Executarea silita este prevazuta in Codul de procedura civila, iar anul trecut s-au facut cateva modificari printr-o Ordonanta de Urgenta nr. 30/2017, intrata in vigoare la data de 3 septembrie 2017.
- Ce este executarea silita – parti implicate in procedura, titlul executoriu
- Ce tipuri de bunuri ce pot fi executate silit
- Care sunt atributiile executorului judecatoresc si care este valoarea onorariului
- Cum se desfasoara procedura executarii silite
- Modalitati de inaintare a cererii de executare silita
- Refuzarea intentarii procedurii de executare silita, suspendarea si incetarea procedurii
Ce este executarea silita – parti implicate in procedura, titlul executoriu
Executarea silita este o procedura prin care executorii judecatoresti recupereaza datoriile fiscale si nefiscale pe care o persoana nu le-a achitat sau refuza sa le achite.
Procedura poate sa inceapa numai la cererea creditorului, care este transmisa catre executorul judecatoresc. Ulterior, executorul judecatoresc trimite o solicitare de incuviintare catre instanta judecatoreasca, care isi va da acordul pentru demararea procedurii de executare silita.
Potrivit ultimelor modificari, aceasta procedura poate fi demarata numai cu avizul instantelor judecatoresti. Inainte, aceasta competenta a apartinut executorilor judecatoresti, insa Curtea Constitutionala a hotarat ca aceasta prevedere incalca Legile fundamentale.
Partile incluse in procedura de executare silita
Partile care sunt incluse intr-un dosar de executare silita sunt:
- creditorul – poate fi persoana fizica sau juridica, cea careia i se datoreaza sume de bani sau alte bunuri nefiscale
- debitorul – poate sa fie persoana fizica sau juridica, cea care datoreaza sume de bani sau alte bunuri nefiscale
Este important de mentionat ca statul poate avea intr-un dosar de executare silita atat statutul de creditor, cat si statutul de debitor.
Ce este titlul executoriu
Executarea silita poate fi facuta numai in baza unui titlu executoriu. Aceste titluri executorii reprezinta, mai exact, hotararile executorii sau definitive date de instanta judecatoreasca, dar si alte hotarari sau documente care pot fi puse in executare, conform legii.
In titlul executoriu sunt inscrise creantele fiscale, neachitate la data scadenta, stabilite si individualizate in titluri de creante fiscale. La randul lor, titlurile de creante fiscale devin titluri executorii atunci cand ajung la data scadenta sau la termenul de plata stabilit de lege. Un titlu executoriu poate fi si un contract de credit.
Conform ultimelor modificari, au fost introduse noi documente care sunt considerate titluri executorii. Aceste documente sunt asigurarea RCA si facturile pentru caldura si gunoi.
Mai exact, daca proprietarii de masini aleg sa plateasca asigurarea RCA in rate sau nu respecta termelene de plata, pot fi executati silit mult mai usor. In cazul facturilor de caldura si gunoi, pot fi executate silit mai usor persoanele care nu le platesc la timp.
Ce tipuri de bunuri pot fi executate silit
Potrivit legii, executarea silita a bunurilor trebuie efectuata in limita a 150% din valoarea creantelor, incluzand si cheltuielile de executare.
Bunurile care apartin debitorului si care pot fi executate silit sunt bunurile mobiliare, asa cum este cazul autovehiculelor, bunurile imobiliare (apartament, casa, terenuri) sau veniturile.
Venituri asupra carora se poate face poprire
Veniturile care pot fi supuse executarii silite sunt salariile sau alte venituri periodice, precum pensiile acordate ca asigurari sociale sau alte sume de bani pe care le primim regulat. Este important de mentionat faptul ca sumele de bani din conturile de pensii private nu pot fi impozitate si nici banii pentru pensiile facultative. Mai multe informatii despre Pilonul II de pensii poti gasi in acest articol.
Alte venituri care pot fi executate doar in limita a jumatate din valoarea totala sunt ajutoarele pentru incapacitate de munca, ajutorul de somaj, compensatiile pe care le primesc angajatii in cazul desfacerii contractului individual de munca.
