Știm că te străduiești să dai tot ceea ce ai mai bun la serviciu. Se întâmplă însă uneori să fie nevoie să îți convingi și colegii de acest lucru sau să îi motivezi să dovedească și ei același grad de implicare ca și tine în proiectele la care lucrați împreună.
Cum nicio muncă în echipă nu se poate face fără ședințe de lucru și prezentări, multe din momentele-cheie ale activității voastre vor avea loc în sala de ședințe, în timp ce vizionați împreună aceleași materiale… pe un ecran, un whiteboard sau un flipchart? Dacă vei urma recomandările ultimelor studii în domeniu, concluzia este clară: e cazul să „răcești” relația cu PowerPoint-ul și să te orientezi către o tablă magnetică.
Ce este tabla magnetică și cum se folosește?
Tipuri de table magnetice
Cum alegi cea mai bună tablă magnetică?
Cum se montează o tablă magnetică?
Cum se întreține o tablă magnetică?
Ce este tabla magnetică și cum se folosește?
Tabla magnetică sau whiteboardul nu sunt unul și același lucru, deși multă lume crede acest lucru. O tablă magnetică este o tablă confecționată din mai multe straturi (de regulă trei) de materiale feromagnetice vopsite cu substanțe speciale și intercalate cu straturi de carton, pe a cărei suprafață se pot lipi magneți.
Tablele magnetice și-au câștigat popularitatea mai întâi în instituțiile de învățământ, unde au înlocuit vechile table negre. Principalul lor avantaj în acest sens a fost faptul că praful de cretă nu se mai împrăștie de pe suprafața lor cum se împrăștia de pe tablele vechi. Tablele magnetice verzi, pe care se scrie cu cretă, pot fi șterse mult mai ușor, lăsându-se mai puțină mizerie în urmă, iar aerul din clasă va fi mult mai curat. Pe tablele magnetice albe, așa-numitele whiteboarduri, se scrie cu markere speciale colorate. În cazul acestora, ștergerea e chiar și mai delicată, nu mai avem praf de cretă deloc, iar culorile markerelor sunt mult mai intense și mai vizibile decât cele ale cretei colorate.
Ulterior, tablele magnetice albe au fost adoptate și în companii, unde sunt folosite și ca suprafață de scris, și ca suport pentru alte materiale (de obicei, magneți sau post-it-uri), pentru ședințe, prezentări sau ca avizier.
Whiteboard sau flipchart?
Pentru situația în care ai nevoie de un suport pe care să scrii în timpul unei ședințe sau al unei prezentări, tablele magnetice se află în concurență directă cu flipcharturile. În fond, ambele sunt folosite în același scop, iar din punct de vedere al investiției financiare sunt comparabile.
Ai putea prefera un flipchart doar dacă te gândești că vei avea nevoie des, în timpul prezentărilor, de informații pe care le-ai scris anterior și la care să revii. În fond, tabla se șterge, colile de hârtie rămân. Gândește-te însă și la faptul că, dacă se întâmplă să păstrezi niște informații scrise în timpul unei prezentări, fotografiile ar putea fi și ele o soluție la fel de bună. De asemenea, ar fi indicat să te gândești și la o soluție pentru reciclarea colilor folosite, fiindcă un flipchart utilizat des consumă cantități foarte mari de hârtie pentru informație destul de puțină.
Desigur, dacă ai un buget mai mare, te poți orienta către un flipchart magnetic și sunt o mulțime de cazuri în care și un flipchart, magnetic sau nu, și o tablă ar răspunde la fel de bine nevoilor tale. Până la urmă, există și table magnetice mobile, fixate pe suporturi care se pot muta dintr-o sală în alta la fel de ușor ca un flipchart. Alegerea va depinde în mare măsură de ce simți că ți-ar fi mai comod sau ce crezi că ți-ar fi mai util pe termen lung, în eventualitatea în care ai putea schimba modul de utilizare.
O tablă magnetică îți va oferi mai multe funcționalități decât un flipchart, iar utilizarea ei nu va genera nici deșeuri. Pe lângă posibilitatea de a o folosi și ca avizier și de a crea prezentări mai complexe utilizând magneți deplasabili, multe table magnetice albe pot fi transformate la nevoie și în table interactive (smartboarduri).
