În ultimii ani piața forței de muncă s-a schimbat și a apărut o mulțime de job-uri și titulaturi la care probabil mulți dintre noi nu ne-am gândit că ar putea exista – pe de o parte – iar pe de altă parte există denumiri noi ale unor locuri de muncă care s-au schimbat de-a lungul timpului și cărora s-au adăugat și alte responsabilități odată cu evoluția a ceea ce fiecare persoană din rol trebuie să rezolve.

A fi manager de proiect nu face exceptie. Denumirea dar si descrierea acestui rol s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului. 

Dacă până acum ceva vreme învățai această meserie din mers, ei bine, acum găsești cursuri de manager de proiect, atât online, cât și offline; și care îți vor oferi posibilitatea de a învăța de la persoane care activează demult în acest domeniu și care știu foarte bine care sunt provocările de care te vei lovi de-a lungul carierei.

Fie că lucrezi deja în acest domeniu, sau te pregătești pentru aceasta, poți să alegi un asemenea curs pentru ambele situații. Se poate chiar să ieși mai câștigat decât dacă stai în băncile facultăților ani de zile. Desigur, acest lucru se întâmplă dacă îți dai interesul și în afara orelor de curs.

Atuurile unui project manager

Poate că din afară pare că este un loc de muncă ușor, în care vorbești toată ziua cu cei din jurul tău și cu clienții și te asiguri că totul merge ca pe roate, indiferent de domeniul în care activezi.

Adevărul este, însă, că această meserie este una complexă, iar persoanele care o profesează au nevoie de mai multe atuuri pe care să le pună în practică de-a lungul anilor. Unele sunt înnăscute, iar altele sunt clădite odată cu trecerea timpului și cu acumularea cunoștințelor.

Comunicarea

A fi project manager înseamnă a transmite informația de la colegii tăi către client; sau de la echipa ta către o altă echipă. Cele două părți pe care le intermediezi pot să difere în funcție de domeniul de activitate. Cu toate acestea, este deosebit de important să știi să decodezi limbajul unora în cel al celorlalți.

Și, mai mult decât decodarea, trebuie să știi cum să previi și să aplanezi posibilele conflicte care pot să apară de-a lungul colaborării.

Organizarea

Ca manager de proiect trebuie să fii deosebit de organizat și să nu îți scape niciun detaliu care ar putea să pericliteze bunul mers al proiectului în care ești implicat.

Astfel, pe lângă persoanele pe care le ai în echipă și împărțirea sarcinilor fiecăreia în funcție de abilitățile pe care le are fiecare persoană în parte și ceea ce trebuie făcut, este necesar să ai skill-uri de planificare și control.

Apoi, mai trebuie să ai grijă ca toată lumea implicată în proiect să aibă toate instrumentele necesare pentru a-și duce munca la bun sfârșit.

Problem solving

Când vorbim despre mai multe persoane care trebuie să lucreze împreună, vrem nu vrem, între acestea pot să intervină diverse probleme, care este important să nu escaladeze în așa fel încât să pună pe pauză proiectul sau chiar să se întâmple ca acesta să nu ajungă la bun sfârșit.

Tu ești această persoană de legătură și care trebuie să rezolve problemele cu ajutorul membrilor echipei și al colaboratorilor care sunt implicați în proiect.

Comunicarea este poate cea mai importantă parte în a fi un problem solver, iar partea bună este că aceasta poate fi deprinsă, nu trebuie neapărat să te naști cu această aptitudine.

Lucrând și învățând alături de profesioniști cu experiență, nu va trebui să îți faci probleme că nu vei înțelege anumite concepte sau rezolvări pe care le vei întâlni de-a lungul cursului. Aceștia vor fi alături de tine să răspundă întrebărilor și nelămuririlor pe care le ai până când toate conceptele îți devin familiare.

Alege să investești în tine, iar atuurile pe care le deprinzi și care îți vor folosi în domeniu profesional te vor ajuta și în cel personal chiar mai mult decât îți închipui acum.

Credite foto: unsplash.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*