea, pentru personalul de la toate nivelurile ierarhice ale unei corporații, să conlucreze ca adevărați jucători de echipă.

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*