Bunuri care nu pot fi executate silit
Conform prevederilor legale, exista si cateva bunuri care nu pot fi supuse executarii silite:
- bunuri de uz casnic sau personal care sunt indispensabile traiului de zi cu zi sau alte obiecte de cult
- obiecte necesare persoanelor cu handicap sau cele pentru ingrijirea persoanelor bolnave
- alimentele necesare pentru o perioada de trei luni (in cazul in care debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura)
- combustibilul necesar pentru trei luni de iarna
- fotografiile, scrisorile si tablourile personale
- alte venituri care nu pot fi executate silit prin lege
Care sunt atributiile executorului judecatoresc si care este valoarea onorariului
Executorul judecatoresc este persoana care pune in aplicare si duce la bun sfarsit procedura de executare silita, iar profesia sa este reglementata de Legea nr. 188/2000. In ceea ce priveste procedura de executare silita, executorul judecatoresc are urmatoarele roluri:
- poate sa intre in toate incaperile in care se gasesc bunuri sau alte valori ale debitorului si sa cerceteze toate locurile in care acesta isi pastreaza bunurile
- sa solicite si sa cerceteze documente sau obiecte materiale care pot constitui probe
- sa intre in orice incapere care reprezinta spatiul de afaceri al debitorului sau alte locuri in care acesta isi pastreaza bunurile, cu scopul de a identifica bunurile sau valorile care pot fi executate silit
- sa analizeze evidenta contabila a debitorului astfel incat sa identifice alte persoane care datoreaza sau detin bunuri sau venituri ale debitorului
- sa puna sigiliu asupra bunurilor si sa intocmeasca procesul verbal
- sa aplice sanctiuni si sa constate contraventii, conform legii
Printre atributiile pe care le are un executor judecatoresc se afla:
- pune in executare dispozitiile cu caracter civil din titlurile executorii
- notifica actele judiciare si extrajudiciare
- comunica actele de procedura
- recupereaza pe cale amiabila creantele
- aplica masurile asiguratorii dispuse de instanta judecatoreasca
- constata stari de fapt in conditiile prevazute de Codul de procedura civila
- intocmeste procesele verbale de constatare, in cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de catre debitor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila
- intocmeste protestul de neplata a cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor, dupa caz
- orice alte operatiuni sau acte care intra in competenta lui
Pentru serviciile prestate, executorii judecatoresti au dreptul sa primeasca onorarii minimale si maximale, in modul urmator:
- pentru creante de pana la 50.000 de lei inclusiv – maxim 10% din valoarea creantei
- pentru creante de peste 50.000 de lei, dar pana in 80.000 de lei – onorariul este de maxim 5.000 de lei, la care se adauga inca 3% pentru suma care depaseste valoarea de 50.000 de lei
- pentru creante de peste 80.000 de lei, dar pana in 100.000 de lei, inclusiv – onorariul este de maxim 5.900 de lei, la care se adauga inca 2% din suma care depaseste valoarea de 80.000 de lei
- pentru creante de peste 100.000 de lei – maxim 6.300 de lei, la care de adauga un procent de 1% din suma care depaseste valoarea de 100.000 de lei
Cum se desfasoara procedura executarii silite
Procedura de executare silita se desfasoara conform urmatoarelor etape:
Depunerea cererii de executare silita
Cererea este depusa de catre creditor la orice executor judecatoresc. Cerea este apoi inaintata catre instanta judecatoreasca pentru a primi aviz si pentru a emite titlul executoriu
Deschiderea dosarului de executare silita
In cel mult trei zile de la primirea titlului executoriu, executorul judecatoresc va emite o incheiere prin care stabileste refuzul sau prin care intenteaza procedura de executare silita
Informarea partilor implicate
Incheierea va fi expediata partilor implicate, in cel mult trei zile de la emitere si trebuie sa fie insotita de borderoul de calcul al cheltuielilor de executare, mentionand ca suma care urmeaza sa fie incasata de la debitor va fi stabilita ulterior. Totodata, acesta trebuie sa ii transmita debitorului si copia certificatului executor
Incheierea tranzactiei
In cazul in care partile implicate au stabilit incheierea unei tranzactii, executorul va intocmi un proces verbal prin catre stabileste conditiile tranzactiei. In baza acestui proces verbal este incetata procedura de executare silita. Totodata, daca una din parti nu se prezinta sau daca aceasta conciliere nu se finalizeaza cu incheierea unei tranzactii, executorul va consemna situatia intr-un proces verbal si va continua urmarirea patrimoniului debitorului
Ambele procese verbale trebuie semnate de parti sau de reprezentantii legali si sunt certificate de executorul judecatoresc cu stampila si semnatura. Este important de mentionat ca procesele verbale nu pot fi contestate.
