Începutul vieții de adult și ieșirea din adolescență reprezintă o provocare de adaptare pentru toată lumea. Intrarea pe piața muncii și plata facturilor fără ajutorul părinților te poate determina să faci câteva greșeli financiare pe care îți va fi destul de dificil să le repari.
Oricât de calculați ar fi fost părinții tăi și indiferent ce alte exemple bune ai fi avut de-a lungul timpului, cu siguranță ai câteva idei greșite despre gestionarea banilor, idei care te vor împinge către erori destul de serioase, dar pe care le poți repara cu atitudinea și strategia potrivite:
Împrumutul pentru studii
Împrumutul făcut în timpul facultății și pentru a-ți plăti taxele de școlarizare poate deveni cu ușurință o piedică în calea economisirii sau a achiziționării unei locuințe. Cum nu poți da timpul înapoi pentru a anula acest pas, este important să îți faci un plan pentru achitarea cât mai rapidă a acestui credit. Ia-ți un extra job, fă ore suplimentare sau găsește un domeniu unde poți activa ca freelancer și folosește banii câștigați în plus pentru achitarea acestei datorii.
Cardul de credit
Mulți tineri optează pentru un astfel de card, tocmai pentru că reprezintă una dintre modalitățile ușoare de a achiziționa lucruri destul de costisitoare, cum sunt aparatele electrocasnice. Când trăiești de la un salariu la altul, e mai ușor să plătești o rată minimă decât să pui suficienți bani deoparte pentru a-ți cumpăra un smart tv sau un frigider; la urma urmei, investiția nu este tocmai mică, mai ales dacă te afli la primul job și ai un salariu destul de mic. Însă lucrurile nu vor sta întotdeauna așa, iar tu trebuie să începi să îți închizi cardurile de credit pe măsură ce vei câștiga chiar și doar puțin mai bine.
Limitarea la contribuțiile de pensie plătite de angajator
Contractual, angajatorul este cel care îți plătește contribuțiile pentru pensia de stat. Însă dacă te limitezi la aceasta, este foarte posibil să nu ai parte de bătrânețea liniștită și lipsită de griji la care visezi. Poate că salariul de la primul job nu îți va permite să investești prea mult într-o pensie privată, însă pe măsură ce câștigurile tale cresc, este important să îți setezi obiective și în acest sens. O bună strategie este să îți setezi plata automată lunară pentru o astfel de pensie facultativă. Poți face asta dacă folosești mobile banking de la Banca Transilvania și vei scăpa de grija de a fi nevoit să-ți amintești în fiecare lună să plătești înainte de data scadenței.
Ignorarea necesității unei asigurări
Chiar dacă pare o investiție pe care o resimți în fiecare lună, trebuie să știi că viața de asigurat este, de fapt, mai ieftină. O asigurare de sănătate te poate scuti de cheltuieli de spitalizare și analize, în caz de nevoie. În plus, în acest fel vei putea avea acces și la o mulțime de tratamente pe care în alte condiții nu ți le-ai putea permite. Bineînțeles, ideal ar fi să rămâi sănătos și să consideri asigurarea o risipă, însă cert este că te poate salva dacă integritatea îți este afectată în orice fel, nu mai poți munci sau ai nevoie de un concediu medical mai lung.
Cheltuirea banilor fără a economisi
Economiile reprezintă o cale de salvare în situațiile dificile, prin care trecem toți, mai devreme sau mai târziu. Indiferent dacă ai o perioadă de pauză între două joburi sau se ivesc cheltuieli neașteptate, banii puși deoparte te pot ajuta enorm. Începe prin a-ți face un fond de urgență la care să contribui în fiecare lună, indiferent de cheltuielile pe care le ai; nu trebuie să fie o sumă mare, dar trebuie să fie un obicei de care te ții cu sfințenie. Vei reuși să strângi o sumă frumoasă mai devreme decât te-ai aștepta și vei putea privi altfel lucrurile, cum ar fi un loc de muncă unde nu te simți bine, cu acel fond de rezervă disponibil pentru astfel de urgențe.
Lipsa obiectivelor financiare
Poate că te-ai obișnuit să îți ajungă banii de la un salariu la următorul, dar dacă o ții tot așa, nu vei reuși niciodată să îți achiziționezi propria locuință sau să faci alte investiții mari și necesare. De aceea, după achitarea datoriilor, va trebui să îți setezi obiective pentru care să îți dorești să strângi bani. Fă-ți un plan mare, pe termen lung, și împarte-l apoi în țeluri mai mici, realizabile pe termen scurt. Odată ce vei ști pentru ce economisești și totodată pentru ce muncești, îți va fi ușor și natural să îți atingi aceste obiective.
Acceptarea unui job de care nu ești mulțumit
Poate că primul loc de muncă nu va fi tocmai jobul visurilor tale, însă trebuie să începi de undeva pentru a câștiga experiența și know how-ul dorite. După un timp, însă, e important pentru creșterea ta profesională să faci tot mai puține compromisuri, spre deloc. Indiferent dacă este vorba despre un mediu toxic din care vrei să pleci, despre necesitatea de a investi în cursuri de specializare pentru a putea evolua sau de decizia de a părăsi un angajator pentru o ofertă mai bună, care îți oferă mai multe oportunități de dezvoltare, este important să fii pregătit pentru acest pas. Și da, asta poate implica să ai un fond de rezervă din care să poți supraviețui câteva luni, la nevoie, sau pe care să îl poți folosi pentru a investi în propria educație.
Greșelile din tinerețe nu sunt ireversibile. Trebuie doar să ai voință să le repari, să îți stabilești obiectivele în acest sens și să te disciplinezi din punct de vedere financiar pentru a le putea repara.
Sursă foto: Shutterstock