De asemenea, există și o situație în care tabla magnetică va fi singura alegere potrivită: cea în care vei avea nevoie să scrii pe suprafețe mari. Tablele magnetice se pot fabrica într-o varietate mare de dimensiuni, unele având chiar părți mobile (ca un triptic, de exemplu), pentru orice tip de cerințe.
Tabla magnetică pentru copii
Chiar dacă este o informație fără vreo utilitate pentru birourile obișnuite (cu excepția, poate, a zilelor în care angajații își aduc copiii la serviciu), merită totuși menționat succesul de care se bucură în continuare tablele magnetice printre cei mici.
Pe lângă obișnuitele table verzi pentru cretă care au devenit o prezență ubicuă în școli, există multe modele de whiteboarduri cu accesorii (litere, cifre, operatori matematici, numărătoare, ceas etc.) concepute special pentru copii. Ele pot reprezenta în același timp și o jucărie, și un important instrument de învățare.
Și adevărul este că nu e neapărată nevoie să ai o grădiniță sau o școală privată ca să merite să iei în considerare achiziția unui whiteboard pentru cei mici: acesta și-ar putea dovedi utilitatea și în alte locuri, cum ar fi un restaurant family-oriented sau sala de așteptare a unui cabinet medical.
Tipuri de table magnetice
Există mai multe tipuri de table magnetice, în funcție de materialele din care sunt confecționate, de materialele de scris, dar și de scopurile pentru care au fost concepute.
Tabla magnetică lăcuită
Tablele magnetice lăcuite sunt opțiunea cea mai ieftină existentă pe piață. Acestea rezistă bine în timp, cu condiția să fie întreținute corespunzător.
Trebuie curățate numai cu spray-ul special și protejate cu atenție de zgârieturi, fiindcă în zonele zgâriate markerul va fi imposibil de șters. Durata lor de viață este de cel mult 10 ani.
Tabla magnetică ceramică
Tablele confecționate din material ceramic sunt mai scumpe, dar au o rezistență mult mai ridicată la zgârieturi și o durată de viață de 25 de ani, așa că sunt ideale dacă vă doriți să le puteți folosi pe termen lung.
Tabla magnetică de sticlă
Tablele magnetice de sticlă se pot fabrica în diverse culori și conțin și ele material ceramic, fiind de asemenea o alegere rezistentă în timp.
Tabla magnetică verde
Cunoscută și ca tablă școlară, tabla verde pe care se scrie cu creta este de mult timp o prezență obișnuită în școli. Aceste table verzi pot fi atât lăcuite, cât și ceramice – alegerea instrumentelor de scris potrivite este condiționată doar de stratul de suprafață al tablei.
Tablele mobile
Tablele mobile sunt de diverse tipuri. Ele pot fi table de tip triptic, cu părți mobile care se deschid și se închid, create pentru persoanele care au nevoie uneori de suprafețe mari mari pe care să scrie, sau pot fi table fixate pe alt tip de suporturi decât peretele, suporturi care se pot muta ușor dintr-un loc în altul. Unele dintre ele folosesc stative cu trei picioare, precum cele ale flipcharturilor. Altele sunt montate pe niște cadre dreptunghiulare, uneori fixate pe un ax care le permite să fie rotite și folosite și pe față, și pe spate.
Cum alegi cea mai bună tablă magnetică?
Printre criteriile principale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi o tablă magnetică, trebuie să fie următoarele: dimensiunile, instrumentele de scris pe care le preferi, sistemul de prindere, materialele, accesoriile și funcționalitățile pe care le dorești.
Unul din principalele motive care ar putea să te influențeze să alegi o tablă în detrimentul unui flipchart este multitudinea opțiunilor privind dimensiunile. În funcție de suprafața pe care vrei să o ai la dispoziție, îți poți comanda tabla ideală – de obicei, orice model poate fi executat pe mai multe dimensiuni.
