Sunt puțini angajatori care îți vor cere ca CV-ul tău să fie însoțit de o scrisoare de recomandare. Însă asta nu înseamnă că un astfel de document nu va fi apreciat în majoritatea situațiilor. De fapt, o scrisoare de recomandare cu un conținut relevant poate fi asul tău din mânecă în timpul procesului de angajare.

La ce îți poate folosi o scrisoare de recomandare
De la cine obții scrisoarea de recomandare
Cum obții scrisoare de recomandare
Cum scrii o scrisoare de recomandare
Model

În continuare vom discuta despre ce ar trebui să conțină o scrisoare de intenție și despre cum poți obține acest document valoros.

La ce îți poate folosi o scrisoare de recomandare

Pe scurt, o scrisoare de recomandare îți poate oferi credibilitate atunci când aplici pentru un post sau pentru o formă de învățământ (precum un doctorat sau o bursă de studiu). Documentul poate nu doar să confirme informațiile pe care le-ai scris în CV, dar și să ofere angajatorului sau comisiei de admitere informații suplimentare despre tine și despre atitudinea ta față de muncă sau studiu.

Scrisoarea poate reprezenta o dovadă a profesionalismului tău și, în unele cazuri, poate ajuta angajatorul (sau membrii comisiei) să ia decizia finală în favoare ta. Este însă important ca cel care îți scrie scrisoarea să fie o sursă credibilă, iar prin cuvintele sale să îți pună în valoarea experiența profesională.

De la cine obții scrisoarea de recomandare

Cea mai în măsură persoană să îți ofere o scrisoare de recomandare este un superior de la locul actual de muncă, pe care dorești să-l părăsești pentru un job mai bun. Este de preferat ca această persoană să fie un șef, un director sau un manager care ți-a urmărit evoluția și care poate da exemple concrete despre performanțele tale.

Dacă, din diferite motive, nu poți obține scrisoare de la un superior, poți cere acest document:

  • unui coleg – este însă important ca acest coleg să fi lucrat alături de tine sau în același departament ca tine și să poată oferi opinii credibile despre munca ta.
  • departamentului de resurse umane – în multe cazuri, dacă un superior nu va avea timp sau nu va dori să se ocupe de scrisoarea de recomandare, te va trimite către HR.
  • unui client – desigur, sunt puține joburi în care iei contact direct cu clienții companiei tale; dacă însă o faci și ai cel puțin un client important care este mulțumit de munca ta, o scrisoare de recomandare scrisă de el ar putea fi chiar poate mai importantă decât una scrisă de managerul tău.

În cazul în care aplici pentru o formă de învățământ, cei mai în măsură să îți ofere scrisori de recomandare sunt profesorii sau mentorii tăi. Însă tot la ei ar trebui să apelezi și dacă ești în căutarea primului job și, implicit, nu ai experiență anterioară. În cadrul oricărui curs, voluntariat sau oricărei practici făcute, există un cadru superior care să îți poată atesta aptitudinile.

Cum obții scrisoare de recomandare

Primul și cel mai impotant pas pentru a obține o scrisoare de recomandare este să întrebi, ceea ce nu este întotdeauna atât de simplu pe cât sună. Există situații când relațiile de la actualul loc de muncă s-au deteriorat, astfel că șefii tăi nu vor dori să-ți redacteze scrisoarea.

Dar chiar și atunci când relația este una bună, poate că nu îți dorești ca superiorii tăi să știe că îți cauți alt job. Din păcate, nu poți obține o scrisoare de recomandare fără să „te dai de gol”. Oricare ar fi situația în care te afli, ar trebui să te aștepți întotdeauna la un refuz sau chiar și la amânări și promisiuni care nu se vor materializa.

Totuși, ia-ți inima în dinți și nu aștepta până în ultimul moment să ceri scrisoarea. Pregătește argumentele necesare pentru a-ți motiva în mod politicos cererea, însă nu te aștepta la o discuție rigidă și prea formală. Mai important este să îi oferi celui care îți va redacta scrisoarea CV-ul tău actualizat, suficiente informații despre postul la care dorești să aplici, dar și ce ai dori să sublinieze în textul documentului.

