Conform unui studiu efectuat in 2016, oamenii isi petrec in ziua de azi peste 90% din timp in interiorul unor spatii inchise: 87% in incaperi si 6% in diverse mijloace de transport. În aceste conditii, calitatea aerului din spatiile in care lucram, dormim sau ne relaxam se dovedeste a fi un factor cu o influenta foarte mare asupra starii noastre de sanatate si a capacitatii noastre de munca, indiferent de tipul de activitate pe care il prestam.  Vestea buna este ca, spre deosebire de poluarea exterioara, scaderea poluarii interioare sta in puterea fiecaruia dintre noi. Ce poti face, asadar, pentru crearea unor conditii cat mai propice pentru desfasurarea activitatilor indoor?

1. Asigura umiditatea corespunzatoare

In ciuda faptului ca umiditatea aerului este mult mai greu perceptibila in comparatie cu temperatura, influentele ei asupra sanatatii si productivitatii noastre sunt la fel de importante.

In cazul unei umiditati prea scazute apar efecte nedorite precum uscarea pielii, iritarea ochilor sau afectiuni respiratorii. Un nivel de umiditate peste cel normal (45% – 55%) favorizeaza aparitia mucegaiurilor si ciupercilor, afectand nu doar omul, ci si peretii, mobila sau diverse obiecte.

Reumatismul, infectiile bacteriene, alergiile, problemele respiratorii sau scaderea generala a imunitatii pot fi toate agravate sau chiar cauzate de umiditatea prea mare a aerului pe care il respiram in mod curent. De asemenea, aceasta iti poate schimba perceptia asupra temperaturii si a mirosurilor din camera, facandu-le uneori insuportabile.

Toate aceste probleme se pot rezolva, spre exemplu, cu ajutorul unui astfel de aparat, care poate fi folosit atat in orice birou, cat si in garaje, pivnite, mansarde, ateliere, depozite, arhive, sau la uscarea suprafetelor unor constructii noi. Mai precis, un dezumidificator profesional nu ar trebui sa lipseasca din orice tip de edificiu – scoate apa din aerul din incapere facandu-l mai respirabil, mai sanatos si mai putin daunator pentru sanatate.

2. Rezerva loc in camera pentru cateva plante de birou sau de apartament

Oxigenarea insuficienta a incaperilor poate conduce rapid la dureri de cap, oboseala crescuta, la scaderea capacitatii de concentrare si a randamentului la birou, precum si la scaderea calitatii somnului.

Dracaena, ficusul si aloe vera sunt doar cateva dintre plantele comune si accesibile care pot imbunatati simtitor calitatea aerului intr-o incapere, oxigenand atmosfera si ocupand putin spatiu. De asemenea, rolul estetic nu trebuie nici el ignorat, verdele naturii avand efecte pozitive asupra starii psihice a oamenilor. Alti luptatori de mare calibru impotriva poluarii din interioare sunt crinul peace, palmierul bambus, crizantemele, feriga si iedera englezeasca.

rsz alvin engler 48444

3. Foloseste inteligent aerul conditionat

Desi in perioadele de canicula chinuitoare multi dintre noi avem tentatia de a seta temperatura aerului conditionat fie cat mai jos, fie la temperatura fixa la care ne simtim cel mai bine, diferenta dintre temperatura exterioara si cea din interior nu ar trebui sa fie niciodata mai mare de 10°. Chiar daca afara sunt 37°, iar noi ne-am dori in camera 22°, e recomandabil sa ne multumim cu 27°.

Evitarea socurilor termice este mai buna pe termen lung si pentru organismul nostru si pentru aparatele de aer conditionat, care sunt create sa functioneze intre anumiti parametri.  Nu uita sa asiguri mentenanta si curatirea aparatului tau de aer conditionat, nu il tine deschis non-stop si orienteaza-l intr-o directie in care sa nu bata direct asupra ta sau a altei persoane.

4. Evita substantele volatile sintetice

Odorizantele de camera sau de masina, lumanarile parfumate sau diversele vopsele si lacuri sunt toate produse create special pentru crearea unei atmosfere interioare placute, fie prin miros, fie prin factorul estetic. Cu toate acestea, multe din ele contin compusi care au efecte secundare (in cazul vopselelor sau lacurilor care elibereaza substante volatile toxice) sau chiar efecte opuse celor scontate (in cazul odorizantelor sintetice cu mirosuri pregnante sau al lumanarilor din parafina).

Evita cat poti expunerea la produse sintetice si inlocuieste-le cu alternative naturale (spre exemplu, lumanari pe baza de soia sau de ceara de albine).

5. Nu uita sa aerisesti ori de cate ori este nevoie

Cu totii stim si, deseori, chiar simtim cat de importanta e aerisirea curenta a spatiului in care stam. Cunoastem insa si micile conflicte aproape nelipsite de la locul de munca atunci cand vine vorba de aerisirea spatiilor de birouri. In ziua de azi, aproape oricine stie cum e sa lucrezi intr-un open space care nu se goleste complet nici macar in perioada pranzului si unde fiecare coleg are propriile preferinte si sensibilitati legate de temperatura si curentul pe care il creeaza geamurile si usile deschise.

Oricat de greu ar fi sa ajungi la un consens cu colegii in privinta aerisirii, nu uita ca cel mai important lucru este sanatatea ta si ca starea de bine fizic iti influenteaza puternic ritmul si rezultatele muncii. Oxigenarea spatiului in care te odihnesti sau lucrezi nu este unul din lucrurile pe care ar trebui sa le treci cu vederea sau sa le lasi pe planul doi, asa ca exerseaza-ti capacitatile de negociere si gaseste un compromise acceptabil pentru toata lumea. Veti avea de castigat si la capitolul atmosferei de lucru.

Tu cum crezi că poate fi îmbunătățit aerul pe care îl respiri la birou?

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*