În ceea ce privește instrumentele de scris, poți alege între cretă și markere, iar adevărul e că fiecare variantă vine și cu mici dezavantaje. Creta te poate murdări mai mult și poate elibera praf pe care ajungi să îl inspiri. Cerneala markerelor se duce foarte ușor de pe tablă, este însă mai greu de curățat dacă te-ai pătat cu ea pe mâini.
Întreabă-te în primul rând unde și cât de des vei folosi tabla magnetică. În funcție de acest lucru vei hotărî ce durată de viață îți dorești să aibă și vei alege materialul. Chiar dacă tablele ceramice sunt mai scumpe, folosite des pe o perioadă îndelungată se vor dovedi o investiție mai bună decât cele lăcuite. Tot așa vei alege și sistemul de prindere sau suportul: există table care se agață ca un tablou, table prinse în colțuri rigide, table flipchart etc.
Accesoriile pot fi și ele destul de diverse: magneți, markere, bureți, spray-uri și șervețele de curățare, cleme pentru prinderea hârtiilor de flipchart sau varietatea de figurine, socotitoare, numărătoare sau alte asemenea „jucării” gândite pentru cei mici.
Cum se montează o tablă magnetică?
Tablele magnetice se instalează în general foarte ușor, eventuale dificultăți putând apărea în cazul în care aveți o tablă de dimensiuni foarte mari, a cărei montare va necesita probabil ajutorul mai multor persoane.
În materialul video de mai jos puteți vedea cum se instalează unul din cele mai comune modele de tablă magnetică:
Cum se întreține o tablă magnetică?
Pentru a fi în stare bună cât mai mult timp, o tablă magnetică trebuie îngrijită cu atenție. Marea majoritate a situațiilor în care o tablă magnetică se deteriorează se datorează folosirii necorespunzătoare a acesteia.
În primul rând, fii atent la instrucțiunile ei de utilizare. Ai grijă să nu scrii pe ea cu alte materiale decât cele recomandate: mare atenție să nu încurci markerele de scris pe tablă cu unele permanente, fiindcă pe acestea din urmă s-ar putea să nu le mai poți șterge complet. Cel mai sigur ar fi să nu depozitezi markere permanente în locurile în care ar putea fi confundate cu cele pentru tablă, dar dacă totuși accidentul are loc, scrie peste markerul permanent cu unul potrivit și șterge apoi. Cerneala markerului permanent se poate duce astfel împreună cu cealaltă.
Nu apela la improvizații și nu șterge tabla cu alte substanțe decât cele recomandate (spray, bureți), fiindcă există riscul ca suprafața ei să se mătuiască și să își piardă din proprietăți.
Un alt potențial pericol pentru tablele magnetice sunt zgârieturile și lovirile, care îi pot deteriora suprafața sau ramele. Dacă ramele se mai pot schimba, suprafața zgâriată nu mai poate fi salvată. Cerneala care ajunge în zgârietură nu va mai putea fi ștearsă, iar zgârietura riscă să se adâncească în timp, așa că străduiți-vă să evitați astfel de accidente.
Umflarea sau vălurirea suprafeței tablei poate avea loc atunci când suprafața de scris suportă lovituri puternice care îi îndoaie unele straturi, atunci când produsul este de calitate slabă (de obicei, acest risc există la tablele cu perioadă de garanție foarte scurtă, de unu-doi ani) sau atunci când tabla este depozitată într-un spațiu cu temperatură necorespunzătoare. De aceea, este indicat să vă orientați spre table cu o perioadă de garanție mai lungă și să evitați depozitarea lor în locuri umede sau acolo unde au loc variații mari de temperatură.
Dacă încă nu ești hotărât în ceea ce privește achiziția unei table magnetice, îți sugerăm să descoperi aici una din modalitățile ingenioase prin care o astfel de investiție poate fi valorificată cu rezultate surprinzătoare. Tablele magnetice sunt un instrument foarte versatil care îți poate aduce plus valoare atât în activitatea profesională, cât și în cea casnică sau în educația copiilor.
Surse foto: Shutterstock, Pinterest
Tabla magnetica este intr-adevar un sistem de afisare si comunicare foarte practic si eficient in orice institutie de invatamant sau companie, existand numeroase modele din care poti alege, in functie de nevoile si preferintele tale!