Dacă ai afacerea ta sau ești freelancer, unul dintre numeroasele beneficii este faptul că nu trebuie să ajungi la birou la o oră fixă. Asta pentru că nu ai un program de muncă. Nici birou. Atunci, de unde poți lucra la proiectele tale, dacă nu vrei să stai acasă?
Care sunt avantajele unui hub pentru freelanceri
Huburi pentru freelanceri în București
Care sunt avantajele unui hub pentru freelanceri
Schimbările survenite în ultimii ani pe piața muncii și noile tehnologii, care permit conexiune rapidă și ieftină la Internet și gadgeturi performante și accesibile încep să transforme și la noi stilul de muncă.
Tot mai mulți tineri aleg să fie freelanceri, lucrând astfel pentru mai mulți clienți, fără să aibă un loc de muncă stabil, program fix și birou. Pentru companii este mai ieftin să lucreze cu un freelancer, care costă mai puțin ca un angajat. Iar pentru freelanceri există multe avantaje: își pot stabili singuri locul și programul de muncă, astfel încât sunt mai productivi și pot avea mai multe proiecte în paralel, reușind să câștige mai mulți bani.
Dacă vrei să fii freelancer ai nevoie, în principiu, indiferent de domeniul de activitate, de un telefon mobil bun și de un laptop pe care să te poți baza. Dar de unde lucrezi dacă nu ai un birou? Poți lucra de acasă, sau poți merge la un hub special pentru freelanceri, unde vei lucra relaxat alături de alți tineri întreprinzători la fel ca tine. Ai avantajul interacțiunii cu alte persoane, lucru care te poate ajuta foarte mult.
Din fericire, în București există mai multe huburi de acest fel, adică spații de co-working, unde mai multe persoane lucrează la propriile lor proiecte, împărțind un spațiu comun. Costurile pentru a te înscrie la un hub de freelanceri sunt destul de mici.
Potrivit Ziarul Financiar, huburile însumează în acest moment aproximativ 1% din totalul celor 3,3 milioane de metri pătrați de birouri din București. Asta înseamnă în jur de 30.000 de metri pătrați de spații de co-working, repartizați în 30 de huburi. În aceste spații există condiții ideale de lucru la birou, de tip open-space, dar și săli de conferințe, proiectoare, săli pentru evenimente și chiar cafenele (Seneca AntiCafe) sau hosteluri (Pura Vida Hub), care să ofere unui freelancer un pachet complet de servicii.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate spații de lucru pentru freelanceri din București:
Huburi pentru freelanceri în București
1. V7 Startup Studio
Este cel mai nou spațiu de co-working din Capitală și poate fi închiriat și pentru evenimente corporate – conferințe, workshop-uri, lansări de produs, pitching sau Aici ai acces la săli de ședință și conferințe, internet, bucătărie (cu apă, cafea și ceaiuri din partea casei), spații de depozitare sau de relaxare, bibliotecă și imprimantă. Poți lucra aici oricând, pentru că e deschis non-stop pentru membrii cu abonament.
Un abonament lunar costă 220 euro, dar poți opta și pentru acces de o jumătate de zi, o zi întreagă sau 10 zile/lună, la prețuri începând cu 15 euro.
V7 Startup Studio în centrul orașului, pe George Enescu 11 – 11 A, iar la parter ai și un bar de vinuri, Winefull, pentru meetinguri informale sau ceva relaxare după ce termini lucrul.
2. Tech Hub București
Acesta este reprezentanța locală a unui hub global, prezent cu spații în mai multe orașe ale lumii. Are parteneriat cu Google. Un birou în aria de co-working costă 95 euro/lună în zona open space sau 150 euro/lună pentru birou separat.
În preț sunt incluse mai multe facilități: acces la imprimantă, copiator, scanner, seif, birouri și scaune ergonomice, cafea și apă gratis.
Tech Hub se află pe strada Nicolae Filipescu nr. 39-41, la etajul 1.
3. Nod MakerSpace
Este un spațiu foarte mare, de 1250 metri pătrați, loc de întâlnire pentru oamenii creativi din București, indiferent că vorbim de artiști, ingineri, designeri, inventatori sau antreprenori. Spațiul este împărțit în mai multe zone – open space, zone private, săli de ședințe și ateliere de lucru, dotate cu ustensile din lemn și metal.
Hubul Nod MakerSpace este situat pe Splaiul Unirii nr. 160, la etajele 1 și 2. Poți lucra aici contra unei taxe lunare de 120 euro/lună sau doar 2 euro/oră. În preț este inclus acces non-stop în hub, la orice oră, conexiune rapidă la Internet, cutie pentru depozitare, acces gratuit la sălile de ședință, acces la bucătărie, cameră de ping-pong, cameră de odihnă, apă, ceai și cafea gratis.
Pentru acces la spațiul de co-working și la ateliere sunt însă taxe diferite: de la 75 euro la 190 euro/lună.
4. Impact Hub
Un spațiu de lucru care se prezintă drept incubator de afaceri, laborator de inovații și centru al comunității de afaceri și creative din București. Pe lângă un mediu relaxat de lucru, aici poți găsi spații de evenimente și de conferințe.