Cum scrii o scrisoare de recomandare

În cazul în care ești nevoit să redactezi o scrisoare de recomandare, ar trebui să știi că acesta va avea un ton formal și va trebui scrisă după o anumită structură. Din document nu ar trebui să lipsească:

  • Formula de salut – Fiind vorba de un document formal, cea mai mai indicată formulă de adresare este „Stimate domn/Stimată doamnă”, urmată de numele și prenumele destinatarului. Alte formule  des folosite sunt „Către” sau „În atenția” care pot fi urmate nu doar de un nume, ci și de numele societății și a departamentului căruia îi adresezi textul.
  • Paragraful introductiv – În acest prim paragraf va trebui să te recomanzi, să îți menționezi funcția și să specifici care este legătura profesională ta cu cel pe care îl recomanzi.
  • Cuprinsul scrisorii – În următoarele paragrafe, rolul textului este de a-l pune într-o lumină bună pe cel recomandat. Concentrează-te pe atributele sale pozitive, precum inițiativă, putere de muncă sau atitudine pozitivă față de sarcinile sale. Nu ignora nici însușirile sale care l-au făcut plăcut de colegi sau care au contribuit la creare unei atmosfere joviale la locul de muncă. Nu uita să specifici și de ce consideri că aceste însușiri îl fac un candidat bun pentru postul la care aplică.
  • Paragraful de încheiere – În ultimul paragraf al scrisorii, poți face un mic rezumat al celor scrise mai sus, insistând poate puțin mai mult pe motivul pentru care consideri că persoana recomandată este candidatul ideal. Însă încearcă să nu fi redundant. Poți adopta o formulare prin care să îți exprimi regretul că persoana recomandată părăsește instituția pe care o reprezinți, dar și încrederea că jobul pentru care îl recomanzi reprezintă evoluția firească a carierei sale.

Rolul scrisorii este să-l valorifici pe cel recomandat, însă nu exagera cu laudele și nu adopta un ton elogios. Altfel, riști să afectezi credibilitatea textului. De asemenea, nu uita că o scrisoare de intenție trebuie să fie lungă de maxim o pagină.

Model

Dacă ceri o scrisoare de recomandare, îi poți oferi celui care o redactează un model, pentru a-l ajuta să economisească timp. Documentul ar putea arăta în felul următor:

Stimate Domnule/ Stimată Doamnă ……,

Subsemnatul/a …… vă adresez această scrisoare de recomandare pentru a-l prezenta pe ……, în calitate de …… în cadrul companiei ……, unde a activat în perioada …… În calitatea mea de …… am avut ocazia să îmi pot forma o părere obiectivă despre …… astfel încât să pot redacta această scrisoare de recomandare.

Înainte de orice, ar trebui să menționez că …… este în primul rând un bun coleg / o bună colegă și o fire veselă care a reușit nu doar să contribuie la crearea unei atmosfere plăcute, dar și să insufle încredere colegilor săi chiar și în momente de cumpănă.

Am dorit să fac această precizare deoarece consider că este unul dintre cele mai importante atribute ale sale. În ceea ce privește calitățile sale profesionale, ar trebui să subliniez faptul că, pe lângă pregătirea sa de specialitate, el/ea face parte din acea categorie de persoane care asimilează cu ușurință lucruri noi, care îi fac mai ușoară evoluția pe plan profesional.

Puterea de muncă și dorința de perfecționare a făcut ca  …… să câștige rapid încrederea colegilor și a superiorilor ierarhici, care i-au încredințat activități ce implică o responsabilitate crescută. Dintre acestea, aș dori să amintesc de  ……, de …… sau de……, activități pe care a reușit să le ducă mereu la bun sfârșit la timp și în cadrul cărora a dat dovadă de inițiativă și persverență.

Având în vedere cele menționate mai sus, îl/ o recomand cu multă căldură, dar și cu încredere pe  ……, despre care sunt convins că, în timp, se va dovedi un angajat indispensabil pentru orice companie.

Deși regret că societatea / compania / instituția pe care o reprezint pierde un angajat și un coleg precum …… înțeleg pe deplin faptul că angajarea sa în cadrul societății / companiei / instituției dumneavoastră reprezintă următorul pas firesc în evoluția sa profesională.

     Data                            Numele, funcția și semnătura

Ajută-l pe cel care redactează scrisoarea să completeze un astfel de model, dar și să îl adapteze în funcție de atributele tale, dar și de jobul la care aplici.

Oricât de bine ar ieși scrisoarea de recomandare, nu te gândi că doar cu ajutorul ei vei reuși să obții postul dorit. Deși poate reprezenta un factor de diferențiere, tot interviurile și probele vor reprezenta principalele criterii de selecție ale angajatorului.

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*