Modalitati de inaintare a cererii de executare silita
Procedura de executare silita poate fi efectuata prin urmatoarele modalitati:
- urmarirea sumelor de bani pe care le detine debitorul, in numerar sau in conturile bancare
- urmarirea bunurilor prin aplicarea sechestrului pe bunuri, prin vanzare (licitatii) sau prin administrare silita
- urmarirea veniturilor pe care le are debitorul (salariu, pensie, bursa si alte venituri)
- urmarirea veniturilor pe care debitorul le are la terti
- ridicarea de catre creditor a bunurilor specificate in documentul executoriu si care apartin debitorului
- alte masuri conform preverilor legale
Mai intai se incepe cu urmarirea mobiliara, incluzand sechestrarea bunurilor mobile, asa cum este cazul unui autovehicul, si apoi valorificarea lor prin vanzare directa sau licitatie publica. Ulterior, poprirea poate fi aplicata veniturilor salariale.
Este important de mentionat ca executorul nu poate sa retina tot venitul din salariu, ci doar pana la jumatate din venitul lunar net, in cazul veniturilor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii.
In cazul bunurilor imobiliare, executorul judecatoresc poate apela la vanzarea acestora prin licitatie publica.
Refuzarea intentarii procedurii de executare silita, suspendarea si incetarea procedurii
Executorul judecatoresc poate sa refuze intentarea procedurii de executare silita in urmatoarele situatii:
- documentele nu face parte din competentele sale
- a expirat termenul de prezentare a documentului pentru executare silita (trei ani)
- documentul nu a fost intocmit in conformitate cu prevederile art. 14 din Codul de executare
- documentul a fost inaintat de o persoana care nu indeplineste competentele prevazute de lege
- termenul de executare de buna voie, acordat prin lege sau prevazut in documentul executoriu, nu a expirat
Executarea silita poate fi amanata de catre executorul judecatoresc la cererea uneia dintre parti sau din oficiu si trebuie sa instiinteze partile implicate, conform modului stabili de Codul de Executare.
Totodata, in cazul in care exista situatii care fac imposibila sau dificila executarea silita, partile implicate sau executorul trebuie sa inainteze catre instanta de judecata o cerere pentru schimbarea modului de executare silita. Aceasta cerere va fi examinata in termen de cel mult 30 de zile.
Procedura de executare silita este suspendata in mod obligatoriu in urmatoarele situatii:
- debitorul a incetat din viata sau a fost declarat disparut fara urma
- debitorul a intrat in insolventa
- debitorul se afla intr-o situatie care il impiedica sa fie prezent la proces, pana la numirea unui reprezentant legal
- debitorul a contestat actele executorului judecatoresc, cu conditia depunerii cautiunii (in cazul actiunilor cu caracter patrimonial)
- hotararea in baza careia a fost emis titlul judecatoresc a fost anulata, cu remiterea cauzei la rejudecare
Cand inceteaza procedura de executare silita
Procedura de executare silita inceteaza in urmatoarele situatii:
- datoria a fost stinsa
- intre debitor si creditor a fost incheiata o tranzactie
- daca dupa incetarea din viata a creditorului sau debitorului sau dupa declararea disparitiei fara urma a debitorului, obligatia sau creanta adjudecata nu admite succesiunea de catre succesorul de drepturi al acestor persoane
- bunurile persoanei juridice lichidate nu sunt suficiente pentru a stinge datoria
- decizia, hotararea sau incheierea in baza careia a fost eliberat documentul executoriu a fost anulata printr-o decizie judecatoreasca ce nu poate fi contestata
- creditorul a renuntat la executare
Executarea silita este o procedura prin care este solicitata achitarea unor datorii si reprezinta ultima etapa din cadrul unui proces civil cu privire la aceste datorii neachitate. In cazul in care partile implicate nu ajung la o intelegere comuna, executorul judecatoresc poate recurge la sechestrul bunurilor sau poprirea pe venituri.
Sursa foto: Shutterstock