Impact Hub cuprinde o zonă de 1.600 metri pătrați și acum s-a mutat lângă stația de metrou Timpuri Noi, pe Splaiul Unirii nr. 165, la etajul 1. Un abonament pornește de la 300 lei/lună și ajunge până la 1100 lei/lună. Poți alege și un Hub Pass de o zi, care este 120 lei.
5. We Love Digital
Un hub și totodată o comunitate unde antreprenorii se întâlnesc pentru a căuta soluții la problemele lor, We Love Digital este un spaţiu de lucru dedicat celor care au proiecte în mediul online. Este o spațiu mai mic decât alte huburi, fapt care permite și o comunicare mai strânsă, mai intimă între membrii săi, care se ajută de fiecare dată.
Hubul are două sedii în București – pe Bd. Dacia nr. 30, la etajul 3 și în zona Unirii, pe str. Radu Vodă nr. 17, la etajele 4 și 5. Abonamentul pornește de la 200 euro/lună pentru un birou individual.
6. Talent Garden
După cum spune și numele, acesta este un hub conceput pentru persoanele creative. Sunt 94 de birouri care ocupă în total 750 metri pătrați și unde poți găsi nu doar un birou, ci și noi prieteni alături de care să lucrezi și să te simți bine. Aici ai și o cafenea și zonă de evenimente și workshop-uri la care participă influenceri din mai multe țări.
Hubul este foarte aproape de parcul Cișmigiu, pe strada Ion Brezoianu nr. 23-25.
7. Thinkspace
Prezentat drept un microhub, Thinkspace este un spațiu ideal pentru co-working, cursuri, ateliere sau diferite prezentări. Ai acces la internet, proiector, imprimantă, tablă, ceai și cafea la discreție. Tot aici poți găsi și o mică bibliotecă, unde poți răsfoi cărțile care te interesează.
Ai de ales între mai multe variante de abonament de co-working: 6 lei/oră, 169 lei/7 zile, 289 lei/15 zile, 399 lei/lună. Sediul este ultracentral, pe str. Academiei nr. 7, la etajul 1 (camerele 10 și 11).
8. 360 HUB
Hubul include un spațiu de co-working, zonă de organizare evenimente, un studio foto-video și săli de conferințe. Poți organiza aici lansări de produs, evenimente sociale sau poți să lucrezi pur și simplu alături de alți antreprenori, hubul fiind conceput special pentru tinerii cu proiecte în zona de creație și inovație.
Abonamentul este de 650 lei/lună pentru o persoană sau 1200 lei/lună dacă ai nevoie de două birouri personalizate. 360 HUB se află pe Calea Dudești nr. 94, etajul 3.
9. Pura Vida Hub
Acest hub neconvențional îmbină conceptul de co-working și co-living. Astfel, alături de un spațiu de lucru pentru freelanceri, vei găsi aici și o ceainărie și două hosteluri – Little Bucharest Old Town Hostel și Pura Vida Sky Hostel. Hubul e locul ideal pentru cei care călătoresc mult, dar și pentru bucureștenii care vor să cunoască oameni din alte colțuri ale lumii. Îți vei face noi prieteni și vei învăța lucruri noi, care te pot ajuta foarte mult în dezvoltarea propriului proiect.
Este singurul hub situat chiar în Centrul Vechi, pe str. Smârdan nr. 15. Aici găsești săli de conferință cu videoproiector, două rețele rapide de internet, săli de evenimente și ai cafea și apă la dispoziție. Abonamentul pentru o lună este de 100 euro, cel pentru o săptămână costă 30 de euro, iar cel de o zi este 5 euro.
10. Seneca AntiCafe
Conceptul acestei cafenele este unic. Spațiul e destinat în egală măsură celor care vor să lucreze la proiecte sau să învețe pentru examene, cât și celor care ies la o cafea cu prietenii.
Spre deosebire de alte localuri, aici îți poți aduce de acasă mâncare și băutură. Vei plăti însă timpul pe care îl petreci aici – taxa este pe oră, perioadă în care vei primi gratuit apă, ceai, fructe proaspete și snacks-uri, dar și jocuri de masă, cărți, reviste, acces la imprimantă, proiector și internet. Poți organiza aici ateliere creative, diferite evenimente, sau poți lucra pur și simplu la masa ta, la fel cum ai face și acasă.
Taxa pentru o oră de lucru sau relaxare la Seneca Anticafe este de numai 8 lei. Dacă stai mai mult de 5 ore, după a cincea oră nu mai plătești nimic. De asemenea, poți alege abonamente – de la 300 lei/10 zile la 700 lei/30 zile.
Seneca Anticafe se află pe str. Arhitect Ion Mincu nr. 1, aproape de parcul Kiseleff.
11. Biblioteca Națională
Dacă preferi un loc mai convențional pentru lucru, poți merge la Biblioteca Națională. Chiar dacă nu putem vorbi de existența unui hub de lucru aici, în spațiile destinate publicului, la parterul clădirii, la mezanin și la etajul 1, ai acces gratuit la Internet și poți lucra în liniște.
Acestea sunt câteva dintre huburile de lucru pentru freelanceri care există în București în acest moment. Numărul lor va crește cu siguranță în următorii ani, cred specialiștii. Asta deoarece acest mod de lucru este tot mai apreciat de tineri, care caută să îmbine utilul cu plăcutul și lucrul cu relaxarea.
Foto: Facebook