Într-un sistem medical cu multe provocări și probleme, pacientul este cel care are cel mai des de suferit. Lipsa de organizare din multe spitale de la stat, lipsa medicamentelor sau personalul limitat fac ca pacienții să nu mai aibă încredere în serviciile publice și apelează tot mai des la cele de la privat. Ajutați și de faptul că mulți dintre angajatori adaugă la pachetul salarial și asigurare medicală privată, aceștia preferă să meargă la o clinică din afara sectorului public.

Astfel s-a ajuns ca, în 2018, 87% dintre unitățile medicale cu potențial de prevenire a afecțiunilor să fie private, cum reiese dintr-un raport publicat de România Liberă în acest an. „Medicina de familie, esențială pentru funcționarea eficientă a sistemului medical este, dacă putem spune așa, aproape în totalitate privată. Spun asta pentru că vorbim de 99%. La fel se întâmplă și în cazul stomatologiei. Cu greu mai găsești un cabinet de stat.”, declara în vara acestiu an Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

  1. Un sistem centralizat

Posibilitatea de a-și face programare online, de a primi rezultatelor analizelor pe mail și de a accesa toate aceste date cu un singur click reprezintă un mare avantaj pe care sectorul medical privat îl oferă pacienților, spre deosebire de cel public. În același timp, multe dintre clinicile private pot foarte ușor să dețină și cititoare de carduri de sănătate, pentru a putea avea acces la tot istoricul medical al pacientului, în condițiile în care se afla sub contract cu Casele teritoriale de sănătate.

  1. Viteza

Un raport al Institutului Național de Statistică publicat în anul 2016 arăta că 75% din unitățile medicale din România în acel an erau private, acestea reușind să crească în 15 ani cu 300%. Extinderea rețelei private de sănătate a reprezentat și un avantaj considerabil pentru mulți pacienți, care au ales clinicile private și datorită poziționării lor. Aceștia mai degrabă ar merge într-un loc care se află mai aproape de casă, atunci când este vorba despre analize simple sau teste medicale. În plus, apelând la serviciile unor specialiști fiscali, clinicile private au reușit să atingă o mai bună optimizare de costuri pentru a oferi facilități mai bune pacienților, dar și servicii medicale mai rapide.

  1. Unii specialiști s-au mutat la privat

Mulți pacienți își urmează medicul pe care îl cunoaște și în care are încredere. Iar potrivit unui raport publicat în 2011 de către Ziarul Financiar, sectorul privat avea la acea dată peste 11.000 de specialiști, din cei peste 50.000 de medici la nivel național. Datele nu arată însă câți dintre medicii de la privat lucrează exclusiv în afara sistemului public de sănătate. Alături de investițiile în aparatură medicală nouă și de condițiile de internare de la privat, specialiștii reprezintă un argument important pentru care pacienții aleg clinicile private în detrimentul celor de la stat.

  1. Lipsa de încredere în sistemul public

Spitale cu aparatură veche, personal insuficient, clădiri cu probleme și condiții generale dezamăgitoare. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care unii pacienți pot considera că nu au încredere destulă în sistemul public de sănătate și aleg să meargă mai degrabă spre cel privat.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: By Andrei_R

Total
12
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*