Petreci multă vreme la birou, uneori, chiar mai mult de opt ore pe zi, așa că este foarte important ca spațiul de lucru să fie unul în care să te simți inspirat și care să te ajute să dai randamentul dorit.

Dacă lucrezi într-un domeniu creativ (arhitectură, fotografie, massmedia și comunicare etc.), modul în care biroul tău este amenajat și decorat poate îți influența semnificativ munca și starea de spirit. Tocmai din acest motiv, pe lângă tradiționalele computere, mese și scaune, în spațiul de lucru ar trebui să se regăsească și câteva elemente menite să te ajute să fii mai productiv și creativ.

Investește într-o bibliotecă la birou

Cărțile, biografiile, albumele foto, revistele, ziarele și publicațiile de nișă pot fi o sursă excelentă de inspirație pentru tine și colegii de la muncă. Prin intermediul lor, poți identifica diferite patternuri din zona ta de activitate, poți vedea ce s-a făcut deja și cum au procedat alții, dar și la ce alte unghiuri de abordare poți recurge.

Studiază topurile de specialitate, fă o selecție de câteva titluri bune, scrise de autori cu renume, iar apoi dă o fugă la librărie (sau accesează o librărie online). De asemenea, ar fi de folos să ai și un abonament la câteva publicații de interes, pentru a ține tot timpul pasul cu noutățile și tendințele.

Joacă-te cu sistemul de iluminat

Lumina este foarte importantă la birou, motiv pentru care trebuie să acorzi atenție sporită acestui aspect. În timpul zilei, varianta ideală este cea în care te bucuri de multă lumină naturală, asta, bineînțeles, dacă spațiul o permite.

În locurile închise, care nu au geamuri, un sistem de iluminat performant te va ajuta să îți faci treaba cum trebuie. O soluție bună sunt tuburile cu LED, care sunt destul de discrete și nu schimbă în vreun fel designul spațiului. Sunt ușor de instalat, au o durată îndelungată de viață, luminează foarte bine și consumă puțină energie, ceea ce te va ajuta să faci și economie la birou.

Vopsește pereții în mai multe culori

Pereții albi nu inspiră pe nimeni și nici nu arată prea bine atunci când se murdăresc. În schimb, dacă alegi să adaugi și un strop de culoare, biroul tău va avea mai multă personalitate.

Albastrul, de exemplu, este o culoare asociată cu încrederea, logica, eficiența și comunicarea, așa că o poți folosi în sălile de ședință. Galbenul reprezintă emoția, optimismul, creativitatea, fiind o nuanță potrivită pentru locurile în care au loc brainstorminguri sau în care lucrează efectiv oamenii.

Roșul simbolizează curajul și pasiunea, așa că n-ar strica să aduci și câteva piese în acestă culoare în birou, pentru momentele în care ai nevoie de un imbold creativ. Portocaliul este o culoare plăcută, primitoare, potrivindu-se de minune în recepțiile clădirilor de birouri, în timp ce verdele transmite ideea de echilibru, de armonie.

Alege câteva piese de decor

Sigur, un spațiu ar trebui să fie, înainte de orice altceva, funcțional și bine organizat, cu dosarele, materialele de lucru si diferite alte dispozitive și gadgeturi puse la locul lor.

Însă acest decor nu inspiră pe nimeni, așa că nu ar strica să îl mai „îmblânzești“ puțin și să îl transformi într-un loc ceva mai prietenos. Poți aduce câteva tablouri, ghivece și vaze pentru flori (plantele chiar înveselesc orice spațiu), rame foto pentru cele mai haioase instantanee cu echipa, perne decorative pentru scaune, iar lista poate continua. Ideea este să îți amenajezi biroul în așa fel încât să te simți cât mai bine pe parcursul orelor petrecute acolo.

Creează spații de relaxare

Unii oameni funcționează în echipă, în spațiile mari și zgomotoase, alții lucrează mai bine pe cont propriu, în zone mai retrase. Din acest motiv, ar trebui să existe un echilibru între spațiile comune și cele intime, pentru momentele în care vrei să recreezi sau să te concentrezi fără să îți distragă cineva atenția.

Dacă amenajarea este de tip open space și nu există spațiu pentru construirea unor lounge-uri sau a unor camere mai mici, ar putea fi utile câteva separeuri de birou sau rafturi care să creeze senzația de intimitate pentru fiecare persoană în parte.

Sursa foto: Shutterstock.com

Total
18
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*